Suriye krizinin tarafları, Kazakistan'da 21-22 Aralık tarihlerinde düzenlenecek 8'inci toplantı için başkent Astana'ya gelirken görüşmelerin ana gündemini, tutuklu ve esirlerin serbest bırakılması, cenazelerin teslim edilmesi, kayıp kişilerin aranması, tarihi alanların mayınlardan temizlenmesi, insani yardımların kesintisiz girişinin sağlanması, gerginliği azaltma bölgelerindeki ateşkes ihlalleri ve Soçi'de yapılacak kongreye hazırlıkları oluşturuyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, ateşkesin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran ile askeri muhalefet, rejim heyetleri ve gözlemciler, ikili ve üçlü görüşmelere katılmak için Astana'ya geldi.

Heyetlerin ayrıca, gerginliği azaltma bölgelerindeki işleyişine ilişkin konuları görüşeceği belirtilen açıklamada, "Taraflar, Suriye'deki UNESCO kültür mirası listesine alınan tarihi yerlerin mayınlardan temizlenmesiyle ilgili ortak bildiriyi onaylamak niyetinde." ifadesi kullanıldı.

Toplantıya katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, Soçi'de yapılacak Ulusal Diyalog Kongresi'ne hazırlıklar da başlıca gündem maddelerinden biri olacak. Bu görüşmelerin Astana'daki son toplantı olabileceği, devamının Soçi'de yapılabileceği konuşuluyor.

Toplantıda Rus delegasyonunun başkanlığını Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Onal, İran'ı ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Jaberi Ansari temsil ediyor. Toplantıya hükümetin ve Suriye muhalefetinin yanı sıra gözlemci ülkeler olan Amerika Birleşik Devletleri ve Ürdün de katılıyor.

HABERRUS