Eğitim sistemi üzerine hiç bitmeyen tartışmalar müfredat değişikliğiyle arttı, TEOG’un kaldırılmasına yönelik açıklamayla da iyiden iyiye alevlendi. 24 Eylül’de Milli Eğitim Bakanı’nın “Haksız eleştiriler yapılıyor. Eğitime Türkiye’de çağ atlattık” açıklamasından sadece iki gün sonra ise Cumhurbaşkanı “Eğitimde istediğimiz neticeyi alamadık” sözleriyle bir anlamda tartışmayı kendi açısından noktaladı. TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li Ceyhun İrgil, birbirine zıt bu açıklamaları Meclis gündemine taşıdı. İrgil Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a Cumhurbaşkanı’nın ifadelerini sordu.

ÖĞRENCİ, ÖĞRETMEN, AİLELER MUTSUZ


“Sayın Bakanın eğitimde çağ atlattık sözleri ilginç” diyen İrgil, Cumhurbaşkanının başarısızlık açıklamasını haklı bulduğunu belirterek şunları söyledi:
“Ataması yapılmış ve ailesinden uzaktaki öğretmenler eşi veya işi arasında bırakılıyor, ihtiyaç olmasına karşın atanmayan öğretmenler öğrencisiz, öğrenciler öğretmensiz, aileler ise mutsuz. TEOG sonrası belirsizlik ve üniversite sınav sistemi değişikliğinin yarattığı huzursuzluk, okullarda boş kalan kontenjanlar, özel okul sayısının devlet okulu sayısını geçmesi, sınav kazanamayanın açık liseye yoksulların imam hatip veya meslek okullarına mecbur bırakılması nasıl bir çağ atlamaktır. Tayyip Bey haklı, 15 yıllık bu iktidar eğitimde başarısızdır!”

MEB’İN EĞİTİMDEKİ SORUMLULUĞU NEDİR?


CHP’li İrgil’in Milli Eğitim Bakanına verdiği önergede yönelttiği sorular ise şöyle:
1. Milli Eğitim Bakanı olarak “Eğitimde Türkiye’ye çağ atlattık” ifadenizden iki gün sonra Cumhurbaşkanı’nın “Eğitimde istediğimiz neticeyi alamadık” sözleriyle kamuoyunda oluşan güvensizliği hangi uygulamalarla gidereceksiniz, açıklar mısınız?

2. Bakanlığınızın eğitim alanındaki sorumluluğu nedir? Eğitim alanındaki düzenleme ve değişikliklere Milli Eğitim Bakanlığı mı, Cumhurbaşkanlığı mı karar veriyor?

3. Eğitim sistemine ilişkin kararların altında imzası bulunan bir bakan olarak “Eğitimde Türkiye’ye çağ atlattık” ifadesinde bulunmanıza neden olan göstergeler ve düzenlemeler hangileridir? Eğitimde başarının kriterleri nedir?

4. “Eğitimde istediğimiz neticeyi alamadık” ifadesinde bulunan Cumhurbaşkanı aynı zamanda mensubu bulunduğunuz partinin genel başkanı olduğuna ve aynı hedefler ile siyasi görüşleri taşıdığınıza göre; Milli Eğitim Bakanı olarak eğitimde istenilen neticenin ne olduğunu açıklar mısınız?

5. Milli Eğitim Bakanı olarak, Cumhurbaşkanının “Bir toplumun inşası söz konusudur” sözleriyle kast ettiği inşa edilmesi istenen toplum nasıl bir toplumdur, açıklar mısınız?

6. Milli Eğitim Bakanı olarak kamuoyuna 2053 ve 2071 vizyonunuzun içini doldurmak için eğitim alanında neler yapılması gerektiğini açıklar mısınız?

7. Kamuoyunda oluşan kafa karışıklığını gidermeniz açısından AK Parti olarak eğitimde hangi alanlarda neden başarılı, hangi alanlarda neden başarısız olunmuştur, açıklar mısınız?