Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani parlamentoda okunması için gönderdiği mektupta, 1 Kasım tarihinde yetkilerini Kürdistan Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne devredeceğini bildirdi.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Başkan Yardımcısı Cafer İbrahim Eminki, “Bugün Başkan Barzani, yarın ki parlamento oturumunda okunması için bir mektup gönderdi” dedi.

Cafer İbrahim Eminki, mektubun parlamento oturumunda okunduktan sonra, üyeler tarafında görüşüleceğini söyledi.

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw mektupta "Barzani’nin, Başkanlık yetkilerinin Kürdistan Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne bölüştürülmesine” yer verdiğini belirtiyor.

BARZANİ 2005'TE BAŞKANLIK YEMİNİ ETTİ

Barzani, 12 Mayıs 2005 yılında Kürdistan Parlamentosu’nda seçilerek başkanlık yemini etti.Barzani, 4 yılın ardından 25 Temmuz’da bir milyon 266 bin 397 oyla (yüzde 69. 60) halk tarafından Başkan olarak seçildi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında imzalanan anlaşma gereği, Başkan Mesud Barzani’nin görev süresi 30 Haziran 2013 yılında 2 yıl daha uzatıldı.

2015 yılında ise IŞİD’le savaş nedeniyle Kürdistan Bölgesi Şura Meclisi, Başkan Barzani’nin görev süresini 2 yıl daha uzatma kararı aldı.

Kürdistan Bölgesi Şura Meclisi’nin aldığı karar ise bu yılın 1 Kasım'nda doluyor.