Önceki gün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın 20 bin öğretmen ataması yapacağını açıklaması üzerine, Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Balık, bir açıklama yaparak, en az 100 bin atama istediklerini söyledi.

Balık, Yılmaz'ın açıklamasına göre, Başbakanımızın, Maliye Bakanımızın ve Çalışma Bakanımızın talimatıyla önümüzdeki hafta 20 bin öğretmen alımı yapılacağını belirterek, “Eskiden öğretmenler KPSS’ye girer, aldıkları puanlarla yarışırlar ve öğretmen atamaları ile atanmayı beklerlerdi. Şimdilerde ise atama yerine öğretmen alımı yapılıyor. Alım yapılacak öğretmen sayısının 3 katı kadar öğretmen adayı mülakata çağrılıyor. Aralarından mülakatla 20 bini sözleşmeli öğretmen hakkını şimdilik elde edecekler” dedi.

Geçmişte KPSS sınavlarında soru çalanlar ne yapıyorsa, bugün de mülakat komisyonlarının aynı işlevi gördüğünün altını çizen Balık, şöyle devam etti: “Hiçbir nesnel ölçütü olmayan mülakat komisyonlarında birkaç yandaş müdür ve şube müdürü, adaylar arasından mevcut iktidarla bir ilişki bulabilmiş olanları sözleşmeli öğretmen olarak alım yapacaklar. Toplumun aklıyla ve atama bekleyen öğretmen adaylarımızla alay eden bu tavrı kınıyoruz.

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü İsmet Akdeniz’in açıklamalarına göre şu an 100 binin üzerinde öğretmen ihtiyacı olan kurumumuz, 20 bin öğretmen alımı ile yetinmek zorunda bırakıldı. Mevcut eğitim fakültelerinde eğitim alanlarla birlikte 1 milyon civarında öğretmen adayımız atama bekliyor. Bakanlığın bir programı ve planı olmadığı için öğretmen atamada yaşanan sorunlar çözüme kavuşmak yerine büyüyerek devam ediyor. Gençlerimizin umudu her defasında seçime ya da referanduma ertelenerek hayal kırıklıklarıyla sonuçlanıyor.”

Hala büyükşehirlerde bile temel branşlarda ücretli öğretmenlerin derse girerken, eğitim sisteminin açığa alınan ve ihraç edilen öğretmenlerin boşluğuyla birlikte bir kaosa sürüklendiğini anlatan Balık, “Okullarımızdaki öğretmen açıklarını ücretli öğretmenlerle çözmenin eğitim sistemimizde onarılmayacak tahribatlar oluşturacağı açık. Kaldı ki ücretli derse giren arkadaşlarımız asgari ücretin bile altında ücretlere mahkum edilmiş durumdalar. Bakanlık bir an önce hiç değilse kendi ilan ettiği 100 binin üzerindeki öğretmen açığını kapatacak şekilde tamamen KPSS’deki puan üstünlüğünü baz alarak, hiçbir kayırma ya da iltimasa izin vermeden kadrolu öğretmen atamalarını yapmak zorunda. Eğitim İş olarak mülakat komisyonlarında hakkı yenen bütün arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu ve her türlü hukuki hak arama çabasını desteklediğimizi bir kere daha duyururuz” diye konuştu.