Türk diplomatik kaynaklar, görüşme talebinin Gabriel'den geldiğini ifade ederken görüşmenin içeriğine dair bir bilgi verilmedi. Telefon görüşmesi, Büyükada davasında aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner'in de bulunduğu tutukluların tahliye edilmesinin ardından iki bakan arasında gerçekleşen ilk görüşme olma niteliği taşıyor.

Alman Der Spiegel dergisi, Büyükada davasındaki tahliyelerin, Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki gizli pazarlığın sonucu olduğunu ileri süren bir haber yayımlamış, haberde Eylül ayı sonunda Türkiye'ye gelen Schröder'in İstanbul'da görüştü Erdoğan'la görüştüğü, iki siyasetçinin, Alman ve Türk dışişleri bakanlarının çözüm hakkında birlikte çalışmaya devam etmelerine karar verdiğini yazmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Spiegel'e yaptığı açıklamada Steudtner'in serbest bırakılması için Almanya eski başbakanı Gerhard Schröder'in arabuluculuk ettiğini doğrulamış, ayrıca mahkemenin tahliye kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım" demişti.

Der Spiegel'in haberiyle ilgili şu ana kadar Türkiye'den bir açıklama yapılmadı.