100 milyar doları aşan boyutuyla küresel bir sektör haline gelen yurtdışı eğitim ülkelerin önemli gelir kaynaklarından biri oluyor. Amerika ve İngiltere’nin domine ettiği sektöre Türk öğrenciler de hatırı sayılır meblağlar bırakıyor. Sadece Amerikan üniversitelerine yılda 700 milyon dolar ve üzeri katkı sağlayan Türk öğrenciler son dönemdeki çeşitli gelişmeler neticesinde yurtdışı eğitim rotalarını farklı yönlere çeviriyor.

Dolar ve Euro’nun TL karşısında değer kazanması, Amerikan ve İngiliz eğitim kurumlarının yüksek fiyatları, Amerika ile yaşanan vize krizi… gibi sebepler nedeniyle aileler ve gençler farklı rotalar aramaya başladı. Türkiye’deki bu arayışı fark eden Bosna Hersek ‘bu yarışta biz de varız’ dedi. Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi; yüksek kalitedeki eğitimi, benimsediği Amerikan eğitim sistemi, Amerika-Avrupa ve Türkiye’de tanınan diplomaları ve dijitalleştirdiği eğitim sistemi ile öğrenciler için cazip bir alternatif oluyor.

Ortak bir geçmişe, köklü kültür ve inanç bağlarına, benzer yaşam tarzına ve geleneklere sahip olduğumuz Bosna Hersek aileler için de güvenilir adreslerden bir tanesi oluyor. Avrupa’da bulunan, Müslüman ağırlıklı nüfusa sahip tek ülke olan Bosna Hersek diğer Avrupa ülkelerinden bu özelliği ile ayrılıyor. Çocuğunun kültürel değerlerinden, dini inançlarından, geleneklerinden ayrı kalıp, asimile olmasından endişe duyan aileler için Bosna Hersek Avrupa’nın göbeğinde bulunmaz bir adres oluyor.

Bosna Hersek; ailelerin kültürel ve inançsal endişelerini gidererek çocuklarının alacağı eğitimin kalitesine odaklanmasını sağlıyor. Aileler için doğru bir alternatif olan Bosna Hersek’te dünyada geçerliliği olan, kaliteli ve modern bir eğitim sunan Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi (AUBIH) ön plana çıkıyor...

Bosna Hersek’te eğitim ile ilgili açıklamalarda bulunan Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi (AUBIH) Yönetim Kurulu Başkanı Denis Prcic; üniversitelerinin verdiği yüksek kaliteli, modern ve dijital dünyaya adapte sistemlerinin altını çizdi. Dünya ile rekabet edebilir kalitede eğitim vermenin öncelik sıralamalarında birinci olduğunu söylen Prcic; “Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi’ni 2005 yılında kurarken eğitim kalitesinin dünya ile rekabet edebilir düzeyde olmasını benimseyerek yola çıktık. Bir ülkenin gelişebilmesi için gençlerinin yüksek kalitede eğitim alması şart. Biz de hem kendi gençlerimiz hem de kardeşlik bağlarına sahip olduğumuz Türkiye’nin gençlerinin dünya milletleriyle yarışır seviyede eğitim almasını istiyoruz. Bu sebeple üniversitemizin önceliği ve vazgeçilmezi verdiğimiz yüksek kalitede eğitimdir” dedi.

Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi (AUBIH) Yönetim Kurulu Başkanı Denis Prcic Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi (AUBIH) Yönetim Kurulu Başkanı Denis Prcic


Avrupa’daki sayılı dijitalleşmiş üniversitelerden olan ve kurduğu eşsiz sistem ile öğrencilere internet üzerinden de ulaşabilen Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi; bu sistem ile öğrencilere kolaylık sağlarken, eğitim kalitesinin kontrolünü de elinde tutuyor. Profesörler tarafından verilen tüm derslerin görüntülü kayıt altına alınarak, öğrenci otomasyon sistemine yüklendiği sistemde her şey dijital… Basılı kitaplara, deftere ve hatta kaleme bile ihtiyaç duymayan öğrencilerin sadece derse odaklanması ve geliştirilen sistem üzerinden dersleri takip etmesi yeterli… Sınavların bile bu sistem üzerinden yapıldığı üniversitede öğrencinin dersi kaçırması, profesörün anlattığı bir konuyu unutması, sınavlara hazırlanmak için kaynak bulamaması mümkün değil. Öğrenci tek bir tık ile sınavlarına çalışması için ihtiyacı olan tüm kaynağa ulaşabiliyor.

SINAV SİSTEMİNE GÖRE BÖLÜM SEÇTİRMİYOR


Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi öğrencilere sınav sistemine göre bölüm seçtirmiyor. Türkiye’deki üniversiteye giriş sınavından başarılı olan her öğrenci Bosna Hersek Amerikan Üniversitesine başvurabiliyor. Öğrenci aldığı 1 yıllık hazırlık programının ardından, yaptığı araştırmalar neticesinde hangi bölümde okumak istediğine karar verip, seçimini yapıyor. Bu sayede öğrenci kendi istediği bölümden mezun olduktan sonra istediği meslekte çalışma imkanı buluyor.

Üniversitenin 3 ve 4. Sınıflarında zorunlu olarak yaptırılan stajlar öğrencilerin kariyer odaklı bir sistemde eğitim almasını sağlıyor. Öğrenci okuldan mezun olduğunda sadece teorik bilgiye değil aynı zamanda pratiğe de sahip oluyor. Staj döneminde stajını kendisi ayarlayamayan öğrenciye destek üniversiteden geliyor. Üniversite öğrencilere Bosna’nın saygın şirketlerinde staj ayarlıyor.

En önemli noktalardan bir tanesi ise öğrenci AUBIH üniversitesinden ana dil seviyesinde İngilizce öğrenmeden mezun olamıyor. Öğrencinin üniversiteden mezun olabilmesi için TOEFL sınavlarında yüksek puan alarak başarılı olması gerekiyor.

FİYATLARI UYGUN


Bir çocuğun yurtdışında eğitim alabilmesi için çocuğun isteği ve başarısı kadar ailenin de aklındaki soru işaretlerini çözmesi gerekiyor. Yüksek kalitede eğitim haricinde aileler için en önemli noktalardan bir tanesi de çocuğun gideceği ülkenin Türkiye’ye olan uzaklığı ve kültürel yakınlığı… Aileler için bu 2 unsur, tüm karar sürecini etkileyen kırılma noktası oluyor…

Bosna Hersek’te eğitim almanın ayrıcalıklarına ve ailelerinin hassasiyetlerine değinen Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Denis Prcic “Üniversite olarak öğrencilerimize sunduğumuz yüksek kalitedeki eğitimin yanı sıra konum olarak da öğrenciler için cazip bir alernatifiz… Bildiğiniz gibi hayatta kimi acil durumlar meydana gelebiliyor. Bazı durumlarda öğrencilerin ailelerinin yanında olması gerekebiliyor. Bosna Türkiye’ye sadece 1.5 saat uzaklıkta konumuyla aileler ve gençler için cazip bir alternatif oluyor. Normal şartlar altında bir öğrenci sınıflardan uzak kaldığı bu dönemde derslerinden geri kalma riskiyle karşılaşıyor. Fakat bizim üniversitemizde bu durumun telafisi mevcut. Üniversitemizin dijitalleştirilmiş, kendine has eğitimi sistemi öğrencilere dersleri aktif olarak takip etme fırsatı sunuyor. Sınıflarda verilen eğitimin kayda alınması ve bunun üniversitenin sistemine yüklenmesi sayesinde öğrenci istediği an, istediği yerden online olarak dersleri izleyebiliyor. Bu öğrenci için de aileler için de çok büyük bir veli nimet… Aileler çocuklarını özlediklerinde ya da herhangi bir acil durum nedeniyle öğrencilerin Türkiye’ye dönmesi gerektiğinde kat etmeleri gereke yol sadece 1.5 saat uzunluğunda…” dedi.

YURTDIŞI EĞİTİM SEKTÖRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ 100 MİLYAR DOLARA ULAŞTI


Birbirine çok yakın kültürlere sahip iki ülke arasındaki iş birliklerinin artırılması gerektiğini söyleyen Prcic; “Biz Bosnalılar Avrupa’da Osmanlı’dan arta kalan tek popülasyonuz… Biz ortak kültürlere, dini inançlara ve geleneklere sahip halklarız. Bu sebeple birbirimizle kültürel ve ticari olarak daha fazla etkileşim içerisinde bulunmalıyız. Yurtdışı eğitim sektörü dediğimiz konu tüm dünyada 100 Milyar Dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda… Türk öğrenciler de yurtdışını sıklıkla tercih ediyorlar. Bosna Hersek olarak köklü bir eğitim geçmişine sahip ve eğitime yatırım yapan bir ülkeyiz. Ve bu sektörün bir eğitim turizmine dönülmesini arzu ediyoruz. Karşılıklı olarak değişim yaptığımız öğrenciler ile iki ülke arasında etkileşimi artırabiliriz. Her bir öğrenci ülkesine döndüğünde, eğitim aldığı ülkenin adeta eğitim elçisi olacaktır” dedi.

Türkiye ile güçlü bağlara sahip olmanın Bosna Hersek için büyük mutluluk olduğunu dile getiren Prcic, ‘Biz bu bağların ticari ve kültürel alanlara da yayılmasını istiyoruz. Eğitim de bu noktada cazip alanlardan bir tanesi… Birbirimize sürekli olarak et alıp-satmaktansa, kültürel bağlarımızı kuvvetlendireceğimiz ve gençlerimizin dünyada sesini duyurabilmesini sağlayacak eğitime neden yönelmeyelim? Eğer iki ülke arasındaki eğitim alanında iş birliklerini artırabilirsek gücümüze güç katabiliriz. Türkiye’den 100 bin öğrencinin Türkiye’de eğitim almaya gönderildiğini düşünelim… Bu her iki ülke için de büyük kazanım sağlar. Değerli Türk hükümetinin bu noktada Bosna Hersek’te eğitime dair vereceği bir destek bizler için mutluluk yaratan gelişmeler yaratır” dedi.

Amerika, İngiltere, Almanya ve Avustralya’da Markalı Eğitime Para Saçmaya Gerek Yok… Akıllı Karar Alın Transfer Programlarıyla Para Sorununu Akıllıca Çözün

Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi (AUBIH) Bosna Hersek’te Amerikan Sisteminde eğitim veren tek üniversite olma özelliğini taşıyor. Amerikan üniversiteleri ile birebir, organik bağlara sahip olan ve Amerikan eğitim yetkilileri tarafından denetlenen üniversite; ABD, Avrupa ve Türkiye’de tanınan/denkliği olan diplomalara sahip… Amerika ile olan bu bağlar sayesinde AUBIH’de okuyan öğrenciler eğitim hayatlarının bir dönemini ABD’de geçirebiliyorlar. Dünyanın sayılı üniversitelerinin tanıdığı bir okul olan AUBIH’te okuyan bir öğrenci üniversite son sınıfta dünyanın en saygın üniversitelerinden birine transfer programıyla geçiş yapabiliyor. Ve bu okulda bir yıllık eğitimi tamamlayan öğrenci hem gittiği dünya çapında üniversitenin hem de AUBIH’in diplomasına sahip oluyor. Yani öğrenci düşük meblağlarla çift diploma alabiliyor.

Bu konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse; ilk 3 yılını AUBIH’te okuyan öğrenci son yılında Amerika’da bulunan dünyanın en iyileri sıralamasındaki üniversitelere başvurabiliyor. 3 yıl boyunca AUBIH’e çok cazip ücretler ödeyen öğrenci sadece son yılında markalı üniversitenin yüksek ücretini karşılıyor. Seçtiği marka üniversitede 1 yıl eğitim alan öğrenci bu üniversiteden diploma almaya hak kazanıyor. Böylece akıllıca bir yol izleyerek hem paradan tasarruf ediliyor hem kaliteli eğitim alınıyor hem de dünyanın sayılı üniversitelerinden çift diplomaya sahip olunuyor.

BURS İMKANLARI


YÖK tarafından tanınan 2011 yılında tanınan, ABD ve Avrupa’da geçerli diplomaya sahip olan AUBIH, sadece Türk öğrencilere özel burslar da sağlıyor. %40’a varan burs imkanlarına sahip olan AUBIH, gelecek sene açacağı yeni bölümlerle Türk öğrencinin ilgisini çekmeyi amaçlıyor.

Prcic, ailelere “Dünyanın en markalı koşu ayakkabısını almak çocuğunuzu dünyanın en hızlı koşucusu yapmaz ya da en marka elbiseleri alıp, giydiğinizde dünyanın en güzel insanı olmazsınız. Bu yüzden akıllıca seçimler yapın. Sadece adı olduğu için yüksek fiyatlı ülkelerde ve üniversitelerde paranızı harcamayın. Çocuğunuz transfer programları ile çift diploma alma imkanı bulabiliyorken, yıllarca bu üniversitelere uçuk meblağlar ödeyerek bütçenizi zorlamayın” diyerek seslendi.