ABD ile Türkiye arasında bir süredir yaşanan vize krizinde önemli bir gelişme yaşandı ve bu akşam saatlerinden itibaren vize başvurularının kabul edileceği bildirildi.

Reuters’ın geçtiği haber ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde görevli bir yetkiliye dayandırıldı. 8 Ekim’den beri Ankara-Washington karşılıklı olarak bazı vize işlemlerini askıya almış ve NATO müttefiki iki ülke arasında tansiyon yükselmişti. Büyükelçilik yetkilileri arasındaki yazışmada, “ABD’nin Türkiye’deki temsilcilikleri sınırlı olarak vize işlemlerine devam etmektedir. ABD’yi ziyaret etmek isteyenler randevu alabilirler. Hatırlatmak isteriz ki sınırlı olarak başlatılan süreç daha uzun bekleme süresi doğurabilir” ifadeleri kullanıldı.

ABD Büyükelçiliği açıklamasında “Türk hükümetinden güvence aldık. Gözaltı-tutuklama öncesi haber verilecek” ifadeleri kullanıldı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Vize krizi sonrası bugün yaşanan gelişmelere ilişkin ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
abd-ankara-vize-son-dakika

ABD VİZE BİLGİ SERVİSİ’NDEN AÇIKLAMA

ABD Büyükelçiliği’nin Vize Bilgi Servisi’nden başvuru sahiplerine gönderilen mail şöyle;  “Sayın Başvuru Sahibi, Türkiye’deki ABD misyonu, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başlamıştır.  ABD’ye seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri artık yeniden randevu alabilirler. Ancak, sınırlı sayıda randevu verilebileceğinden normalden daha uzun bir bekleme süresi olabilir.  Bazı durumlarda acil randevu alınabilir.  Eğer acil bir seyahatiniz söz konusu ise ve istediğiniz tarihe randevu alamıyorsanız, lütfen boş olan en yakın tarihi seçiniz ve ardından acil başvuru için gereken adımları izleyiniz.  Acil başvuru talebinde bulunurken lütfen seyahatinizin neden acil olduğunu açıklayınız ve önceki randevunuzun iptal edildiğini belirtiniz. Teşekkür ederiz! ABD Vize Bilgi Servisi”

RANDEVU VERİLDİ

Vize krizindeki yumuşama vize şirketlerini hemen harekete geçirdi ve haberlerin doğru olup olmadığını test etmek isteyen randevu talebinde bulunanlara hemen randevu saati bildirildi.

ABD’nin vize krizindeki yumuşamasının ardından Türkiye’nin de aynı ölçüde ABD vatandaşları için vize düzenlemesi yapacağı bildirildi.

Vizelerin kapalı olması nedeniyle ABD’ye gitmek isteyen Türk vatandaşları Gürcistan, Bulgaristan ve çevredeki ülkelerdeki ABD büyükelçilik ve konsolosluklarından vize talebinde bulunuyordu.

Vize şirketi danışmanlarından Emrah Özdemir SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada başvuruların sınırlı da olsa kabul edileceği yolunda kendilerine bilgi ulaştığını söyledi.

Öte yandan Reuters’ın son dakika şeklinde bir başka haberde, Ankara’nın da Washington’ın bu kararı sonrasında benzer bir karar verebileceği ve “benzer adımlar” atabileceği belirtildi.