AFP, Reuters ve Associated Press gibi uluslararası haber ajansları gelişmeleri abonelerine servis ederken, uluslararası medyanın dikkati Türkiye'ye çevrilmiş durumda.

İngiliz Guardian gazetesi İstanbul muhabiri Kareem Shaheen imzasını taşıyan haberinde, yüzlerce protestocunun 'adalet' yazılı dövizlerle İstanbul'a doğru yürümeye başladığını yazdı.

Guardian, Berberoğlu'nun tutuklanmasına atıf yaparak, geçen yıl dokunulmazlıkların kaldırılmasından bu yana ilk kez bir CHP milletvekilinin cezaya çarptırıldığını aktardı.

İngilizlerin en saygın gazetelerinden Guardian, muhaliflerin ve insan hakları aktivistlerinin uzun süredir, darbeyi takiben girişilen önlemlerin faillerin ötesine geçerek, muhalifleri hedef almaya başladığını söylediğine de değindi.

[caption id="attachment_1897762" align="alignnone" width="880"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, "Muhalefet rotayı kitlesel eylemlere çevirdi" ifadesiyle verdiği haberinde şunları yazdı:

"Türkiye’deki anamuhalefet yavaş, yavaş, adım adım da olsa kıpırdamaya başladı. Laiklik CHP’nin lideri beyaz gömleğinin kollarını sıvadı ve küçük, hafif eylem pankartını eline aldı. Henüz hedefinden çok uzak ve ayrıca hava çok sıcak. Pankartta tek kelime var, beyaz üzerine kırmızı yazılı... Bir büyük kelime: Adalet."

EURONEWS'TEN KUTLU YÜRÜYÜŞ VURGUSU


Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Türkçe dahil 10 dilde yayın yapan Euronews yayın kuruluşu da gelişmelere geniş yer verdi. Türkiye'nin iki büyük şehri Ankara ve İstanbul'da binlerce insanın sokaklara döküldüğünü aktaran Euronews, Kılıçdaroğlu'nun şu sözlerini alıntıladı:

"Bu ülkenin geleceği için, çocuklarımızın geleceği için birlikte mücadele etmeliyiz. Yürüyüşümüzün hiçbir siyasi partiyle ilgisi yoktur, bu yürüyüş kutlu bir yürüyüştür."

[caption id="attachment_1897737" align="alignnone" width="880"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

EN ÇOK SATAN GAZETE BÖYLE YAZDI


Almanya'nın en çok satan gazeteci Bild, Adalet Yürüyüşü'nü "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'na karşı kitlesel eylem" olarak nitelendirdi. Bild'in haberinde dikkat çeken satırlar şöyle:

"Anamuhalefet partisi, Erdoğan’a karşı hareketlendi. Binlerce eylemci, adalet istiyor ve bu amaçla Ankara’dan İstanbul’a yürüyor. Kılıçdaroğlu, "İstanbul’a kadar tüm yolu yürüyeceğim. Türkiye’ye adalet gelene kadar eylemlerimiz sürecek" açıklaması yaptı. Elinde ise sadece 'Adalet' yazılı pankart taşıyor."

Der Spiegel ise "Kılıçdaroğlu meydan okuyor" yazdı. İlk gün 20 kilometrenin geride kaldığını hatırlatan Bild haberinde, "Bu eylemle Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a meydan okuyor. Bugüne kadar CHP lideri sürekli pasif kalmakla eleştiriliyordu" ifadeleri kullanıldı.

İSVİÇRE'DE BİLE GÜNDEM OLDU


ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times da Kılıçdaroğlu'nun başlattığı Adalet Yürüyüşü'nü okuyucularına duyurdu. Gazete, yürüyüşün Türkiye'de bir dönüm noktası olduğunu yazarken şu ifadelere yer verdi:

"Genellikle çok çekingen olmakla suçlanan Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşü, Türkiye'deki parçalanmış muhalefet hareketinden rahatsız olanlar tarafından bir strateji değişikliği olarak memnuniyetle karşılandı".

İsviçre gazetesi Blick'in, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yer verdiği haberi şöyle devam etti:

"Vekilin tutuklanmasına karşı protesto yürüyüşü... CHP’li milletvekiline casusluk suçlamasıyla 25 yıl ceza verilmesi eylemleri başlattı. Bazı CHP üyeleri ve onlara destek verenler, Ankara’dan İstanbul’a yürümeye başladı. Ankara’dan eyleme başlayanlar, 'Adalet olmayan bir ülkede yaşamak istemiyoruz' diye sesini yükseltiyor."

[caption id="attachment_1898139" align="alignnone" width="880"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

TAZ: TÜRKİYE'NİN GANDHİ'Sİ


Almanya'nın saygın gazetelerinden Die Welt, "alışılmamış bir eylem" olarak nitelendirdiği yürüyüşü işlediği haberinde Alman Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen'in görüşlerine de başvurdu. Dağdelen, Berberoğlu'na verilen cezaya ilişkin 'en büyük muhalif partiyi sarsma amaçlı hukuk skandalı' ifadesini kullandı.

Berberoğlu ve diğer politik tutukluların serbest bırakılmasını isteyen Dağdelen, ayrıca Alman hükümetinden de Türk hükümetiyle ilişkileri dondurmasını istedi.

Berlin merkeli TAZ gazetesi ise gelişmelere yer verdi haberinde şunları yazdı:

"İşte gerçek muhalefet umudu. Partiyi yerden kaldırmak için başkan seçilmişti. Ancak şimdi biraz hareketlendi. En sonunda, gerçekten de en sonunda, yıllardır çekingen duran 'Türkiye’nin Gandi'si, anamuhalefetin lideri Kemal Kılıçdaroğlu, harekete geçti ve ilk kez tavrını koydu. Perşembeden beri, sosyal demokrat-Atatürkçü CHP ilk kez rahat koltuklarında oturmuyor ve eylem için sokaktalar. Adalet yürüyüşüyle Kılıçdaroğlu, yüz binlerce Türk’ün yıllardır beklediği, gerçek muhalefet görevini üstlendi. Bu eylem kendisine yakıştırılan 'Gandhi' lakabını da taçlandırıyor."

AJANSLAR TÜM DÜNYAYA DUYURDU


Fransız AFP haber ajansı ilk gün geçtiği haberinde “Türkiye’nin anamuhalefet partisi destekçileri, Berberoğlu’nun tutuklanmasını protesto etmek için Ankara sokaklarına çıktı” yazdı. AFP Kılıçdaroğlu’nun “Ödenecek bir bedel varsa, bunu ödeyecek ilk kişi ben olacağım” açıklamasına da haberinde yer verdi.

İngiliz Reuters haber ajansı ise gelişmeleri “Türkiye’nin iki büyük şehrinde binlerce insan, muhalefet milletvekilinin casusluk suçlamasıyla 25 yıl hapis cezası alıp tutuklanmasını protesto etmek için sokaklara döküldü” yazdı. Reuters, Enis Berberoğlu’nun 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından başlayan baskılarda tutuklanan ilk CHP milletvekili olduğunu hatırlattı.

Öte yandan, İngiliz BBC, Alman Deutsche Welle, Rus Sputnik gibi yayın kuruluşlarının Türkçe masaları yaşanan gelişmeleri takipçilerine anbean duyuruyor.