30 BİN SİVİL TALEFER'DEN KAÇIYOR

Irak'taki BM İnsani Yardım Ofisi, Irak askeri güçlerinin IŞID’in elinde bulunan Telafer’i ele geçirme operasyonu sırasında binlerce sivilin Telafer ve civarından kaçtığına işaret etti.

BM Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, IŞID’in elinde bulunan Telafer’i ele geçirme operasyonlarından önce insnaların bölgeden kaçtığını belirterek, “Binlerce insan güvenlikleri için Telafer’den kaçıyor. Aileler aşırı sıcaklara rağmen 10 ila 20 saat, aç ve susuz olarak güvenli bölgelere ulaşmak için yürüyor” dedi.

[old_news_related_template title="Tel Afar'da operasyon başladı!" desc="Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Telafer'i DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. Irak ordusuna ait uçakların, IŞİD'in elinde tuttuğu Tel Afar şehir merkezindeki sivillere; ''IŞİD'i köşeye sıkıştırdık gelecek operasyon Tel Afar'ın kurtarılması için yapılacaktır. Kendinizi şimdiden hazırlayın.' yazılı broşürler dağıttıldığı Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağı tarafından ifade edilmişti" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/basliksiz-1-117.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/tel-afarda-operasyon-icin-geri-sayim-basladi-1981109/"]

Lise Grande, 30 bin kişinin bölgeden kaçtığını belirterek, savaşın sürdüğü bölgede kaç kişinin olduğunun bilinmediğini ancak önümüzdeki günler ve haftalarda binlerce kişi için hazırlıkların yapılmakta olduğunu söyledi.
“Gıda ve su tükeniyor. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda” diyen Grande, çatışma esnasında sivillerin hayatlarını korumaktan daha önemli bir şey olmadığına vurgu yaparak çatışan taraflara sivil kayıplara yol açmamaları çağrısında bulundu. BM Irak Temsilcisi Lise Grande, “Hükümet, nakliye hizmeti ve yardım yaparak insani operasyona önderlik yapıyor. Güvenli bölgelerde sığınmacılar için acil kamplar kurarak hayat kurtaran yardım yapıyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, 20 Ağustos itibariyle Irak İnsani Yardım Planı için istenen meblağın yüzde 50’sinden daha azının alındığı, ilave kaynaklara ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Mattis, operasyonun öncesinde Irak'taydı

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de Pazar günü Telafer operasyonunun başlatılmasının ardından Irak'a ziyarette bulunmuştu. Mattis ziyaretinde, Batı'nın desteklediği Irak ordusunun son dönemde IŞİD karşısındaki başarılarına rağmen, Telafer'i geri almanın zorlu bir operasyon olacağını söylemişti.

Mattis: 'Telafer'i aldıktan sonra batıya yönelecekler'

Ürdün'de basına konuşan Mattis, "Irak'ın kuzeyinde, Musul'a 80 kilometre mesafedeki Telafer uzun süredir IŞİD'in elinde tuttuğu yerlerden biri ancak IŞİD'in günleri sayılı. Henüz bitmedi ve yakın zamanda da bitmeyecek" demişti. Mattis, Telafer'in alınmasının ardından Irak ordusunun batıya Fırat Nehri vadisine yöneleceğini duyurmuştu.

General Croft: 'IŞİD'in lider kadrosu çözülüyor'

IŞİD Karşıtı Koalisyonun Irak'taki hava operasyonlarından sorumlu Tuğgeneral Andrew Croft da Telafer'de 20 bin kadar sivil kaldığını söyledi. Tuğgeneral Croft, IŞİD'in Musul'da hava saldırıları ve top atışlarına karşı kalkan olarak kullanmak amacıyla sivilleri çatışma bölgesinde tutmaya çalıştığını ve bu nedenle çok sayıda insanın öldüğünü söyledi. Son aylarda IŞİD'in lider kadrosunda bir çözülme olduğunu ifade eden Croft, "Şu anda daha az koordine durumdalar. Çözülmüş, dirençleri kırılmış ve dağınık bir halde görünüyorlar" dedi.

'IŞİD liderlerinin akıbeti bilinmiyor'

Operasyon sırasında Musul'dan kaçan IŞİD liderlerinin ve Ebubekir el Bağdadi'nin nerede oldukları ve akıbetleri bilinmiyor. Teyit edilmeyen raporlara göre ise, Bağdadi öldürüldü.

McGurk: 'İlk 24 saatte 235 kilometrekarelik alanda kontrol sağlandı'

ABD'nin DEAŞ Karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk ise, Telafer'e operasyonun başlatılmasının 24 saat sonrasında koalisyon güçlerinin 235 kilometrekarelik alanda hakimiyet sağladığını söyledi.

'ABD askerlerinin geleceğini de konuştular'

Öte yandan ABD'li yetkililer, Irak Başbakanı Haydar el Abadi ve Savunma Bakanı İrfan el Hayali ile görüşen ABD Savunma Bakanı Mattis'in, IŞİD kontrolündeki bölgelerin alınmasının ardından bölgedeki ABD güçlerinin geleceğinin ne olacağını da ele aldığını bildirdi. ABD'li yetkililer; Mattis'in muhataplarına, Musul'un batısındaki direnişin sürdüğünü ve uyuyan hücreler bulunduğunu söylediğini aktararak, IŞİD'den temizlenen kentlerde Irak ordusunun kontrolü elde tutmasından duyduğu endişeyi de bildirdiğini ifade ettiler. REUTERS