Görevini bırakmamak için OHAL ilan eden ve geçen günlerde ülkeyi terk etmek zorunda kalan eski Başkan Yahya Jammeh, 2015 yılında ülkesinin İslam Devleti olduğunu açıklamıştı.

Jammeh'in görevden "silah zoruyla" indirilmesinin ardından yemin ederek Başkanlık koltuğuna oturan Barrow, ilk basın toplantısında, devlet kurumlarında bir dizi reform sözü verdi.

Gambiya'da hukukun üstünlüğünün egemen olacağını ifade eden 51 yaşındaki Başkan, nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Gambiya'nın resmi adından "İslam" ifadesinin çıkarılacağını da sözlerine ekledi.

22 YIL YÖNETTİ VE SONUNDA...


Jammeh, askeri darbeyle iktidarı devraldığı 1994’ten kaybettiği seçimlere dek ülkeyi yönetti.

2015'te Gambiya’yı bir İslam Cumhuriyeti’ne dönüştürdüğünü ilan eden Jammeh, önceki ay gerçekleştirilen seçimlerde emlak komisyoncusu rakibi Adama Barrow'a kaybetmişti.

Oyların 45.5’ini alan Barrow, yüzde 36.6 oy oranında kalan Jammeh'i geçerek Gambiya'nın yeni devlet başkanı olmuştu.

[old_news_related_template title="'Başkan' kalabilmek için yapmadığını bırakmadı ama sonunda..." desc="Gambiya'nın eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh, kaybettiği halde 'Başkan' kalabilmek için direndiği seçimlerin ardından pes ederek, ülkeyi terk etmek zorunda kaldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/2017-01-22t003109z_57775557_rc112cc5b800_rtrmadp_3_gambia-politics.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-baskan-kalabilmek-icin-yapmadigini-birakmadi-ama-sonunda-1636776/"]

Jammeh, başta Barrow’un seçimi kazandığını kabul etmişti, ancak sonra pozisyonunu değiştirerek görevi bırakmayacağını söylemişti

Seçim sürecinde düzensizlikler olduğunu savunan Jammeh, “barış, kanun ve nizam” çağrısıyla olağanüstü hâl ilan etmişti.

Gambiya eski Devlet Başkanı, seçim komisyonu tarafından yapılan hatalar nedeniyle, destekçilerinden bazılarının sandığa gitmediğini öne sürüyordu.

Seçim Komisyonu ise daha sonra yaptığı açıklamada, ilk yayınlanan sonuçlarda bazı hatalar olduğunu kabul etse de bunun sonucu değiştirmeyeceğini savunuyordu.

gambiya-harita

DİRENDİ AMA SİLAH ZORUYLA AYRILDI!


Jammeh, yeni seçimler yapılana kadar görevde kalacağını söylüyordu. Devlet Başkanlığı koltuğu, Jammeh için bir kalkandı. Zira bu pozisyonda kaldığı sürece görev süresince işlediği suçlar nedeniyle Gambiya’da yargılanamayacaktı.

Fakat Yammeh, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu'nun (Ecowas) ile Birleşmiş Milletler'in baskısına direnemedi ve yaklaşık 10 gün önce ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Yahya Jammeh, yenilgiyi kabul ettiğini bildiren televizyon konuşmasından sonra ülkeden ayrılarak, Ektavor Ginesi’ne gitti.

[old_news_related_template title="Başkanlığı kaybetmemek için seçim tanımayan o lider için çember daralıyor" desc="Başkan kalabilmek için ülkesini ateşe atan Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh için çember daralıyor... Batı Afrika liderleri, Jammeh'e görevden çekilmesi için öğle saatlerine kadar süre tanırken, Senegal Ordusu Gambiya'ya girdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/2017-01-19t202534z_94260802_rc187ec7fb10_rtrmadp_3_gambia-politics.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-baskanligi-kaybetmemek-icin-secim-tanimayan-o-lider-icin-cember-daraliyor-1632569/"]