Muallimi, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Yemen, Lübnan ve ülkesindeki yolsuzluk nedeniyle yapılan gözaltılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sputnik'te yer alan habere göre, Suudi Arabistan'ın Yemen'e abluka uygulamadığını savunan Muallimi, Yemen'de deniz ve hava limanlarının kapatılmasını Riyad'a füze fırlatılmasının ardından alınan "geçici önlemler" olarak değerlendirdi.

Yemen'deki kapatılan limanların 24 saat içinde açılacağını belirten Muallimi, Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'nında ise denetimlerin artırılması gerektiğini, BM denetim mekanizmasının sadece büyük gemileri kontrol ettiğini, küçük ve orta boy ebat gemilerin denetlenmediğini ve Husilere verilen silahların bu limandan geldiğini söyledi.

[old_news_related_template title="Suudi prenslerin tutulduğu 'dünyanın en lüks hapishanesi'" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ı ağırlamasından sadece birkaç ay sonra, Ritz-Carlton Riyad oteli, gözaltına alınan 11 Suudi prensinin tutulduğu yer haline geldi ve otele 'Dünyanın en lüks hapishanesi' lakabı takıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/basliksiz-1-68.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/suudi-prenslerin-tutuldugu-dunyanin-en-luks-hapishanesi-2082046/"]
Denetimler artırılmadan Hudeyde Limanı'nın açılmayacağını aktaran Muallimi, Husileri, Yemen'e insani yardımları engellemek ve gelen yardımları kara borsada satmakla suçladı.

Suudi Arabistan'daki gözaltılara ilişkin de değerlendirme bulunan Muallimi, "Gözaltına alınanların adil yargılanacağını temin edebilirim" dedi.

Muallimi, kaç kişinin göz altına alındığı sorusuna, "bu bilgiyi güvenlik yetkililerin açıklayacağı" yanıtını verdi.
Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Suudi Arabistan'da göz altında olup olmadığına ilişkin bir soruyu Muallimi, "saçmalık" olarak değerlendirdi.

Muallimi, Hariri'nin "neden uzun süredir Suudi Arabistan'da olduğu" sorusuna ise Hariri'nin Suudi Arabistan'da bir evi, arkadaşları ve destekçileri olduğunu ve orada olmasının garip karşılanmaması gerektiği yanıtını verdi.