Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) 45'e karşı 113 olya Türkiye'yi tekrar denetim sürecine almasına ilişkin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan ilginç bir açıklamada geldi.

İngiliz Reuters haber ajansına mülakat veren Erdoğan, "siyasi" olarak nitelendirdiği karar için "Biz zaten böyle bir kararı tanımıyoruz. İstedikleri kadar böyle bir kararı almış olsunlar çok da büyütmüyoruz, bu karar alınmıştır, geçmiştir" dedi.

Avrupa'da insan hakları destekleme kuruluşu Avrupa Konseyi'nin (AK) yürütme kolu olan AKPM'de AK'ye üye ülkelerin temsilcileri bulunuyor. Türkiye ise 324 üyeli AKPM'de 10 AKP'li, 5 CHP'li, 2 HDP'li ve 1 MHP'li üye ile temsil ediliyor.

[old_news_related_template title="Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden flaş Türkiye kararı" desc="Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), tüm dünyanın dikkat kesildiği 'Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi' başlıklı raporu oyladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/2017-04-25t091710z_872302422_rc1f4e2a8fd0_rtrmadp_3_europe-politics.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-ve-avrupa-turkiye-hakkindaki-kritik-kararini-verdi-1814299/"]

Bugün medyada yer alan haberlere göre; 2 HDP'li üye dışında Türkiye'den Strasbourg'a giden temsilcilerimizin tümü tasarıya karşı oy kullandı. Parlamento'daki Macar, Gürcü, Azeri ve Ukraynalı siyasetçiler de blok halinde Türkiye'ye destek verdi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?


Peki şimdi ne olacak? AKPM 'denetim süreci'ne tekrar alınan Türkiye hakkında 2018 yılında yeni bir rapor hazırlayacak ve varsa sağlanan gelişmeleri inceleyecek. Dün alınan kararla birlikte Ankara Yönetimi'ne 35 maddelik bir ev ödevi de verildi.

Türkiye bu süreç içerisinde, temel insan hakları, yargı bağımsızlığı ile ifade ve basın özgürlüğü bağlamında, AK üyesi olmaktan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirirse, tekrar bir sonraki aşama olan "denetim sonrası diyalog süreci"ne terfi ettirilecek.

Burada kısaca AKPM'nin denetleme komitesinden bahsetmek gerekiyor. Bu yapı, AK üyesi ülkelerin en yüksek demokrasi ve insan hakları standartlarına ulaşmasını sağlamak amacıyla kuruldu.

[old_news_related_template title="Sadece 13 ay içinde yaşandı: 'Haziran'da vizesiz Avrupa'dan' 'denetim süreci'ne..." desc="Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiye'yi demokrasi bağlamında Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Rusya gibi ülkelerle aynı lige düşürdü. Oysa yaklaşık 13 ay önce Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında bahar havası esiyordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/2017-04-25t105113z_1802360831_rc1493214b60_rtrmadp_3_europe-politics.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-sadece-13-icinde-yasandi-haziranda-vizesiz-avrupadan-denetim-surecine-1814647/"]

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?


Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin yükümlülük ve taahhütlerini takip eden denetim komitesinin dört süreci bulunuyor.

1- Tam Denetleme Prosedürü: Türkiye'nin 2004'te terfi ettirildiği ve dün tekrar geri alındığı bu süreçte, iki raportör denetime alınan ülkelere düzenli ziyaretler düzenliyor ve yetkililerle diyalog kuruyor. Bu kapsamdaki ülkenin kaydettiği ilerlemeleri ve sorunların hakkıyla değerlendirildiğini garanti altına almak için genel kurul tartışmaları yapılıyor. Bu süreçte Türkiye ile birlikte Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna bulunuyor.

2- Denetleme Sonrası Diyalog: İlerleme kaydeden ülkeler, sınırlı sayıda meseleyle ilgili olarak yoğunluğu daha düşük bu sürece terfi ettiriliyor. Bu pozisyonda, Bulgaristan, Dağlık Karabağ ve Makedonya bulunuyor. Türkiye de dünkü karara kadar bu kategoride yer alıyordu.

3- Dönemsel Değerlendirmeler: Avrupa Konseyi'ne üye diğer tüm ülkeler, yaklaşık 5 ila 6 yıllık süreçlerde bu prosedüre tabi tutuluyor. AK'ye karşı üye bir ülkenin yükümlülük ve taahhütlerini ne kadar yerine getirdiğine dair genel bir değerlendirmeye varmak için Avrupa Konseyi'nin tüm bölümlerinden bilgi alınıyor. Bu süreçte 33 ülke bulunuyor.

4- Siyasi Krizler: Komite herhangi bir ülkede spesifik bir sorun çıktığında demokratik kurumların işleyişine ilişkin rapor hazırlayabilir.

[old_news_related_template title="AB-Türkiye ilişkilerinde yaşanan gerilim ve muhtemel senaryolar" desc="Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki gerilim had safhada... Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün CNN Türk canlı yayınında, 16 Nisan referandumundan sonra AB ile ilişkilerde yeni adım sinyali verirken, aynı gün Passauer Neue Presse gazetesine konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel de müzakerelerin akıbetiyle ilgili 'referandumun beklenmesi gerektiğini' söyledi. Peki 'evet' ve 'hayır' seçeneklerinde muhtemel senaryolar neler? İlişkiler devam eder mi, yoksa kesilir mi? İşte yanıtı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/shutterstock_532788754.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-ab-turkiye-iliskilerinde-yasanan-gerilim-ve-muhtemel-senaryolar-1753550/"]

BU TAVIR SADECE TÜRKİYE'YE KARŞI MI?


Bu sorunun yanıtı doğrudan hayır! Örnek çok uzakta değil... Amaçları arasında insan hakları, hukukun üstünlüğü ve çoğulcu demokrasi ilkelerini korumak ve güçlendirmek ilkeleri bulunan AK, Polonya'da geçen yıl yapılan yasal değişikliklere çok sert tepki göstermişti.

Avrupa Konseyi'nin anayasal konulardaki danışma organı Venedik Komisyonu, "Parlamento'ya aşırı güç ve yargının üzerinde yürütme yetkisi" verdiği gerekçesiyle değişiklikleri eleştirmişti.

Hatta Polonya Başbakanı Beata Szydlo, Avrupa Parlamentosu'nda Anayasa Mahkemesi'nin yargılama usûllerini değiştiren, kamu radyo ve televizyon yöneticilerinin hükümet tarafından tayin edilmelerine ve görevden alınmalarına imkân tanıyan yasaları savunmak zorunda kalmıştı.

AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu da Avrupa değerleriyle uyuşmadığı gerekçesiyle yapılan değişikliklerle ilgili soruşturma başlattı.

[old_news_related_template title="Türkiye'nin AB ile varılan göçmen anlaşması çerçevesinde bir yıllık karnesi" desc="Ankara ile Brüksel arasında varılan göçmen anlaşması 20 Mart'ta bir yılını dolduracak. Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine belgesiz göçmen akışını durdurmak için sağlanan anlaşma, Türkiye ile Avrupa arasında yaşanan krizler nedeniyle gündemden hiç düşmedi. Peki, bir yıllık süreçte Türkiye bu bağlamda sınıfı geçebildi mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/shutterstock_322244879-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/turkiyenin-ab-ile-varilan-gocmen-anlasmasi-cercevesinde-bir-yillik-karnesi-1739748/"]

'KARARI TANIMIYORUZ'UN BİR ANLAMI VAR MI?


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "kararı tanımaması" bir anlam ifade etmiyor. Zira 'denetim süreci'ne tabi olan bir ülke, istikrarlı bir şekilde işbirliğine ve yükümlülüklerini yerine getirmeye yanaşmıyorsa, ilgili ülkenin ulusal delegasyonunun yetki belgelerinin onaylanmamasını öneren bir karar veya tavsiye kararı Genel Kurul tarafından alınarak cezalandırabilir.

Bu tabloda çok uç bir örnek olsa da Türkiye, kurucu üyelerinden sayıldığı AK'den ayrılma yönünde bir karar alabilir. Ama bu da pek olasu bir yaklaşım değil. Ankara'dan gelen hiçbir açıklama, işin bu noktaya varacağına işaret etmiyor. Öte yandan, Avrupa Birliği'yle ipleri atmış bir görüntü veren AKP, sadece bir yıl önce "vizesiz Avrupa" müjdesiyle bayram yapıyordu.

Kısaca; bu kadar kısa süre içinde pozisyon değiştiren bir yönetim, AK'yle de köprüleri atmayabilir. Zaten bu Avrupa Birliği'yle ilişkileri de koparmak anlamına geliyor. Zira şimdiye kadar Avrupa Birliği'ne giren tüm ülkeler, halihazırda AK üyesiydi.

[old_news_related_template title="Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor" desc="Venedik Komisyonu'nun beklenen Türkiye raporundan çıkan tablo çok olumsuz... Rapora göre Türkiye otokrasiye sürükleniyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/basliksiz-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-avrupa-konseyi-turkiye-otokrasiye-surukleniyor-1707554/"]