Eğitim alanında 1985 yılından beri önemli bir görevi üstlenen öğrenci etüt eğitim merkezlerinin geçtiğimiz şubatta çıkan OHAL kararnamesiyle kapatılması öngörüldü ancak bu kararın nedenine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bugüne kadar bir açıklama yapılmadı.

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, “Çalışan anne babaların, parçalanmış veya çocuğuyla iletişim sorunları yaşayan ailelerin en büyük kurtarıcısı olarak hizmet veren etüt merkezlerinin neden kapatılacağı anlaşılamazken, bu kararın eğitimciler ve aileler açısından mağduriyet yaratacağı ortada” diye konuştu.

TBMM Eğitim Komisyonu üyesi İrgil, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere ödevlerinde yardımcı olan etüt merkezlerinin sosyal, psikolojik ve sanatsal destek sağlayarak öğrencilerin okul saatleri dışındaki zamanına kalite kattığını vurgulayarak şu ifadelerde bulundu: “Kapatma kararı doğru değildir. Halihazırda kaçak çalışanları bile kapatamayan Bakanlık, bu kararla en başta merdivenaltı etütlerin çoğalmasını teşvik etmiş olacaktır. Üstelik etüt merkezlerine 1 Temmuz’a kadar süre verilmesi de dayatmadır. Dershanelerin kapatılması sürecinde iki yıllık süre tanınmışken etüt merkezlerine birkaç ay verilmiş olması eğitimcileri zor durumda bırakmaktan başka bir şey değildir.”

DÜŞÜNÜLMEDEN ALINMIŞ BİR KARAR


İrgil, “Etüt merkezlerini dershaneler ve özel okullarla bir tutamayız” diyerek şöyle devam etti: “Bu merkezler ayrı bir eğitim hizmeti veren yerler. Önemli bir açığı da kapatıyorlar. Çocukları servisle okullarına ve evlerine bırakan, sabah, öğle ve ikindide yemek veren, okul saati dışında güvenli bir ortamda bulunmalarını sağlayan eğitim kurumları bunlar. MEB denetimindeki toplam 2 bin 6 etüt merkezinde en az 40 bin öğretmen çalışıyor. Etüt merkezlerinin kapatılmasıyla bu öğretmenler ve diğer kurum çalışanları işsiz kalacak. Etütlerde çoğunlukla kadınların çalıştığı da göz önüne alınacak olursa hükümetin çok önem verdiği kadın istihdamına kerte vurulmuş olacak. Bu kurumlardan hizmet alan yaklaşık 500 bin öğrenci ve aileleri de ortada kalacak. Kapatılma kararı belli ki sonuçları düşünülmeden alınmış bir karardır. Dolayısıyla bu kararın gözden geçirilmesi gerekir.”

BELEDİYELERE NEDEN İZİN VERİLİYOR?


Öte yandan konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a bir soru önergesi veren İrgil, şu sorulara yanıt istedi:

  • MEB denetimdeki Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri neden kapatılmaktadır? Bu etüt merkezleri kapatılırken neden Belediyelere aynı faaliyetleri kapsayan “Sosyal Etkinlik Merkezleri” açma izni verilmektedir?

  • Belediyelere açma izni verilen “Sosyal Etkinlik Merkezleri” kim tarafından, ne şekilde denetlenecektir?

  • Belediyelere “Sosyal Etkinlik Merkezleri” açma izni veren MEB, buralarda hangi sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yürütüldüğünü nasıl denetleyecektir?

  • Kapatılması öngörülen 2006 Öğrenci Etüt Eğitim Merkezi’nin okula dönüşümleri için verilen süre uzatılacak mıdır?

  • Etüt Eğitim Merkezlerinin kapatılmasıyla işsiz kalacak 40 bin çalışanın istihdamı ile ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?

  • Söz konusu düzenleme; siyaset üstü planlanması gereken bir alan olan eğitimin siyasetin yerel uygulayıcısı Belediyelere terk edilmesi anlamına gelmiyor mu?