Bu hafta Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak olan torba kanunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın isteğiyle komisyondaki çalışmanın son gününde verilen ilave bir madde de yer alıyor. Buna göre; Bakanlığa bağlı resmi ve özel okullarda öğrenim gören öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılacak ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve ilgili öğretmenlere ücretsiz dağıtılacak kılavuz kitapların temininde Kamu İhale Kanununun 20. Maddesinde düzenlemeye gidiliyor. Komisyonda muhalefetin ısrarlı itirazlarıyla geçici madde haline getirilen düzenleme, Meclis’ten geçerse 31 Aralık 2019’a kadar geçerli olacak.

Söz konusu düzenlemeyle ilgili yanıtlanması gereken birçok sorunun da ortaya çıktığını belirten CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Kamu İhale Kanunu 20. maddesindeki bazı hükümlerin uygulamaya alınıp, bazı hükümlerin uygulama dışı bırakılmasının hukuki ve teknik sorunlar barındırdığını belirtti. Maliye Bakanı Naci Ağbal’a bir önerge vererek “Bakanlığınızın bu düzenlemeyi onaylanmasının gerekçesi nedir” diye soran İrgil, Milli Eğitim Bakanlığının da bu düzenlemeyi haklı kılacak somut tespiti ortaya koyması gerektiğini söyledi.

KAMU ZARARI NEDİR, SORUMLULARI KİMLERDİR?


“Anlaşılan o ki, Bakanlık yeterince hazırlık yapmadığı bir müfredat değişikliğinin ve liyakatsiz insanların kararıyla basılan ama yanlışlıklarla dolu ders kitaplarının tekrar basım ve dağıtımının sağlanması için çaba harcıyor. Hatalı kitapların çöpe atılacak olması ise ciddi bir kamu zararı anlamına gelmektedir. MEB bu kitapların yeniden basımı için, liyakatsizlik için keyfi bir kanun çıkarmak istiyor” diyen İrgil, Bakanı İsmet Yılmaz’a şu soruları yöneltti:

Kitapların yeniden basılmasını gerektiren sorun ve hatalar nelerdir? Sorun ve hata barındırdığı için yeniden basılması gereken ve bu sebeple çöpe atılan kitap sayısı nedir? Çöpe atılan kitaplar nedeniyle ortaya çıkan kamu zararı ne kadardır? Milli Eğitim Bakanlığında ortaya çıkan kamu zararının sorumluları kimlerdir? Kamu zararına neden olan sorumlular hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır? Sorun ve hatalar nedeniyle yeniden basılacak kitaplar için öngörülen maliyet nedir?

KAÇ ÇEŞİT KİTAP YENİDEN BASILACAK?


Ders kitaplarının çeşidi ve sayısına dair Bakanlık nezdinde farklı açıklamaların yapılmasını da oluşan kamu zararını açıklamaktan kaçmak anlamına geldiğini belirten İrgil, Bakan Yılmaz’a bununla ilgili de bir soru önergesi verdi. Önergede şu ifadeler yer aldı:

“MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürü Salih Ayhan’ın 14 Eylül 2017’de basına yansıyan açıklamasına göre; toplam ihale bedeli 445 milyon TL olan 600 çeşitten oluşan 190 milyon ders kitabı dağıtıldı. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in 17 Eylül 2017’de basına yansıyan açıklamasına göre; her yıl 300 çeşit kitap basılıyor. Bu yıl 58 kitapta sorun tespit edildiği için yeniden basımı gerçekleştirilerek dağıtıma geçildi. Bakan İsmet Yılmaz’ın 23 Ekim 2017’de TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda sorunlu kitap sayısının sorulması üzerine yaptığı açıklamaya göre; toplam kitap çeşidi 513, toplam kitap sayısı 190 milyon. Her gün yeni bir kitapta sorun tespit ediliyor ve 23 Ekim günü itibariyle 20 adet kitapta sorun bulunduğu için yeniden basımı yapılacak. 24 Ekim 2017 tarihinde basına yansıyan haberlere göre ise; 2019’a kadar 518 çeşit olmak üzere toplamda 165 milyon adet kitap çöpe gidecek.

Bu bağlamda; 2017-2018 öğretim yılı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kaç çeşit kitap vardır, bunlar nelerdir? 2017-2018 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basım izni çıkmış kaç çeşit kitap vardır? Basılan toplam kitap sayısı nedir? Toplatılan kitap çeşidi ve sayısı nedir? Şu ana kadar kaç kitapta sorun tespit edilmiştir, bu sorunlar nedir? Yeniden basımı yapılacak kitap çeşidi ve sayısı nedir?”