MEB tarafından düzenlenen ve yılda 5 kez yapılan ehliyet sınavının dördüncüsü 7 Ekim’ tarihinde gerçekleşti ve şimdi ehliyet sınavının sonuçları merakla bekleniyor. Ehliyet sınavı sonuçlarının yayınlanacağı tarih Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlandı ve bu tarih bilgisine göre ehliyet sınavı sonuçları 19 Ekim tarihinde açıklanacak. Sonuçların açıklanma tarihinden önce geçtiğimiz günlerde ehliyet sınavı soru ve cevapları yayınlandı. Sorular üzerinden kendi sonuçlarını tespit edebilecek.

Ehliyet sınavının soru ve cevapları yayımlandı, aşağıdaki linkten ehliyet sınavı soru ve cevaplarına ulaşabilirsiniz.

MEB 7 EKİM EHLİYET SINAVI SORULARI SAYFASI

DİREKSİYON SINAVINDA OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ KULLANILABİLİYOR MU?

Sürücü sınavı sisteminde yapılan değişikliklerle, kursiyerlerin derse devam durumlarının yerinde kontrolü için il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince personel görevlendirilebilecek. Bir yenilikte vites konusunda, manuel vitesli araçlarda direksiyon uygulama sınavına giren ve bunların ilk dördünde başarısız olan kursiyerlerin, dilerlerse ikinci dört sınav hakkını otomatik vites araçlarda kullanabilmesine imkan tanındı. MEB yetkilileri, sürücü kurslarında verilen eğitimlerin ciddiyetini artırmanın ve kurallı sürücü yetiştirmenin bakanlığın en önemli hassasiyetlerinden biri olduğunu vurguladı. Yetkililer, direksiyon uygulama sınavlarında tablet bilgisayarlar üzerinden değerlendirme yapılmasına imkan tanıyacak çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.

SINAVLAR NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?

Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur.

Kursiyerlerin sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden 100 puandan hesaplama yapılır. 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılır.

Merkezî sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir.

Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmez, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir.
Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden hesaplanır.

Sınava giren kursiyerlerin verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir.

Kursiyerlerin kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir.

Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak kursiyere işlem yapılmışsa, salon görevlilerinin tuttuğu tutanak değerlendirmeyi etkiler.