McClatchy yayın kuruluşunun bildirdiğine göre; Trump'ın Rusya'yla ilişkileri nedeniyle görevden aldığı eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn, IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'ya yönelik Obama Yönetimi'nden gelen operasyon talebine onay vermedi ve askeri operasyonu "etkin bir biçimde" geciktirdi.

Associated Press'in de aktardığı haberde, Flynn'ın engellediği iddia edilen askeri harekâta Türkiye'nin karşı çıktığı ifade edildi. Söz konusu plan ise, Trump'ın geçtiğimiz günlerde onayladığı ve PKK bağlantılı PYD/ YPG güçlerini ağır silahlarla donatarak, Rakka'yı ele geçirmeyi öngören operasyondan farklı değildi.

Haberde o dönemde Flynn'in Türkiye için lobi faaliyetleri yaptığı hatırlatıldı. Türk kamuoyunun da yakından tanıdığı Flynn, kısa süre önce ABD Adalet Bakanlığı'na ibraz ettiği belgelerde, “lobi faaliyetlerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin fayda sağlamış olabileceğini” kabul etmişti.

[old_news_related_template title="Trump'ın eski danışmanı Flynn, Gülen'in gerçek yüzünü anlatmaya çalışmış" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı ancak kısa süre önce Rusya ile ilişkileri nedeniyle görevi bırakmak zorunda kalan Michael Flynn'in Türkiye lehine lobi faaliyetleri yürüttüğü kesinleşti. Türkiye FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in iadesi için tüm yasal yolları zorlarken, Flynn'in Gülen'in gerçek yüzünü Amerikalılara anlatmak için çalıştığı anlaşıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/2017-02-21t122824z_686415841_rc175d8c3210_rtrmadp_3_europe-trump.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/trumpin-eski-danismani-flynn-gulenin-gercek-yuzunu-anlatmaya-calismis-1723391/"]

Flynn'in Türk işadamı K. Ekim Alptekin’in sahibi olduğu Hollanda merkezli danışmanlık şirketi Inovo BV'den lobi faaliyetleri için 530 bin dolar ödeme aldığı yazılmıştı. Ancak Alptekin, iddiaları reddederek, “Türk hükümeti için çalışsaydım farklı olurdu, fakat ben hükümetteki kimseden talimat almıyorum” demişti.

[custom_content title="MEĞER TRUMP'I BİLGİLENDİRMİŞ" desc="Öte yandan Flynn'in göreve atanmadan önce Trump'ı Türkiye adına gizli lobicilik faaliyetleri yaptığı için federal soruşturma altında olduğu konusunda bilgilendirdiği ortaya çıktı. New York Times'ın konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Flynn'in, 4 Ocak'ta o günlerde ekibin hukuk danışmanı, şimdilerde ise Beyaz Saray avukatı olan Donald F. McGahn'a bilgi verdiği öne sürüldü. Trump'ın buna rağmen Flynn'i ulusal güvenlik danışmanı olarak atadığı belirtiliyor. Kamuoyuna daha önce yansıyan haberlerde, ekibin bu bilgiyi daha sonra öğrendiği sanılıyordu."]

Geçen aylarda ABD Adalet Bakanlığı'na ibraz edilen şirket belgelerinde, Flynn Intel Group'un Fethullah Gülen'in iadesi için çalıştığı anlaşılmıştı. Belgelere göre; Flynn’in şirketi, Gülen hakkında bilgi toplayıp ABD’li yetkililere Gülen’e karşı harekete geçmeleri için baskı yaptı.

[old_news_related_template title="Trump için tehlike çanları çalıyor" desc="ABD'de eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Robert Mueller, Moskova Yönetimi'nin Trump'ın kazandığı başkanlık seçimlerine müdahalesi iddialarıyla ilgili soruşturmanın başına getirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-17t225617z_1926216083_rc1b9eb4c960_rtrmadp_3_usa-trump.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-trump-icin-tehlike-canlari-caliyor-1855752/"]

Flynn Intel şirketinin icraatları hakkında bilgi sahibi olan ABD’li bir yetkili, o dönemde gizlilik kaydıyla şu bilgileri vermişti:

“Flynn Intel, başka bir müşterileri tarafından geliştirilen teknoloji hakkında Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi üyeleriyle yaptığı bir toplantıda, konuyu Gülen’e getirdi. Şirket yetkilileri, Gülen hakkında araştırma yapılması konusunda baskı yaptı fakat bu talep geri çevrildi. Flynn Intel, görüşme sırasında kimi temsil ettiğini hiç açıklamadı.”

[old_news_related_template title="Trump'a Erdoğan görüşmesi öncesi şok suçlama!" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la bugün Washington'da ilk kez yüz yüze görüşecek olan ABD Başkanı Donald Trump'a şok suçlama... Amerikan medyası, Trump'ın IŞİD'le ilgili çok gizli bilgileri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a verdiğini öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-16t012415z_2058852331_rc1b8fd2da00_rtrmadp_3_usa-trump-russia.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-trumpa-erdogan-gorusmesi-oncesi-sok-suclama-1851806/"]

TRUMP'I ZOR DURUMDA BIRAKAN İSİM


New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, görevden aldığı eski FBI Direktörü James Comey'den, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in Rusya'yla bağlantılarına ilişkin yürütülen soruşturmayı kapatmasını istediğini iddia etti. Haberin Amerikan medyasında yayılması üzerine konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Beyaz Saray, New York Times'ın iddiası net bir dille yalanlandı.

Ancak Trump, tartışmaların merkezinde yer alan Flynn üzerinden çok zor günler geçiriyor. Comey'nin görevden alınması Washington'da büyük yankı uyandırdı. Muhalifler, Trump'ı Moskova Yönetimi'nin ABD seçimlerine olası müdahalesine ve Trump'ın ekibi ile Rusya ilişkilerine yönelik FBI soruşturmasını örtbas etmeye çalışmakla suçluyor. Bu suçlama da "Trump'ın görevden alınması sonucunu doğurabilecek sürecin başlatılması gerektiği" yorumlarının yapılmasına yol açtı.

[old_news_related_template title="ABD lideri Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bu atmosferde görüştü" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la dün Washington'da ilk kez yüz yüze görüşen ABD Başkanı Donald Trump'ın başı büyük dertte... Washington Times gazetesinin 'Trump gizli bilgileri Rusya'ya' verdi haberinin ardından, bugün de New York Times gazetesi Trump'ın başını ağrıtacak bir iddiayı sayfalarına taşıdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-16t174502z_143518230_hp1ed5g1db1cf_rtrmadp_3_usa-turkey.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-abd-lideri-trump-cumhurbaskani-erdoganla-bu-atmosferde-gorustu-1853811/"]

Öte yandan ABD'de eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Robert Mueller, Moskova Yönetimi'nin Trump'ın kazandığı başkanlık seçimlerine müdahalesi iddialarıyla ilgili soruşturmanın başına getirildi.

BBC’nin Washington muhabiri Anthony Zurcher, atamayla ilgili, “Rusya hikâyesi şimdi yeni ve daha ciddi bir safhaya giriyor” yorumunu yaptı.

[old_news_related_template title="Erdoğan-Trump görüşmesinin yankıları dinmiyor" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Devlet Başkan Donald Trump arasında gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmenin yankıları sürüyor. İngiliz Independent gazetesi, Trump'ın basın toplantısı esnasında 'Erdoğan' telaffuzunu sayfalarına taşıdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-16t182022z_160646400_rc11a53e38b0_rtrmadp_3_usa-turkey.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-erdogan-trump-gorusmesinin-yankilari-dinmiyor-1855791/"]