Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeye göre, 1 Temmuz’dan itibaren etüt merkezleri kapatılacak. Buna göre yaklaşık 2060 kurum kapanmayla karşı karşıya, 55 bin kişi işsiz kalacak. Bu kurumlardan yararlanan 550 bin öğrenci ve velisi de ne yapacağı konusunda endişeli.

Türkiye Etüt Merkezleri Birliği Başkanı Mehmet Maşuk Şahin, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “Bizler öğretmenleri Milli Eğitim tarafından onaylanan yine yasal olarak Milli eğitim tarafından ruhsat verilip denetlenen eğitime yardımcı şeffaf kurumlarız. Çocuklarımız kim olduğu ve ne yapacağı belli olmayan kurumların eline itilmemeli” uyarısında bulundu.

Şahin şunları söyledi: Etütler çocukların ikinci yuvalarıdır. Özellikle çalışan anneler, erken saatte işe giderken kimseye bırakamadıkları çocuklarını güvenle emanet edebilirler. Etütler okula gidecek olan çocukların, sabah bırakılması ile başlar, sağlıklı bir kahvaltı ile devam eder ve okul çıkışı ödevlerin yapımından sonra ailelerine güvenle kavuşma ile sona erer. Ödevleri yaptırılırken anlamadığı konuların tespiti yapılır ve eksikleri tamamlanır. Ayrıca yabancı dil, akıl oyunları, sosyal etkinliklerle kaliteli zaman geçirirken akademik gelişim devam eder.

'50 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK'


Aynı zamanda etüt merkezleri ekmek kapısıdır. Ortalama 50 bin çalışanın, çoğunluğu atanamayan öğretmen, ekmek kapısı. Etütlerin çoğunluğu zaten öğretmenlerin ortaklaşa açtığı yerler. Yani hem yatırımcı hem de kendi evlerine ekmek götüren kişiler. Etütler bu ülkeye, geleceğe, eğitimcilere ve ekonomiye katkı üreten birer yatırım.

Bizler ruhsat almak için kaç elemeden geçiyoruz. Yeterliliği olmayan bir kişiyi çalıştırmamız mümkün değil. Gayr-i resmi kurumların neyi nasıl yaptığını, standartlarının ne olduğunu kim ölçebilir. Çocuklarımız kim olduğu ve ne yapacağı belli olmayan kurumların eline itilmemeli.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI: Kapatma kararı eğitimde eşitlik ilkesine de aykırı. Parası çok olan özel okula gidip özel ders ve eğitim alıp bakanlığın ortak sınavlarına hazırlanacak ama gelir seviyesi daha düşük olan öğrenciler sadece okullarda aldığı eğitimle özel okula giden öğrencilerle aynı sınav sistemine tabi tutulacaktır. Devlet okullarına giden öğrencilerin Etüt Eğitim Merkezlerinden alacağı yardımları bir KHK çıkartarak engellenmesi ne haktır ne adalet.  Bizler öğretmenleri Milli Eğitim tarafından onaylanan yine yasal olarak Milli eğitim tarafından ruhsat verilip denetlenen eğitime yardımcı şeffaf kurumlarız. Çocuklarımızı üst perdeden konuşmalarla heba etmeyelim. Aileleri zor durumda bırakmayalım.

VELİLERDEN DESTEK: Velilerimiz birçok başvuru yaptılar. Sosyal ağlarda bize destek veren velilerimiz oldukça fazla. Yetkililere bir şekilde ulaşmaya çalışan sayısız velimiz var. Bize bağlı tüm etüt merkezleri denetimlere tabidir ve güvenlik soruşturmaları yapılarak izin almışlardır. Eğer talep edilirse tüm ruhsatların yeniden gözden geçirilip ona göre işimize devam edebiliriz. Bize bağlı tüm etüt merkezleri yasaldır ve bakanlığın denetimlerine göre faaliyet yürütmektedir. Kaç tane denetimden alnının akı ile geçmiş yatırımcıların bu kapatma ile ekonomik ve sosyal zararları çok fazladır. En azından borçlarımızın ödenmesine kadar bir-iki yıl uzatma verilebilse bu sürede gerekirse yeniden denetime, ruhsat yenileme işlemine açığız. Biz kendimize, üyelerimize güveniyoruz.

DEVLETE 200 MİLYON KAPATMA ZARARI


2006 kurumun vergi ve sigorta yapılandırma borçları ortalama kurum başı 100 bin ile 150 bin arasında olduğunu düşünürsek  devletin edeceği 200 milyon ile 300 milyon bir zarar gözüküyor. Bunun yanında ödeyeceğimiz güncel vergi sigorta, öğretmenlere vereceğimiz maaş, ödeyeceğimiz faturalar, alacağımız yayınlar ve diğer harcamalarımız düşündüğümüzde devletin kasasından çıkacak rakamlar artacaktır. Ayrıca artacak işsizlik sayılarını da ele aldığımızda görülecek ki, bizler devletine milletine hem maddi hem manevi faydası olan kurumlarız.

OLASI MAĞDURİYETLER NELER OLABİLİR?


1. Çocuklar, güvenli, profesyonel bir eğitim hizmeti yerine; kaçak, merdiven altı, uzmanlık düzeyi bilinmeyen kişilerce ve milli eğitim denetimi olmayan şartlarda eğitim almak zorunda kalabilir.
2. Kapanmak zorunda kalan kurum sahiplerinin SGK, vergi, banka kredi ve diğer borçlarının altında ezilecektir.
3. Ekonomik ve diğer yükleri nedeniyle pek çok anne işinden ayrılmak zorunda kalabilir. Özellikle okul çıkış saati anne-babanın eve geliş saati uyuşmadığından veli çocuğunu bırakacak güvenli yer bulamayacak işinden vazgeçmek zorunda kalacaktır.
4. Kapatılma durumunda önemli bir mağdur kitlesinin yaklaşık 40 bin atanamayan öğretmen, 15 bin aşçı, sekreter, yardımcı personel, şoför vb. işsiz kalacaktır.

Bu mağduriyetler göz önüne alınarak kurumların kapatılması ile ilgili KHK’nın yeniden gözden geçirilmesini, mağduriyetlerin en aza indirilmesi bağlamında uygun görülürse statümüz korunarak en az 2 yıl ertelenmesini ve tüm mevcut etüt merkezlerine ruhsat yenileme zorunluluğu getirilerek yeni bir konsepte etüt eğitim merkezlerinin devam etmelerinin sağlanmasını istiyoruz”

CHP’DEN KAPATMAYA TEPKİ


CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız“Çocuklarımızı denetimsiz ve ne olduğu belli olmayan, tabiri caizse merdiven altı etüt merkezlerine mecbur edecektir ve aynı zamanda, Fetullah Gülen cemaati benzeri başka cemaat yapılanmalarının da önünü açacaktır. Yakın bir zamanda yeni FETÖ terör örgütlerinin ortaya çıkmayacağının garantisini kimse veremez” diyerek kapatılmalara tepki gösterirken, TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil,  “MEB, bu kararla merdivenaltı etütlerin çoğalmasını teşvik edecek” diye konuştu.