Türkiye ile Rusya arasında uzun süredir süren S-400 pazarlıklarında sona gelindi. Rosteh Başkanı Çemezov, kredi ve ödeme konusundaki detayların çözüldüğünü ve dört adet S-400 bataryasının 2.5 milyar dolar karşılığında Türkiye'ye satıldığını açıkladı.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

Türkiye hava savunma sistemini güçlendirmek için, T-LORAMIDS projesi ihalesine ABD, Çin, Rus firmalarının yanı sıra İtalyan-Fransız ortaklığı bir şirket de başvurmuştu. Türkiye, 2013 yılında füze ihalesini Çin firması CPMIEC'ye yeni füze savunma sistemi alımı konusunda anlaştı. Ancak 2 yıl sonra bu anlaşma iptal edildi. İptale gerekçe olarak Çin sistemlerinin NATO ile uyumsuzluğu gösterildi.

[old_news_related_template title="S-400'ler için kredi tartışması sürüyor. Kredinin bir kısmını Türkiye, bir kısmını Rusya karşılayacak" desc="Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 hava savunma sistemlerinin sevkiyatına ilişkin, Rusya'dan yeni bir açıklama daha geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri ve teknik işbirliğinden sorumlu yardımcısı Vladimir Kojin, Türkiye ile varılan S-400 hava savunma sistemleri anlaşmasının tamamının değil, yalnızca bir kısmının, Rusya tarafından sağlanacak krediyle karşılanacağını belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/s400.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/s-400ler-icin-kredi-tartismasi-suruyor-kredinin-bir-kismini-turkiye-bir-kismini-rusya-karsilayacak-2142627/"]

İhalede teklif veren Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam ile Amerikan Raytheon Co şirketi ikinci ve üçüncü sıralarda yer almıştı.

ROTA RUSYA'YA DÖNDÜ

Çin firmasına verilen ihalenin iptal edilmesinin ardından Türkiye'nin rotası Rusya'ya döndü. İki ülke arasında başlayan görüşmeler neticesinde karşılıklı anlaşmaya varıldı ancak ödemenin nasıl yapılacağı konusunda taraflar anlaşamadı. Bu süreçte hem Türkiye'den hem de Rusya'da S-400'lerin satışı konusunda sorun olmadığı ancak ödeme konusunda tarafların çözmesi gereken detaylar olduğu belirtildi.

[old_news_related_template title="ABD'den Türkiye'nin istediği S400'ler için açıklama: Endişeliyiz" desc="ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jeff Davis, NATO hava savunma sistemleri ile Türkiye’nin Rusya’dan almak istediği S-400’ler arasındaki uyumsuzluktan endişeli olduklarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/asd.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/abdden-turkiyenin-istedigi-s400ler-icin-aciklama-endiseliyiz-1954886/"]

Anlaşmanın iptal olduğu yönündeki haberlere ise hükümet tarafından sürekli yalanlamalar geldi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli S-400'lerle ilgili olarak "O iş bitti, S-400 füzeleri satın alınmıştır. Bundan sonra artık detaylar ama onunla yetinmiyoruz kendi savunma sistemimizi geliştirmek için EUROSAM Konsorsiyumu ile ayrı bir çalışma yapıyoruz. Yine hava savunma sistemi geliştirilmesi çerçevesinde ama orada özellikle bu teknolojiye yerli imkanlarla kendimizin sahip olmasını hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Rus lider Putin ile yaptığı görüşmede, “S-400 anlaşması tamam, biz bu ziyaretimizde bazı teknik konuları görüşeceğiz. Bunu bir an önce devreye sokmak istiyoruz” diye konuşmuştu.

[old_news_related_template title="Washington Post: ABD, Türkiye'ye S-400 yaptırımı uygulayacak mı?" desc="Amerikan Washington Post gazetesi, NATO üyesi Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın aldığı açıklamasının üzerine, ABD'nin yasal süreç gereği Türkiye'ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı sorusunu irdeliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/s-400800-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/washington-post-abd-turkiyeye-s-400-yaptirimi-uygulayacak-mi-2099962/"]

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİNDEKİ MASA DETAYI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Saray'da gerçekleştirdiği görüşmede de ilginç bir olay yaşandı. İki liderin açıklamasından önce sahneye büyük bir masa taşındı ancak daha sonra bu masa apar topar kaldırıldı. Rus basını, masanın S-400 anlaşmasının nihai imzalarını atılması için getirildiğini ancak ödemedeki pürüzlerinin çözülememesi nedeniyle planların değiştiğini yazdı.

[old_news_related_template title="Rus gazeteciden çarpıcı iddia! Erdoğan-Putin görüşmesiyle ilgili..." desc="Rus basınında, Pazartesi günü gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesiyle ilgili çarpıcı bir haber yer aldı. İki liderin ortak basın toplantısının öncesinde salona bir masa getirildiği ve daha sonra bir anda masanın kaldırıldığı ifade edilirken, bunun nedeninin ise planlarda yaşanan bir son dakika değişikliği olduğu belirtildi. Pazartesi Ak Saray'da oldu biz şimdi öğreniyoruz. İşte yaşananlar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/komersa.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/rus-gazeteciden-erdogan-putin-gorusmesiyle-ilgili-carpici-iddia-2129674/"]
NATO VE ABD SERT TEPKİ GÖSTERDİ
Öte yandan Türkiye ve Rusya arasında süren S-400 görüşmelerine özellikle ABD ve Rusya'dan sert tepkiler hatta tehditler geldi.NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel, S-400 anlaşmasına yönelik olarak “Ülkeler, karar almakta bağımsız oldukları gibi, aldıkları kararın sonuçlarıyla yüzleşmekte de bağımsızdır” sözleriyle üstü kapalı tehditte bulundu.

ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi Grant ise, Türkiye'yi doğrudan tehdit ederek Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın alması halinde Türkiye'nin NATO teknolojilerine erişiminin kısıtlanacağını söyledi.

TEHDİTLERE RAĞMEN ANLAŞMA SAĞLANDI

Tartışmalara son nokta ise 27 Aralık tarihinde konuldu. Rus savunma sanayi şirketi Rosteh'in başkanı Sergey Çemezov, Kommerzant gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rusya'dan 4 adet S-400 füze savunma sistemi bataryasını, 2.5 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı.