Yeni eğitim-öğretim yılı bu yıl büyük bir karışıklıkla başladı. Yeni müfredat tartışmalarının gölgesinde 2017-2018 eğitim öğretim yılına başlamaya hazırlanan öğrenciler, okulların açılmasından sadece iki gün önce TEOG sınavının kaldırılacağını öğrendi. Ardından da üniversiteye giriş sınavının değiştiği açıklandı. Ayrıca birçok köklü üniversitenin de statüsü değişti. Sınava hazırlananlar başta olmak üzere eğitim gören neredeyse tüm çocukların ve velilerin kafası fena halde karıştı.

[old_news_related_template title="Üniversite sınavı sistemi değişti: Yeni sistemde neler olacak? YÖK Başkanı konuştu | Son dakika haberleri" desc="YÖK Başkanı Yekta Saraç'tan son dakika açıklaması geldi. Saraç, üniversiteye giriş sınavının bir hafta sonunda başlayıp bitirileceğini belirterek, puan türünde de değişiklik yapılacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/yektasarac.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/universite-giris-sinavi-degisiyor-2025410/"]

ANAOKULU SAATLERİ DEĞİŞTİ


Eğitimin ilk kademesi olan anaokulu için bu yıl yapılan değişiklik okula başlama saatlerinde yaşandı. Valilikler okula başlama saatlerini değiştirdi. Değişimin gerekçesi ise erken okula başlama nedeniyle çocukların karşılaştıkları zorluklar oldu.

DİK/EĞİK YAZI ÖĞRETMENE BIRAKILDI


Müfredatın yanında ilkokul birinci sınıf öğrencilerini bekleyen değişiklik ise eğik/dik yazı oldu. Önce kaldırıldığı açıklanan eğik yazı, öğretmenin inisiyatifine bırakıldı.

[old_news_related_template title="Son dakika... Üniversiteye giriş sistemi nasıl olacak? ODTÜ ve Boğaziçi'nin statüsü değişiyor..." desc="Türkiye'nin en başarılı üniversitelerinin statüsü değişiyor. ODTÜ, Boğaziçi ve Hacettepe'nin de içinde olduğu 10 üniversite, araştırma üniversitesi olacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/odtu222.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/son-dakika-odtu-ve-bogazicinin-statusu-degisti-2025430/"]

TEOG KALDIRILDI, YENİ SİSTEM BİR AY SONRA AÇIKLANACAK


Ortaokul öğrencileri ise okulların açılmasına iki gün kala TEOG kaldırılıyor mu tartışmasıyla karşı karşıya kaldı. Ardından da TEOG sınavının kaldırıldığı açıklandı. TEOG sınavının kaldırılması çocuklarda motivasyon düşüklüğüne neden oldu. Ancak yeni sistemin üzerinde çalışıldığı ve bir ay içinde netleşeceği yönündeki açıklamaların ardından öğrenciler yeniden derslerine asılmaya başladı.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Üniversiteye giriş sisteminde bir değişilik daha: LYS ile YGS..." desc="YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın 'Üniverite giriş sistemi değişiyor' açıklamasının ardından ilk adım atıldı. LYS-YGS ayrımı kaldırıldı. Artık 4 puan türü olacak. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/flas880x487-6.gif" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/son-dakika-universiteye-giris-sisteminde-bir-degisilik-daha-2025841/"]

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVI DEĞİŞTİ


Lise öğrencileri için de sınav değişikliği bugün yaşandı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, iki aşamalı yapılan sınavların bir hafta sonunda gerçekleştirmeyi planladıklarını, 18 olan puan türünün de azaltılacağını söyledi. Saraç, dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacağını belirtti.

Hala üniversiteye devam eden öğrenciler için de durum biraz karıştı. Nitekim, Türkiye'nin en başarılı üniversitelerinin statüsü değişiyor. ODTÜ, Boğaziçi ve Hacettepe'nin de içinde olduğu 10 üniversite, araştırma üniversitesi olacak.

BAZI ÜNİVERSİTELERİN STATÜSÜ DEĞİŞTİ


Araştırma üniversitesi olan Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir İleri teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin isminin araştırma üniversitesi olarak belirlendiğini açıkladı. Erdoğan, yedek olarak Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin eğitimlerinde ne tür değişiklik olacağı merak konusu.