Füzenin Kuzeybatı'daki Kusong'dan fırlatıldığı ve birkaç yüz kilometre sonra Japon Denizi'ne düştüğü öğrenildi.

Pyongyang'ın bu son hamlesinin, Kuzey'le daha ılımlı ilişkiler vaadinde bulunan yeni Cumhurbaşkanı Moon Jae-in üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

Kuzey Kore'nin bu yıl yaptığı bir dizi füze denemesi, uluslararası bazda panik yaratmış ve ABD ile ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

Pyongyang Yönetimi'nin geçen ay giriştiği iki deneme başarısız olmuş, füzeler fırlatıldıktan dakikalar sonra infilak etmişti.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


Güney Kore'nin yeni lideri Moon, güvenlik konseyi ile yaptığı acil toplantının ardından Kuzey'in denemesini kınadı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, "Güney Kore, Kuzey Kore'yle diyalog kapılarını açık tutuyor. Fakat bu yalnızca Kuzey'in bir tavır değişikliği göstermesiyle mümkün olabilir" dedi.

Reuters'ın haberine göre; denenen füzenin türü hâlâ belirlenmeye çalışılıyor. Japonya Savunma Bakanı, "yeni bir tip olabileceğini" belirttiği füzenin 2 bin kilometre irtifaya ulaştığını açıkladı.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


ABD Pasifik Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada da füzenin türünün değerlendirildiği fakat ABD anakarasına ulaşabilecek kıtalararası balistik füze özellikleriyle örtüşmediği belirtildi.

Kuzey Kore'nin kıtalararası iki füze geliştirmeye çalıştığı düşünülüyor, fakat ikisi de şimdiye kadar denenmedi.

Konuya ilişkin Kuzey Kore ve müttefiki Çin'den henüz bir açıklama gelmedi.

Kuzey Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarına karşı beş nükleer deneme gerçekleştirdi ve uzun menzilli füze geliştirmeye devam ediyor.

Pyongyang Yönetimi'nin ABD'ye ulaşabilecek füzelere takmak üzere nükleer savaş başlığı geliştirmeye çalıştığı yönünde haberler geliyor.