Aşırı sağ partilerin Avrupa'nın sosyo-politik hayatını esir aldığını vurgulayan Erdoğan, Birliğin geleceğine yönelik en büyük tehdidin Avrupa sathında yaygınlaşan dışlayıcı söylemler olduğunu belirtti.

Erdoğan'ın mesajında şu ifadeler yer aldı: "Avrupa'da yükselen bu tür eğilimler ve politikalar, aynı zamanda Türkiye-AB ilişkilerini de zehirliyor. Tarihi, coğrafi ve kültürel olarak yüzyıllardır Avrupa'nın bir parçası olan ülkemiz, stratejik hedef olarak gördüğü AB üyelik sürecini, karşılıklı saygı, eşitlik ve kazan-kazan anlayışı çerçevesinde devam ettirmek arzusundadır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum öncesi son mesajlarında AB yönelik "16 Nisan'dan sonra çok sürprizlerle karşılaşabilirler" demişti. Erdoğan son dönemde birçok kez Türkiye'nin Brüksel'le yürüttüğü müzakerelerin halka götürülebileceğini söylemişti.

[old_news_related_template title="Almanya'dan idam referandumu konusunda en üst düzey açıklama geldi!" desc="Türkiye'de yapılacak olası bir idam referandumuna ilişkin Almanya'dan en üst düzey açıklama geldi. Başbakan Angela Merkel, idam oylaması için Almanya'da propaganda yapılamayacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-08t112340z_109137911_up1ed580vnfyt_rtrmadp_3_germany-election-schleswig-holstein.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-almanyadan-idam-referandumu-konusunda-en-ust-duzey-aciklama-geldi-1838914/"]

Referandum öncesi Türkiye-Brüksel ilişkileri kopma noktasına gelmişti. Türk bakanların Avrupa'da miting yapmalarının engellenmesi üzerine, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP yetkilileri, Avrupa politikalarını NAZİ dönemiyle kıyaslamıştı. Bunun üzerine Avrupa başkentlerinden Türkiye'ye çok sert tepkiler gelmişti.

Son günlerde de Avrupalı yetkililer, olası bir idam referandumu üzerinden Ankara Yönetimi'ni hedef alıyor. Bugün Almanya lideri Angela Merkel, muhtemel bir idam oylamasında Almanya'da propaganda yapılamayacağını söyledi. Benzer bir söylem Belçika Başbakanı Charles Michel tarafından dile getirilmişti.

[old_news_related_template title="Almanya'dan sonra Belçika: İdam referandumuna izin vermeyiz!" desc="Belçika Başbakanı Charles Michel, Türkiye'de idam cezasının uygulanmasına ilişkin muhtemel bir referandum kapsamında Belçika'daki temsilciliklerde oy kullanılmasına izin vermeyeceklerini ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-04-29t122248z_55051293_rc1e0597f3d0_rtrmadp_3_britain-eu-negotiation.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-almanyadan-sonra-belcika-idam-referandumuna-izin-vermeyiz-1835901/"]

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da idamı yeniden getirilmesi durumunda Türkiye’nin AB içerisinde yerinin olmayacağını söyledi. Juncker, Mayıs ayındaki toplantıya dikkat çekerek, şöyle konuşmuştu: "NATO zirvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu soruları açıkça sorma fırsatı verecek. Türkiye’nin geleceğini nasıl düşünüyor? Avrupa ile mi yoksa değil mi?"

[old_news_related_template title="AB: Mayıs ayındaki zirvede Erdoğan'a soracağız" desc="Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, idamı yeniden getirilmesi durumunda Türkiye’nin AB içerisinde yerinin olmayacağını söyledi. Juncker, Mayıs ayındaki toplantıya dikkat çekerek, şöyle konuştu: 'NATO zirvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu soruları açıkça sorma fırsatı verecek. Türkiye’nin geleceğini nasıl düşünüyor? Avrupa ile mi yoksa değil mi?'" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-05t105046z_1126412633_rc1398740450_rtrmadp_3_britain-eu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/ab-komisyonu-baskani-juncker-idam-kirmizi-cizgilerin-en-kirmizisi-1837082/"]

BAKAN ÇELİK'TEN AB TEMASLARI


Öte yandan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in resmi temaslarda bulunmak üzere 10-11 Mayıs'ta Brüksel ve Strasbourg'a gideceği açıklandı.

AB Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Bakan Çelik, Brüksel'de Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn, Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu AB Komiseri Dimitris Avramopoulos ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile görüşmeler gerçekleştirecek.

AB Bakanı Çelik, Brüksel temaslarının ardından Strasbourg'a geçerek, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile çalışma yemeğinde bir araya gelecek. Bakan Çelik'in temaslarında Türkiye-AB ilişkileri tüm boyutlarıyla ele alınacak.