Virginia eyaletinin Charlottesville kasabasında haftasonu Nazi yanlısı, ve beyazların üstünlüğünü savunan gruplar ile insan hakları savunucusu arasında çıkan olaylar sonucunda bir kişi hayatını kaybetmiş 19 kişi de yaralanmıştı. 32 yaşındaki stajyer avukat Heather Heyer beyazların üstünlüğünü savunan bir kişinin aracını insan hakları savunucularının üzerine sürmesi üzerine hayatını kaybetmişti. Başkan Donald Trump olayın ardından yaptığı açıklamada iki tarafında hedef alan bir açıklama yapmıştı.

[old_news_related_template title="Trump'ın gökdeleni önünde '2 gün yetmez' protestosu" desc="Charlottesville'de yaşanan ırkçı saldırının ardından kimseyi memnun etmeyen bir açıklama yapan Trump, 2 gün sonra ırkçı ve aşırı sağcıları eleştirmişti. Trump'ın saldırıdan 2 gün tatilini kısa kesmesi ve geç yapılan açıklama New York'ta büyük çaplı bir gösterinin yapılmasına sebep oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/trum56.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/trumpin-gokdeleni-onunde-2-gun-yetmez-protestosu-1974151/"]

Göstericiler yüzünden Trump Towers'a arka kapıdan girmek zorunda kalan ABD Başkanı, “Olayın iki tarafı var ve diğer grupta da çok sayıda kötü insan var. Ama iki tarafta da iyi insanlar da var. Bu insanlar oraya çok çok önem verdikleri bir kişi olan (ABD İç Savaşı’nda isyancı Güney Ordusu’nun komutanı) Robert E. Lee’nin heykelinin yıkılacak olmasını ve parkın isminin değişmesini protesto etmek için gittiler. (ABD’nin kurucusu) George Washington’un da kölesi vardı. Şimdi George Washington’ın heykellerini de yıkacak mıyız? ABD’nin kurucularından Thomas Jefferson da önde gelen köle sahiplerinden biriydi. Onun da mı heykelini yıkacağız? Benim burada kast ettiğim Nazi yanlıları ya da beyazların üstünlüğünü savunanlar değil. Onları tamamen kınıyorum. Ama onların dışında bu grupların içerisinde iyi insanlar var ve basın bu kişilere kesinlikle adil şekilde yaklaşmıyor. Diğer grubun içinde siyah kıyafetler giymiş, kafalarında kask ve ellerinde beyzbol sopaları ile gelenler vardı, yani onların arasında da çok kötü insanlar vardı” dedi.

İŞ ADAMLARINA TEPKİLİ

Öte yandan Başkan Donald Trump’ın Charlottesville’de yaşananlara tepkisini açıklamada gecikmesi iş dünyasında da yankı bulmuştu. Başkan Trump’ın ekonomik danışma kuruluna üye olan bazı önde gelen şirket yöneticileri Başkan’a tepkilerini göstermek için kuruldaki görevlerini bıraktıklarını açıkladıktan sonra Trump bu isimlere de çıkıştı. Trump, Charlottesville’deki beyaz ırkçı gösteriler ve şiddet olaylarına yeterince tepki vermediği iddiasıyla kendisine tepki gösteren üst düzey yöneticileri “gösteriş meraklısı” olmakla suçladı.

[old_news_related_template title="Üç dev isim Trump'ı bıraktı" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın tatilini yarıda kesmeyip, Charlottesville'de yaşanan ırkçı saldırıların ardından, kimseyi tatmin etmeyen bir açıklama yapmasıyla birlikte ülke içinde gerilen ilişkiler yeni bir boyuta taşındı. Trump'ın büyük önem verdiği iş adamları Trump'a sırt çevirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/2017-07-11t180005z_1431240294_rc134c1880d0_rtrmadp_3_usa-trump-russia.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/uc-dev-isim-trumpi-birakti-1973674/"]

İlaç üreticisi Merck, spor giyim markası Under Armour, teknoloji devi Intel ve Amerika İmalat Birliği Başkanı Scott Paul'un ardından ttt

Arump’ın bu mesajından saatler sonra Konsey’den beşinci istifa da geldi. Dünyanın en büyük tedarik zinciri Walmart’ın yönetim kurulu başkanı Doug McMillon, istifası sonrası ilk açıklamasında, Trump’ın beyaz ırkçıların korkunç eylemlerini açık şekilde kınamayarak, ülkeyi biraraya getirecek önemli bir fırsatı kaçırdığını söyledi.

[old_news_related_template title="Trump'ın tatili zehir oldu: Irkçı saldırı sonrasında ABD karıştı" desc="17 günlük tatile çıkan ABD Başkanı Trump'ın tatili zehir oldu. Trump, tatilin ilk günlerinde Kuzey Kore'nin tehdidini savuşturmaya çalışırken hafta sonu da Charlottesville'deki ırkçı saldırının ardından yaptığı açıklamayla tepkileri üzerine çekti. Trump'ın Neo-Nazi'leri desteklediğini savunan ABD'liler sokağa döküldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/nazi3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/trumpin-tatili-zehir-oldu-irkci-saldiri-sonrasinda-abd-karisti-1972103/"]

McMillon, ABD Başkanı’ndan Pazartesi günü gelen kınamayı ise doğru yönde bir adım olarak niteledi.

Trump’ın, Charlottesville’deki beyaz ırkçı gösteriler ve şiddet olaylarına yeterince tepki vermediği iddiası ile ilk istifa Konsey’deki tek siyah temsilciden, Amerikalı ilaç üreticisi Merck'in icra kurulu başkanı Kenneth Frazier'den gelmişti. Frazier’in kararını Amerikan teknoloji devi Intel’in başındaki Brian Krzanich, spor ürünleri şirketi Under Armour'ın yöneticisi Kevin Plank ve Amerika İmalat Birliği Başkanı Scott Paul izledi. En son istifa ise tedarik zinciri Walmart'tan geldi.

Trump Twitter’dan bu isimler için sert bir çıkış yaptı. ABD Başkanı, “Sanayi Konseyi’nden ayrılan her yöneticinin yeri doldurulabilir. Gösteriş meraklıları zaten devam etmemeliydi” diye yazdı.