Irak'ın kuzeyinde tartışmalı bölgelere yönelik Irak Ordusu ile Haşdi Şabi güçlerinin başlattığı operasyon kapsamında dün Kerkük ve bir çok ilçesine girilirken, bu sabah da Sincar'a girdi. Bölgedeki kaynaklara göre, Irak Ordusu, Irak Federal Polis güçleri ile bu sabah saatlerinde Sincar'a giren Haşdi Şabi birliklerinin yaklaşık 500- 600 kişiden oluştukları ve kent merkezine girdikleri belirtildi.

Öte yandan Reuters'ın geçtiği fotoğraflarda Bağdat yönetimine bağlı askeri kuvvetler ve ordu, terör örgütü PKK ve terörist elebaşı Abdullah Öcalan paçavralarını kaldırıp yerine Irak bayrakları asarken görülüyor.

[old_news_related_template title="Son dakika: Taşlar yerinden oynayacak! 9 maddelik gizli anlaşma ortaya çıktı" desc="Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne yakın haberler yapan Rudaw, son dakika bilgisini paylaştı. Rudaw haberinde; Irak Parlamentosu Değişim Hareketi (Goran) üyesi Mesud Haydar ile Kürdistan Yurtseverler (KYB) eski genel sekreteri Celal Talabani'nin oğlu Bafıl Talabani ile Haşdi Şabi sorumlusu arasında yapılan anlaşmayı yazdı. Buna göre Iraklı güçler çatışmasız bir şekilde 2014 öncesi yerlere geri dönecek. Öte yandan bugün, Bağdat yönetiminin bazı petrol rafinelerini daha ele geçirdiği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/flas880x487-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/9-maddelik-gizli-anlasma-ortaya-cikti-2052027/"]

Haşdi Şabi birliklerinin Şengal'e girmesi ile Peşmerge güçlerinin mevzilerini bırakıp çekildikleri, Irak Ordusu ile Federal Polis'in ise kent dışında konuşlandığı ifade edildi. Haşdi Şabi birliklerinin kent merkezindeki resmi kurumlara Irak bayrağı çektiği belirtilirken, Şengal'in bazı bölgelerinde PKK'lı teröristlerin de bulunduğu kaydedildi. Irak ordusu ve Haşdi Şabi birliklerinin Sincar'a girmesinden sonra Barzani'ye bağlı peşmergeleri şehir merkezi, Şebabit, Solax, Til Kasep, Hemedan, Tilbenat, Çimento Fabrikası gibi birçok bölgeden çekildiği bildirildi.

Irak güvenlik kaynakları, Peşmerge güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardından, hükümet birlikleinin Bai Hasan ve Avana petrol sahalarında denetimi ele aldığını söylediler. Başbakan Haydar Abadi'nin, hem Kürt Bölgesel Yönetimi hem de Şii ağırlıklı Bağdat hükümetinin hak iddia ettiği bölgelerin kontrolünün ele geçirilmesi için verdiği emir uyarınca bir operasyon devam ediyor. Irak birliklerinin iki petrol sahasının bulunduğu Dibis petrol bölgesinde devam eden ilerlemesi bu operasyonun kapsamında.