ABD’de görülen davada, Reza Zarab’ın Savcılıkla anlaşıp, hakkındaki 7 suçlamayı kabul ederek, “itirafçı” olmasının ardından, Türkiye’de en çok merak edilen konu, Zarrab’ın “ne ceza alacağı” idi. Bu sorunun yanıtı büyük ölçüde ortaya çıktı. Zarrab, cezaevinden dayısı Ahad Khabbaz Tamimi ile yaptığı telefon görüşmesinde, Savcılıkla anlaşması halinde 10 hapis cezası yatacağının işaretini verdi.

New York’taki davanın tutuklu tek sanığı olan Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları, Zarrab’ın dayısı ile cezaevinden yaptığı 15 Eylül 2016’daki telefon görüşmesinin tapesini mahkemeye verdikleri bir dilekçenin eki olarak sundular.

Dilekçede Atilla’nın avukatları, Zarrab’ın duruşmalar sırasında verdiği ifadelerde, çapraz sorgu sırasında, bu telefon konuşmasında söylediklerinin aksini dayısına anlattığını vurgulayarak, Zarrab’ın “yalan söylediğini”, dolayısıyla da ifadelerine itibar edilmemesini istediler.

[old_news_related_template title="Bharara mahkemeye neden geldi?" desc="ABD’de görülen mahkemenin dördüncü haftasında en büyük sürprizlerden biri, Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırlayıp, ABD’de tutuklanmasını sağlayan New York Güney Bölge eski Federal Savcısı Preet Bharara’nın duruşma salonuna gelmesiydi. Bharara, salona neden geldiğini açıklamazken, salondan ayrılmasından hemen sonra, halefi olan New York Güney Bölge Federal Savcı Vekili Joon Kim duruşmayı izlemeye geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/bhararar2398430.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/bharara-mahkemeye-neden-geldi-2137834/"]

Zarrab bu telefon konuşmasında dayısına, savcılarla anlaşmak üzere olduğunu anlatıyor. suçlarının yarısını daha o tarihte kabul ettiğini, eğer tümüyle anlaşması halinde ise 10 yıl ceza alacağını söylüyor.

ÖNCE HAPİSHANEDEN YAKINIYOR


Zarrab, telefon konuşmasının başında dayısına hapishanede yaşadığı zorluklardan yakınıyor. Hücresinin 4 metrekare olduğunu, orada yemek yiyip, orada içip ,orada tuvalet ihtiyaçlarını gördüklerini anlatıyor.

“Sen yemek yerken, yanında biri tuvalet ihtiyacını görüyor” diye dert yanıyor.

Ardından da, suçunun bir bölümünü zaten itiraf ettiğini, hepsini etmesi halinde ise 10 hapis cezası alabileceğini söyleyor.

Zarrab ile dayısı arasında geçen söz konusu telefon görüşmesinin tapesi ilgili bölümü şöyle;

Zarrab- Ahad dayı, o öyle değil. Eğer sen burada “ok. Ben bu b.ku yedim” dersen bu seni rahatlatıyor. O b.ku yediğini itiraf ettiğinde artık seninle uğraşmıyorlar

Ahad- Ha

Zarrab- Bildin mi? Ben zaten o b.ku yediğimin daha önceki iki seferini kabul etmişim

Ahad- Bunu yapmamalıydın. Neden yaptın?

Zarrab- Baba, çarem yoktu. ne yapsaysaydım? Şimdi gidip müebbet mi alayım?

Ahad-Baba, şimdi bu meseleye ne kadar verecekler?

Zarrab- 10 yıl, 10, 10.

Ahad- 10 yıl ile 20 yılın ne farkı var ki?

Zarrab- 10 ile 11 yılın da çok farkı var. Allah işini rast getirsin. Bir yıl ne anlama geliyor biliyor musun? nasıl 10 ila 20 yılın ne farkı var dersin?

Ahad- Ama, sen ama diyorum ki hiçbir suç işlememişsin. Neden bahsediyorsun?

Zarrab-Ama burada kanun yok. Burada kanun yok. Bak, burada yapmadığın birşeyi yaptım demen gerekiyor. Burada işler böyle yürüyor. bu memleket böyle. Bak, yapmadığın şeyi yaptım diyeceksin.

[old_news_related_template title="Süleyman Aslan'ın ne iş yaptığı ortaya çıktı" desc="Zarrab davası olarak başlayan fakat daha sonra Reza Zarrab'ın tanık olmasıyla birlikte 'Atilla'ya Karşı ABD' olarak değiştirilen davanın bugün görülen duruşmasında sürpriz bir isim ortaya çıktı. Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırladıktan sonra görevden alınan ABD'li eski savcı Preet Bharara duruşmanın son 1 saatini takip etti. Bugünkü duruşmada Hakan Atilla'nın Süleyman Aslan hakkındaki açıklamaları dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/zarrab-atilla.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/new-york-davasinda-son-dakika-suleyman-aslanin-ne-is-yaptigi-ortaya-cikti-2137673/"]

CEZASINI HAKİM BERMAN’IN VERECEĞİ AÇIKLANMIŞTI


Reza Zarrab, itirafç olduktan sonra Savcılık tanığı olarak ifade verdiği duruşmalarda, hakkındaki toplam cezası 130 yıl olan 7 suçun tümünden “suçlu” olduğunu kabul ettiğini, karşılığında da Savcılığın kendisine “tam olarak işbirliği yapan sanıklara verilen” ceza indirimine ilişkin resmi belgeyi vereceğini söylemişti. Zarrab, suçlarını itiraf etmesi karşılığında alacağı kesin cezayı ise mahkeme hakimi Richard Berman’ın belirleyeceğini mahkemede anlatmıştı.

ATİLLA’NIN AVUKATLARI; ZARRAB MAHKEMEDE YALAN SÖYLEDİ


Zarrab, Savcılıkla yaptığı itirafçılık anlaşmasının şartlarından birinin de “hiçbir şekilde yalan söylememek” olduğunu yine mahkemedeki ifadesi sırasında birkaç kez tekrarlamıştı.

Ancak Atilla’nın avukatları, Zarrab’ın bizzat kendi dayısıyla yaptığı bu telefon görüşmesi kendisine sorulduğunda, telefonda söylediklerini, mahkeme ifadesinde reddettiğini vurguladılar.

Zarrab’ın çapraz sorgu sırasında kendisine dayısıyla olan bu telefon görüşmesinin sorulması üzerine, yalan beyanda bulunduğunu savunan Atilla’nın avukatları, Zarrab’ın sorgusundaki ilgili bölümü de aynen dilekçeye koydular.

[old_news_related_template title="New York'ta FETÖ'cü polisin 17 Aralık ifadesine izin, sızan ABD yazışmalarına yasak" desc="New York'ta görülmekte olan ve Halkbank'ın eski Genel müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargılandığı davada, hakim Bernan, Hakan Atilla’nın avukatlarından Cathy Fleming'in Wikileaks ile ilgili sorusuna müdahalede bulundu. Davada FETÖ'cü polis 17 Aralık ifadelerine ise izin verilmişti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/zarrab-capraz-sorgu-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/new-yorkta-fetocu-polisin-17-aralik-ifadesine-izin-sizan-abd-yazismalarina-yasak-2137862/"]

Dilekçeye konulan ilgili bölümde, çapraz sorgu sırasında Atilla’nın avukatı Cathy Fleming Zarrab’a dayısıyla yaptığı bu telefon konuşmasını soruyor. Zarrab ise, “tam tarihleri hatırlamamakla birlikte, hapisteyken dayısıyla çok sayıda telefon görüşmesi yaptığını açıklıyor .Sorgunun devamı resmi mahkeme tutanağına göre şöyle gelişiyor;

Soru- dayınıza bu ülkede özgür kalmak için yapmadığınız bir şey yaptığınızı itiraf etmeniz gerektiğini söylemişsiniz. Suçunuzu itiraf ettiğinizde, serbest kalacağınızı söylemişsiniz. Bu doğru mu?

Zarrab- Bu kesinlikle doğru değil hanımefendi

Soru- Dayınızla, ABD hapishanesinden nasıl çıkacağınızı konuştuğunuz doğru mu?

Zarrab- Doğru değil Hanımefendi

Soru- Ona, işlemediğiniz bir suçu kabul etmeniz halinde özgür kalacağınızı söylediğiniz doğru değil mi?

Zarrab- Doğru değil hanımefendi.

[old_news_related_template title="Bharara mahkemeye neden geldi?" desc="ABD’de görülen mahkemenin dördüncü haftasında en büyük sürprizlerden biri, Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırlayıp, ABD’de tutuklanmasını sağlayan New York Güney Bölge eski Federal Savcısı Preet Bharara’nın duruşma salonuna gelmesiydi. Bharara, salona neden geldiğini açıklamazken, salondan ayrılmasından hemen sonra, halefi olan New York Güney Bölge Federal Savcı Vekili Joon Kim duruşmayı izlemeye geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/bhararar2398430.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/bharara-mahkemeye-neden-geldi-2137834/"]

İŞTE MAHKEMEYE SUNULAN O TAPELER:

belge-1 belge-2 belge-3