Dersler, sınavlar, etütler derken, yarı yıl tatili bugün başlıyor. Öğrencilerin onca yoğun ve yorgun geçirdiği dönemin ardından iki haftalık tatil elbette çok değerli... Peki öğrenciler bu 15 günü nasıl değerlendirmeli? Ders mi çalışmalı ya da her şeyden uzak bir şekilde dinlenmeli mi? İşte öğretmenlerin veliler ve çocuklar için hazırladığı öneriler...

Uğur Okulları Rehberlik ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, Türkiye'de çocukların tatile ihtiyaç duyduğu gerçeğinin unutulduğunu vurgulayarak, “Çocukların yoğun bir dönem geçirdiklerini, dinlenmeye ihtiyaçları olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu nedenle çocuklara tatil dönemi ile okul dönemini ayrıştırmak gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Tatil dönemi ile okul dönemi arasında bir 'ton farkı' olması gerektiğinin altını çizen Sezgin, “Bunu yaparken de 15 günlük süreçte sadece oturup yatarak ve hedonist eğilimlerle vakit öldürülmemeli. Çocukların eğlenceli, üretken, bilimsel atölye çalışmalarına katılabileceği, illerin kültür sanat merkezlerinde entelektüel süreçlerin içinde bulunacağı unutulmalalı. Şu an oyun müzesinde birçok etkinlik var. Birçok yeni sinema filmi vizyona giriyor. Tiyatro oyunları var. Bunlarla ilgili planlamalar yapılmalı ve çocuklar bunlara katılmalı” diye konuştu.

Uğur Okulları Rehberlik ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgi Uğur Okulları Rehberlik ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin

BAŞKA ÇOCUKLARLA KIYASLAMAYIN


Tatilin bir de karne boyutu olduğunu ve bunun da önemli olduğunu söyleyen Sezgin, şöyle devam etti: “Karne aslında geri bildirim dönemi. Eğitmenler, çocuk hakkında belli değerlendirmelerde bulunuyor. Her insanda olduğu gibi çocuklarımızın da güçlü ve zayıf yanları var. Burada güçlü yanlar mutlaka takdir edilmeli, cesaretlendirilmeli, hatta ödüllendirilmeli. Ancak bunun yanında çocuğun gelişmesi gereken alanlarla ilgili anne babaların palanlama yapması, çocuğu motive etmesi, çocukla ilgili belli anlaşmalarda bulunması çok önemli. Anne babalar, çocuklarının karnelerini başka çocuklarla kıyaslamamalılar. Bu aslında çocuğun benliğine bir saldırı. Çocuğu başkasıyla kıyaslamak, birincil tür cezadır. Ve artık modern hayat bunu istemiyor, kabul etmiyor.”

Özellikle küçük yaş gruplarında çalışan anne balaların çocuklarla vakit geçirmelerini öneren Sezgin, “Özellikle büyük şehirlerde çocuklar, okul zamanlarda anne babalarını yeteri kadar göremiyorlar. Anne babaların çocuklarıyla bol bol oyun oynamalarını öneriyorum. Çocukların en önemli mesleği oyunculuk. Anne baba da bunu desteklemeli. Ayrıca, küçük yaş gruplarında okul başlamadan önce okulun başlayacağı zaman belirtilmeli. Çünkü çocukta zaman kavramı gelişmediği için, bilmediği için, okula kendini hazırlaması için çocuğa zaman zaman tanınmalı” dedi.

ANNE BABALAR İZİN KULLANMALI


İstek Özel Uluğbey Okulları PDR Bölümü ise tatillerin aile içi ilişkileri yakınlaştırma ve birlikte geçirilen zamanı arttırma yönünden de önemli rol oynadığına işaret ederek, “Özellikle çalışan anne ve babaların izin dönemlerini mümkünse çocuklarının tatil döneminde kullanması sınırlı aile içi etkileşimi artıracaktır. Ailenin birlikte geçireceği bu tatil dönemlerinin iletişim, çocuklarına model olma, onları tanıma ve gelişimlerini görebilme açısından da yararları olacaktır” görüşünü savundu.

Bu kapsamda PDR Bölümü önerilerini şöyle sıraladı:

  • Öğrenci, tatili yalnızca dinlenme ve eğlenme olarak görmemeli, kendine uygun bir planlama yapmalı. Öğrencilerin sınıf düzeylerine bağlı olarak planlarında ders tekrarları, eksik kazanımlarını tamamlaması yer almalı.

  • Tatil süresi içinde zamanının bir bölümünü kültürel faaliyetlere ayırmalı, sinema, tiyatro, sergi vb. etkinliklere katılmalı.

  • Tatil düzensiz hareket etmek anlamına gelmemeli, günlük uyku, dinlenme, eğlenme etkinlikleri iyi planlanarak ikinci döneme zinde girmek için çaba sarf edilmeli.

  • Çocuğunuzla birlikte tatil döneminde okumak için okuma kitabı ve etkinlik kitabı seçebilir, birlikte belirli zamanlarda kitap okuyabilirsiniz. Masa başı etkinlikleri yapabilirsiniz. Çocukların bu çalışmalarda istekli olması çok önemli. Bu etkinlikler hem ebeveyn hem de çocuk için oldukça keyifli olacaktır.

  • Tatilde, evde kalındığı süreler içinde çocuğunuza yapabileceği ölçüde ev içi sorumluluklar vermelisiniz.