ÖSYM DGS 2017 sonuçlarının açıklanacağı tarihi ertelemişti. Öğrenciler sonuçlarını öğrenmek için biraz daha beklemek zorunda kaldılar. Kurban Bayramı tatilinin araya girmesi ile ÖSYM açıklama yaptı. DGS 2017 sonuçları sonuc.osym.gov.tr adresinden ne zaman açıklanacak? İşte DGS hakkında detaylı bilgi...

Öğrenciler tarafından merakla beklenen DGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağına dair kesin tarih ÖSYM tarafından açıklandı. ÖSYM, DGS sonuçlarını 6 Eylül 2017 tarihinde resmi internet sitesi üzerinden ilan edecek. Normalde DGS sonuçları 29 Ağustos Salı günü açıklanacaktı. Kurban Bayramı tatilinin Bakanlar Kurulu kararı ile 10 güne çıkarılmasının ardından sınav için sonuç açıklama tarihi de bayram sonrasında ertelendi.

ÖSYM dgs sonuçlarınını ertelenmesini şu şekilde duyurmuştu;

2017 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuç açıklama tarihi olan, 29 Ağustos 2017'nin  idari tatil olarak ilan edilmesi nedeniyle 6 Eylül 2017 tarihine ertelenmesine karar verilmiştir.

Adaylara önemle duyurulur.

DGS SONUÇLARI NASIL KONTROL EDİLECEK?

DGS sınav sonuçları yarın açıklanıyor, DGS sınav sonuçları ÖSYM aday işlemleri üzerinden açıklanacak, aday işlemleri sistemine girmek için TC kimlik numaranızın yanında aday şifreniz de gerekmekte. Aday şifresi sınava başvuru yaptığınızda sisteme giriş yaptığınız şifreyle aynı şifredir, bu şifreyi unuttuğunuz takdirde farklı yöntemlerle tekrar şifre edinebilirsiniz.

DGS SONUÇ SORGULAMA SİSTEMİ

ogrenci_unversite_shutter

ÖSYM ŞİFRE EDİNME DUYURUSU

ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlar için sistemde daha önceden tanımlanmayan adaylar için Başvuru Merkezlerinden yapılan başvuru işleminde adaylara internet erişim şifresi ücretsiz olarak verilmektedir. Bu şifre, adayın sisteme ilk girişinde aday tarafından bizzat değiştirilir. Bu şifreler geriye dönüşümsüz olarak ve kriptolu olarak sistemimizde tutulmaktadır. İlgili adaydan başkasının şifreyi bilmesi, görmesi ve edinmesi mümkün değildir.
Adaylar, T.C. Kimlik Numarası ve şifreyle birlikte ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr ve https://sonuc.osym.gov.tr adreslerini kullanarak sınav başvurusu yapma, tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi edinme, sınav sonuçları ve yerleştirme bilgilerini edinme işlemlerini yapabilirler.

Şifre, adayın hem ilgili sınavın bütün aşamalarında, hem de sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından korunmalı ve kesinlikle kimseyle paylaşılmamalıdır. Kişisel şifresini kaybeden veya unutan adaylar, ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bunun için belirtilen internet adresinden “Şifremi Unuttum” alanına girmeleri burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Sorulara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgilerle aynı olmalıdır.) gerekmektedir. Sorulara doğru cevap veremediği için internet erişim şifresini bu yolla yeniden edinemeyen adaylar, yeni şifre edinmek için ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine veya ekte yer alan ÖSYM tarafından yetkilendirilmiş Başvuru Merkezlerine nüfus cüzdanı/pasaportları ile birlikte şahsen başvurarak, ücreti karşılığı yeni şifrelerini edinmek zorundadır. Nüfus cüzdanında adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde adayın güncel bir fotoğrafı veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir.

ÖSYM Merkezde (Bilkent-Ankara) adaya internet erişim şifresi verme işlemi yapılmamaktadır.
Adayın kendisinden başka hiç kimse aday adına şifre edinemez.
Adaylara önemle duyurulur.

DGS'DE DOĞRU YANIT ORTALAMASI SAYISALDA YÜZDE 12


DGS’ye başvuran aday sayıları ile soruların doğru yanıt oranlarının istatistiklerine bakıldığında DGS sonuçlarının da diğer sınav sonuçlarından farklı olmadığının görüldüğüne işaret eden Dinçer, “Sorulan sorulara verilen doğru yanıt net ortalamaları bu sınavlarında diğer sınavların ortalamalarına yakın olan sonuçlar ürettiğini gösteriyor. Gerek sözel gerekse sayısal bazda
sorulan sorulara 5 yılda (2012-2016) verilen doğru yanıt ortalamalarında sayısal ortalaması yüzde 12, sözel ortalaması yüzde 35 oranında kalmış bulunuyor” diye konuştu.

Diğer yandan, dikey geçiş için her üniversitenin yüzde 10 kontenjan açma zorunluluğu olduğunu, ancak rakamsal olarak her bölüm için 5 ila 10 kişi arasında kontenjan açıldığı için rakamın bir hayli olduğu değerlendirmesinde bulunan Dinçer, şöyle devam etti: “DGS tercihleri 2009 yılından önce sınava girmeden yapılmaktaydı, ancak bu uygulama kaldırıldı. Artık sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercihler yapılıyor ve daha mantıklı karar verme olanağı tanınıyor. Adaylara 18 tercih hakkı tanınıyor. DGS'yi kazanan ve lisans öğrenimine başlama hakkı kazanan öğrencilere üniversitelerince Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır. Programda öğrencilere 1 ve 2. sınıfta eksik olduğu dersler yüklenir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrencilerin üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yapılır ve ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur.”