Ankara Üniversitesi siyasal bilgiler Fakültesi'nden (Mülkiye) toplamda 28, İletişim Fakültesi’nden 16, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden çoğunluğu Tiyatro Bölümü’nden 12 kişi ihraç edildi. İhraç edilenlerin önemli bir kısmı alanının uzmanı isimler. İstifa eden bazı hocaların da ihraç listesinde yer alması dikkat çekti. Ankara Üniversitesi’nde bundan önceki KHK’lar ile ile yapılan ihraçlar da tepki toplamıştı. Ancak son KHK ile Mülkiye, İletişim Fakültesi ve Tiyatro Bölümü’nde üniversiteye çok uzun yıllardır emek veren isimler ihraç edildi. İhraç edilenlerin sayıca fazla olması bazı bölümlerde eğitimin nasıl sürdürüleceği sorusunu da akla getirdi.

Biri uzman 71 kişinin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) 23, İletişim Fakültesi’nden (İLEF) 16, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden (DTCF) 12, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi’nden 5’er akademisyen, diğer böülmlerden ise toplamda 9 akademisyen kamu görevinden ihraç edildi. Mülkiye bünyesindeki iki fakülteden ihraç edilenlerin sayısı 28’e ulaştı. İhraç edilenlerin önemli bir kısmı, Barış için Akademisyenlerin çağrısına imza atan isimlerden oluşuyor.

İhraç edilen akademisyenlerden Eğitim Sen’in Siyasal Bilgiler Fakültesi temsilcisi Araştırma Görevlisi Dinçer Demirkent, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in başından beri bu kadar büyük bir tasviyeyi nasıl göze aldığı önemli. Ankara Üniversitesi’den ihraç edilen 72 kişinin çoğunluğu Cebeci Kampüsü’nden. İstifa eden hocaları bile atmışlar. Aralarında kadrosu Mardin’de olan bir arkadaşımız da var. Mülkiye’den Gökçen Alpkaya imzacı değildi ama Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ni sınavda soru olarak sormuştu onu da ihraç etmişler. Mülkiye ve İletişim Fakültesi’nden ihraçların boyutuna bakınınca, AKP’nin bu okulları kapatıp, kendi fikrine uygun bir okul yaratacağına dair yorumlar yapılıyor. Hatta bunun için yeni kurulan Sosyal Bilimler Üniversitesi işaret ediliyor” dedi.

ANAYASA PROFESÖRÜ KABOĞLU DA İHRAÇ EDİLDİ


KHK ile Marmara Üniversitesi’nde görevli Profesör İbrahim Kaboğlu da ihraç edildi. Prof. Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyordu. Kaboğlu'nun yanı sıra Türk Tabipler Birliği eski Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan da ihraç edildi. İbrahim Kaboğlu'nun ihracıyla Marmara Üniversitesi Kamu Hukuku Anayasa dalında iki profesör kaldı. O isimlerden biri de 2010 referandumunda "Yetmez ama evet" demesiyle tanınan Osman Can olurken diğeri ise Prof. Dr. Sibel İnceoğlu oldu.

Türkiye'nin en iyi anayasa ve siyaset bilimi profesörlerinden Murat Sevinç ile psikiyatri alanında tanınan Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu da kamudan atılanlar arasında yer aldı. Marmara Üniversitesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Yüksel Taşkın da ihraç edilen 330 akademisyen arasında bulunuyor.

[old_news_related_template title="Yeni KHK açıklandı... 4 bin 464 kişi meslekten ve memuriyetten ihraç edildi" desc="686 Sayılı Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazetede yayımlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/basliksiz-8-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/4-bin-464-kisi-memuriyetten-atildi-1666040/"]

Son ihraçların ardından istifa ettiğini belirten Prof. Dr. Mine Gencel Bek’in de listede yer alması dikkat çekti. İhraç edilenler akademisyenlerden bazıları şunlar:

Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse (SBF-İktisat), Prof. Dr. Aykut Namık Çoban (SBF-Kamu yönetimi), Prof. Dr. Ayşe Gökçe Alpkaya (SBF-Uluslararası İlişkiler), Prof. Dr. Banu Beliz Altan (DTCF-Tiyatro), Prof. Dr. Funda Başaran Özdemir (İLEF), Prof. Dr. İlhan Uzgel (SBF-Uluslararası İlişkiler), Prof. Dr. L. Funda Şenol Cantek (İLEF), Prof. Dr. Mine Gencel Bek (İLEF), Prof. Dr. Nejla Kurul (Eğitim), Prof. Dr. Nezihe Selda Öndül (DTCF-Tiyatro), Prof. Dr. Tülin Sağlam, (DTCF-Tiyatro), Prof. Dr. Nur Betül Çelik (İLEF), Prof. Dr. Ülkü Doğanay (İLEF), Prof. Zeliha Etöz (SBF-Kamu yönetimi)