AB üyesi 28 ülkeden 24’ünün de içinde bulunduğu toplam 40 ülkede Fipronil adlı haşere ilacının yumurtalara bulaşmasıyla zehirli hale gelen yumurtaların tespit edildiği bildirildi. AB Komisyonu Sözcüsü Anca Paduraru, zehirli yumurta salgınından henüz etkilenmemiş dört AB ülkesinin Litvanya, Portekiz, Kıbrıs ve Hırvatistan olduğunu söylerken, Amerika, Rusya Güney Afrika ve Türkiye de zehirli yumurtaların bulunduğu ülkeler arasında yer aldığını dile getirdi.

Milyonlarca zehirli yumurta Avrupa’da market raflarından kaldırılırken bazı yetkililer zehirli yumurtaların bisküvi, salata ve pastalar gibi işlenmiş yiyecekler aracılığıyla çoktan besin zincirine girmiş olabileceğini söylüyor. Alman haber ajansı DPA salı günü yaptığı haberde AB üyesi ülkelerden tarım bakanlarının Salı günü Estonya’nın başkenti Talinn’de toplanacağını bildirdi.

[old_news_related_template title="Zehirli yumurta skandalında flaş gelişme!" desc="Hollanda’da zehirli yumurta skandalına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 2 şirket yöneticisi gözaltına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/880-105.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/zehirli-yumurta-skandalinda-flas-gelisme-1968215/"]

Hollandalı ve Belçikalı yetkililer, haşere ilacının kaynağının Hollanda’da kullanılan bir temizlik ürününe dayandığını tespit etmişlerdi. Chickfriend adlı hayvan barınaklarının temizliğiyle ilgilenen şirketin başında bulunan iki Hollandalı geçen ay tutuklanmıştı. Fipronil, hayvanlardaki pire ve keneleri temizlemek için kullanılıyor. Ancak besin zincirine girmesine izin verilecek şekilde -mesela kümes temizleme amacıyla- kullanılması kesinlikle yasak.

Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı. Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasak. Ancak hayvanların bu maddeye temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara da bulaşabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini "orta derecede tehlikeli" olarak tanımlıyor ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde böbrek, karaciğer ve tiroit bezlerine ciddi etkileri olabiliyor.