Malezya'da hazırlanan toksikoloji raporu, Kim Jong-nam'a "VX sinir gazı"yla saldırıldığını ortaya koydu.

Malezya, kardeş Kim'e yönelik suikastın arkasında Kuzey Kore ajanları olduğunu düşünüyor.

[old_news_related_template title="Kuzey Kore liderinin abisine suikast: Son görüntüsü ortaya çıktı" desc="Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey abisi Kim Jong-nam'ın zehirlendikten sonra henüz hayattayken çekilmiş son fotoğrafı basına sızdı. Öte yandan suikastla ilgili gözaltına alınan Endonezyalı kadın ifadesinde, yaşananları kamera şakası sandığını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/kimjonnam2342.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/kuzey-kore-liderinin-kardesine-suikastin-suphelisi-kamera-sakasi-sandim-1686222/"]

Kim Jong-nam, 13 Şubat'ta Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da havalimanında beklerken saldırıya uğramış, hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetmişti.

Kim'in cesedi, Malezya'da bir hastanede tutuluyor. Bu nedenle Malezya ile Kuzey Kore arasında diplomatik kriz çıktı. Pyongyang Yönetimi, cesede otopsi yapmakta ısrarcı davranan Kuala Lumpur'u "kötü niyetli" olmakla suçluyor.

[old_news_related_template title="Dünyayı sarsan suikastta flaş gelişme..." desc="Güney Kore, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kardeşi Kim-Jong-nam'ın Malezya'da öldürülmesinin ardında Pyongyang Yönetimi olduğunu öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/basliksiz-1-247.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-dunyayi-sarsan-suikastta-flas-gelisme-1688127/"]

Malezya polis şefi Halid Ebubekir, Malezya Kimya Departmanı tarafından Kim'in yüzünden ve gözlerinden alınan örneklerde sinir gazı tespit edildiğini ifade etti.

Ebubekir, diğer deliller üzerinde incelemelerin sürdüğünü ve polisin yasaklı maddenin Malezya'ya nasıl sokulduğunu araştırdığını söyledi.

Olayın ardından havalimanının güvenlik kameraları kayıtları yayınlandı. Görüntülere biri Kim'in yüzüne bir şeyler sürdüğü anlaşılan iki kadın yansıyordu. Söz konusu iki kadın da şu anda gözetim altında tutuluyor.

Suikastla bağlantılı olduğu tahmin edilen dört Kuzey Korelinin Malezya'dan ayrıldığı, beşinci Kuzey Korelinin ise tutuklandığı belirtildi. Toplamda, aralarında bir diplomat olmak üzere toplam 7 Kuzey Kore vatandaşının arandığı biliniyor.

VX SİNİR GAZI NEDİR?


Kimyasal savaş gazlarından en zehirli olanı. Tatsız ve kokusuz olan kimyasal berrak, kehribar ve yağlı bir sıvı.

Cilde nüfuz ederek sinir uyarılarının iletimini sekteye uğratıyor. Cilde değen bir damla bile dakikalar içinde öldürüyor. Düşük dozu, göz ağrısı, görme bozukluğu, uyuşukluk ve kusmaya neden oluyor.

Bir sprey ya da buharın içine konabilir ya da suyu, yiyeceği ve tarım ürünlerine bulaştırılabilir.

VX soluma, sindirim ve cilt ya da göz temasıyla vücuda alınabilir.

Buharla temasının ardından yaklaşık 30 dakika kıyafetlerde kalabilir. Bu süre içerisinde diğer insanları etkileyebilir.

VX sinir gazı, 1993 Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'yle yasaklandı.