Aslında Kuzey Kore ve ABD arasındaki gergin ilişki bir süredir bu şekilde devam ediyordu... Fakat özellikle ABD'nin eski başkanı Barack Obama'nın göreve gelmesiyle birlikte Kuzey Kore uluslararası arenada da öne çıkmaya başladı.

O dönemde kıtalararası balistik füze deemesi yapan Pyongyang yönetimi Amerikalı gazeteciler Euna Lee ve Laura Ling'i gözaltına alarak ilişkileri gerdi. O dönemde Kuzey Kore yönetimi ise sert bir karar alarak Kore Savaşı sonrasında 1953'te imzalanan silah bırakma anlaşmasını çöpe atacağını duyurarak Güney Kore ve ABD'ye gözdağı verdi.

Kaynak: BBC Türkçe Kaynak: BBC Türkçe


Obama döneminde ABD, Kuzey Kore ile bir anlaşma yaparak gıda karşılığında Yongbyon'daki nükleer faaliyetlerini durdurma yoluna gitse de Pyongyang yönetimi geçmişte olduğu gibi bu anlaşmayı da yok sayarak kısa bir süre sonra tehditlerini sıralamaya başladı.

Bu hamlenin ardından Çin Denizi'nde Güney Kore-ABD ortaklığında geniş kapsamlı tatbikatlar yapılırken, Kuzey Kore'ye gözdağı verildi. Aynı dönemde, "ABD-Güney Kore ortaklığı, ABD'nin Pasifik bölgesindeki güvenliğinde köşe taşıdır" ifadesini kullanmıştı.

İKİ ÇILGIN KARŞI KARŞIYA: TRUMP VS. JONG-UN

Fakat ABD-Kuzey Kore ekseninde yaşanan bu gerginlik her iki ülkenin liderlerinin de değişmesiyle yepyeni ve daha agresif bir boyut kazandı. Sandıktan zaferle çıkarak Beyaz Saray'da bu yılın başında iş başı yapan Donald Trump, göreve gelir gelmez Kuzey Kore'nin birkaç yıllık deneyime sahip lideri Kim Jong-Un'a sataşmaya başladı ve karşılıklı kılıçlar çekildi.

Kuzey Kore, son dönemde iki farklı kıtalararası balistik füze denemesi yaparken bunlardan geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Hwasong-14 füzesinin başarılı bir şekilde görevini tamamladığını duyurdu. Öyle ki bazı uzmanlar füzenin ABD'nin Chicago kentini vurabileceği iddia ederken ABD'nin talebiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, nükleer silah programını durdurmayan Kuzey Kore'ye karşı yeni yaptırımların uygulanmasını oy birliğiyle kararlaştırdı. BMGK, yaptırımların sertleştirilmesine karar verirken, kabul edilen yeni yaptırımlar, bu ülkeye ihracatı yasaklıyor ve yapılabilecek olan yatırımları da sınırlıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, karar toplantısı sonrası, "Bunlar bir nesildir herhangi bir ülkeye uygulanan en zorlayıcı yaptırımlar" açıklamasını yaparken ABD Başkanı Donald Trump da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yeni yaptırımların Kuzey'e maliyetinin 1 milyar dolar olacağını ifade etmişti.

jong

Temmuz'un sonlarında deneme atışı yaptığı füzenin 47 dakika 12 saniye boyunca 998 kilometre yol kat ettiğini ve 3.724 kilometre yüksekliğe çıktığını açıklayan Kuzey Kore, tehditlere devam etti. Uzmanlar Kuzey Kore'nin füzesinin 6.700 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabileceğini duyurdu. Başta Çin ve Güney Kore olmak üzere bölgeyi geren füze denemesiyle birlikte Kim Jong Un, bunun ABD'ye bir uyarı olduğunu dile getirdi.

2017-08-08t213408z_44162135_rc1a1dbe5930_rtrmadp_3_northkorea-missiles

WASHINGTON POST HABERİ DURUMU GERDİ
Ve iki ülke arasındaki gerginliği bir üst notaya çeken durum ise Washington Post gazetesinde yer alan bir haberdi. Haberde, Kuzey Kore'nin bir füzenin içine yerleştirilebilecek kadar küçük bir nükleer savaş başlığı geliştirmeyi başardığı iddia edildi. Haberde Kuzey Kore'nin sanılandan çok daha kısa bir süre içerisinde ABD'yi vurabilecek kabiliyet erişebileceği vurgulanırken, ABD Başkanı Trump, son yaşananların ardından, "Kuzey Kore, ABD'yi daha fazla tehdit etmezse iyi olur. Dünyanın hiç görmediği bir ateş ve öfkeyle karşı karşıya kalacaklardır" ifadesini kullandı.

hwas

Trump'ın bu açıklamalarının ardından ise Kim Jong Un'un bu güne kadar yaptığı en sert, iddialı ve gerçekçi tehdidi geldi ve dünya kamuoyunun dikkatini çekti. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Pasifik Okyanusu'ndaki ABD toprak parçası olan Guam Adası açıklarına orta-uzun menzilli füzelerin fırlatılması için yeni bir planın hazırlandığını ifade etti. Kuzey Kore'nin Guam açıklarına fırlatmayı hedeflediği füzelerin Hwasong-12 model olduğu de ifade edilirken Guam'ın ABD topraklarına dahil olması ise üçüncü dünya savaşının belki de çok yakın olduğunu gözler önüne seriyor.

Yaşanan bu gerilimin ardından Avrupa borsaları güne düşüşle başlarken, Guam Valisi Eddie Calvo ise Kuzey Kore'nin tehditlerine boyun eğmeyeceklerini söyledi. Calvo, "Guam ABD toprağıdır… burası sadece bir askeri üs değil" diye konuştu. Calvo, ada halkını koruyacak savunma önlemlerinin alınmış olduğunu vurgulayarak her türlü gelişmeye karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. Beyaz Saray'la temasa geçtiğini de belirten Guam Valisi, "Savunma ve İç Güvenlik bakanlarıyla yaptığımız görüşmeler sonunda tehdit düzeyinin artırılmamasına karar verdik" dedi.

Adanın ulusal güvenlik danışmanı George Charfauros ise bir Kuzey Kore füzesinin Guam'ı vurma ihtimalinin yüzde 0.000001 olduğunu dile getirdi. Charfauros, bölge sakinlerine ‘rahat olun ve cennetin tadını çıkarın' tavsiyesinde bulundu.

Bu gelişmelerin ardından ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 'ABD halkı bu gece rahat uyusun. Sorun yok" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, Twitter üzerinden Pyongyang yönetimine ateş püskürdü. Trump, "Başkan olarak verdiğim ilk emir nükleer silahlarımızı güncelleyerek modern hale getirmekti. Şimdi eskisinden çok daha güçlü ve etkili" ifadesini kullandı.

Editörün notu: Türkiye ile Kuzey Kore arasındaki kuş uçuşu mesafe 7.518 kilometre.