Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı ve kayıtlar başladı. Başka bir şehirde üniversiteye yerleşen öğrenciler şimdi barınma sorununu çözmek için uğraşıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), özel yurtlar ve ev kiralamak barınma için alternatifler arasında yer alıyor.

KYK yurtları, öğrencilere verilen kredi ve burs kolaylığıyla birlikte güveni artıyor. Ancak, kredi ve burs, öğrencinin ailesinin sosyo ekonomik durumu baz alınarak, bazı kriterlere göre veriliyor. Bu noktada da özel yurtlar kayıt yaptırmak söz konusu oluyor.

Mydome Academic Residance'ın Kurucusu Nurullah Dal, “Çocuğun konforunu, huzurunu, güvenliğini ve hijyenini sağlayan kurum, iyi bir yurttur” diyerek, kurumun bu dört unsuru sunması gerektiğine dikkat çekti. Dal, “Yurt çalışanlarının insancıl olması ve çocuklara yaklaşımı çok önemli. Ucuz ya da pahalı yurt değil. İkisinde de insan çalışıyor. Askeri ortam gibi olamaz bir yurt” dedi.

Mydome Academic Residance'ın Kurucusu Nurullah Dal Mydome Academic Residance'ın Kurucusu Nurullah Dal


Diğer yandan, MEB’in 2016-2017 istatistiklerine göre 682 devlet yurdu bulunuyor. Bu yurtlar 551 bin 721 öğrencinin barınabilme kapasitesine sahip. Bu verilere göre, bin 661 özel yurt var ve öğrenci kapasitesi de 111 bin 244.

2016-2017 Yükseköğretim Kurulu istatistiklerine göre, kamu üniversitelerinin yükseköğretim programlarına devam eden öğrenci sayısı 2 milyon 604 bin 574. Kamu üniversitelerin örgün programlarında okuyan öğrencilerin tamamı devlet yurtlarında barınma talebinde bulunsaydı öğrencilerin sadece yüzde 21.10’u devlet yurtlarında barınma olanağı bulmuş olacaktı. 2017 yılında üniversitelerden 500-550 bin öğrencinin örgün programlardan mezun olabileceği öngörülüyor.

Bununla birlikte, KYK'ya bağlı yurtların, öğrencilerin barınma sorununu çözemediği belirtiliyor. İstanbul'da 443 bin 606 öğrenci bulunurken, yurt sayısı 23 ve kapasitesi 22 bin 753. Karşılama oranı ise yüzde 5.13.

KIZLAR AİLE YANINDA ERKEKLER KİRADA KALIYOR


Çukurova Üniversitesinin Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesi olan Prof Adnan Gümüş’ün Eğitim Sen adına gerçekleştirdiği “Üniversite’de Yaşam Koşulları” araştırmasına göre, öğrencilerin yüzde 31.1'i aile veya akraba yanında, yüzde 27.2'si devlet-üniversite-kurum yurdu veya lokalinde kalıyor. Yüzde 34.4'ü kiralık bir yer tutarken, özel öğrenci yurdu veya otelde kalanların oranı ise yüzde 6.1. Kız öğrenciler daha çok aile yanında kalırken, erkek öğrenciler ev kiralıyor.

KYK ÖĞRENİM VE BURS KREDİSİ VERİYOR


KYK 1962 yılından beri öğrencilere ekonomik olarak rahat eğitim almaları açısından öğrenim kredisi, 2004 yılından itibaren ise burs veriyor. Öğrencilerin devlet yurdunda kalmalarının en önemli iki nedeninin öğrencilerin ekonomik durumlarının ancak yurtta kalmalarına imkan vermesi ve yurtların daha disiplinli olması olarak belirlenmiş bulunuyor.

DOĞRU YURT SEÇİMİ NASIL YAPILMALI?


Mydome Academic Residance'ın Kurucusu Nurullah Dal, doğru yurt seçimi için kriterleri şöyle sıraladı:

  • Türkiye'nin tamamında doğru yurt, okula yakın yurt. Anadolu için bu mecburiyet yok. Çünkü en uzun mesafe araçla 15 dakika.

  • Büyük şehirlerde trafikte kaybedilecek vakit, öğrencinin ders çalışmasını ciddi şekilde etkiler.

  • Muhakkak yurdu gezip görsün. Ve en az üç alternatif belirleyin.

  • Bunun için önce internetten araştırma yapın. Okula yakınlığına, fotoğraflarına, odalarına ve hizmetlerine bakıp, fiyat skalalarına göre liste yapın.

  • Yurdun Bakanlığa bağlı kurum olup olmadığını sorun ve mutlaka ruhsatını görün.

  • Yurt fiyatları 300-400 liradan başlıyor, 2 bin liraya kadar çıkıyor. 10 aylık ödeniyor. Bin lira diyorsa, 10 bin lira yurt masrafı anlamına geliyor.

  • Yurtta kahvaltı var mı yok mu diye bakın ve kahvaltı olmasını tercih edin.

  • Yurdun içinde spor imkanı olması önemli. Ancak büyük şehirler için yemek önemli değil. Çünkü yurt sunsa da çocuk yemek yemiyor. İstanbul gibi büyükşehirlerde yurdun etrafında en az 20-30 çeşit yemek bulma imkanı var.