Görevden ayrıldıktan sonra ilk kez Avrupa'da konuşan Obama, tarihi Brandenburg Kapısı önünde yoğun güvenlik önlemleri altında, Merkel'le demokrasi konusunu masaya yatırdı.

Guardian'ın haberine göre; açık hava münazarası şeklinde geçen görüşmede Obama, "Duvarın arkasında saklanamayız" dedi.

Mülteci krizine ilişkin sorulara yanıt veren Obama, devletlerin ihtiyaç sahibi insanları koruma ve kendi vatandaşlarına da dünyanın birbiriyle bağlantılı doğasını anlatma görevi bulunduğunu ifade etti.

Obama şöyle konuştu: "Daha iyi iş çıkarmanın bir yolu da insanlara kendi ülkelerinde fırsatlar yaratmak. Afrika'ya kalkınma yardımı sağladığımızda ya da savaşın yaşandığı bölgelerde çözüme dahil olduğumuzda, iklim değişikliğiyle baş etmek için yatırım yapmış oluruz."

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


Obama, "Bu ülkelerde aksamalar varsa, kötü yönetim varsa, savaş ya da fakirlik varsa, içinde yaşadığımız bu yeni dünyada kendimizi dışarıda bırakamayız. Duvarın arkasına saklanamayız" dedi.

Manchester'daki terör saldırısı nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan etkinliğe yaklaşık 100 bin kişi katıldı.

Almanya lideri Merkel, Obama ile görüştükten sonra NATO Zirvesi için Brüksel'e hareket etti. Merkel burada ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil bazı liderlerle bir araya gelecek.