ALES başvuru sürecini ve ücretini araştıran adaylar sonbahar sınavını heyecan içinde bekliyor. Lisansüstü eğitim almak veya üniversitede akademik bir pozisyona başvurmak isteyenlerin girmesi gereken ALES her yıl ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki defa yapılıyor. ALES sonbahar sınavı başvuru tarihleri belli oldu. ALES başvurusu nasıl yapılacak, ALES’in yeni sisteminde değişenler neler? ALES kaç soru olacak ve kaç dakika sürecek sorularının yanında ALES’in 2017 başvuru ücretleri de merak ediliyor. İşte detaylar...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES) önemli değişikliklere gitti. Buna göre 160 olan soru sayısı 100'e, 180 dakika olan sınav süresi ise 150 dakikaya indirildi. ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartıldı. Yapılan yeni düzenlemeler 2017 Ekim ayında yapılacak ALES'te geçerli olacak. Peki ALES başvuruları ne zaman sona erecek?

ALES BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Bir yılda iki kere yapılan ve akademik kariyerine devam etmek isteyen öğrenci ve mezunların katılım sağladığı ALES için Sonbahar Dönemi başvuruları bekleniyor. YÖK tarafından belirlenen ALES tarihlerine göre, ALES başvurusu 26 Eylü 2017 tarihinde alınmaya başlanacak ve 4 Ekim 2017 tarihinde sonlanacak.

SINAV NE ZAMAN, ÜCRETİ NE KADAR?

2017 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı 19 Kasım 2017 tarihinde saat 10.00’da yapılacak. Sınav başvuru ücreti ise 90 lira olarak belirlendi. Yeni yönetmeliğe göre sınav geçerlilik süresi 5 yıl olacak.

ALES sonbahar sınavı başvuruları , akademik kariyerine devam etmek isteyen öğrenciler için büyük önem taşıyor.

YENİ ALES SİSTEMİ

isansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) adıyla yapılmaya başlanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES), Yükseköğretim Kurulu köklü değişikliğe gidiyor. YÖK'ten konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Buna göre ALES’te test sayılarında azaltmaya gidildi. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirildi. Yeni ALES, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacak. Böylelikle Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırıldı.


ösym-ales


Yeni ALES'te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapıldı. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarından oluşacak. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanıyor. ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.

[old_news_related_template title="Kyk burs başvuruları ne zaman başlıyor? İşte burs veren kurumlar!" desc="KYK burs başvuruları ne zaman başlayacak? 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenciler için en önemli konulardan biri olan KYK burs başvuruları ile ilgili Google'da aramalar devam ediyor. Öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yapılacak açıklamayı bekliyor. Peki KYK burs başvuruları ne zaman başlıyor ve KYK burs başvuruları nasıl yapılır?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/kyk-burs-basvurulari-basladi-mi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/2017-kyk-burs-basvurulari-sureci-basladi-mi-burs-ve-kredi-basvurulari-basliyor-iste-burs-veren-kurumlar-2033766/"]

SORU SAYISI VE SÜRE AZALDI

Yeni ALES’te soru sayısı azaltılarak, soru başına düşen süre artırıldı, bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltıldı. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken, yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecek. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlendi. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı bekleniyor. Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, eşit ağırlıklı hale getirildi. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin yüzde 50, Sözel Testinin de yüzde 50 etkili olmasına karar verildi. ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartıldı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Yeni YÖK olarak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES) yapmış olduğumuz yeni düzenlemeyle ALES’in kapsamında uluslararası benzer sınavlarla olabildiğince bir ortaklık sağlamış olup, bilgiden çok adayların sayısal ve sözel alanlara ilişkin mevcut bilgilerini kullanarak üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesi ve belirlenmesini hedefledik. Adayların aleyhine olan süre, soru sayısı, kapsam ve puanların hesaplaması, sınavın geçerlilik süresi gibi konularda iyileştirmeler yaptık. ALES’in yeniden düzenlenmesi öncesinde uluslararası benzer sınavları inceleyerek, ilgili paydaşların ve alan uzmanlarının görüşlerini aldık. Konuya ilişkin oluşturduğumuz komisyon çeşitli alternatifleri değerlendirmiş ve neticesinde bu düzenlemeyi yapılmıştır. Önümüzdeki 2017 Ekim ayında yapılacak ALES’te yapılan yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanacaktır” ifadelerine yer verdi.