İkinci yarıyıl, 6 Şubat'ta başlıyor. İki haftalık tatilin ardından öğrenciler, yeni döneme başlayacak. Ancak ikinci yarıyıl özellikle bir üst öğretim kuruma geçiş yapacak öğrenciler için daha önemli ve zorlu bir dönem olacak. Bununla birlikte öğrenciler için yeni döneme hazırlık ve adaptasyon da önem kazanıyor. Peki ikinci döneme nasıl hazırlanmalı? Uzmanlar cevapladı...

Oğuzkaan Okulları Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, öğrencilerin bu hafta sonu ders kitaplarını ve defterlerini gözden geçirerek düzenlemeleri gerektiğini belirterek, “Kitaplıklarını veya okul malzemelerinin bulunduğu köşeyi düzenleyip okul çantalarını hazırlayan öğrenciler psikolojik olarak okula daha hazır başlarlar. Bu ön çalışmayı yapmayan öğrencilerin tatil sendromundan çıkmaları en az üç dört günlerini almaktadır. Okula hazırlanan öğrencilerin öğrenme motivasyonları yüksek, hazırlanmayanların düşük olmaktadır. Okula psikolojik olarak hazır olan öğrenciler ilk haftadan itibaren düzenli çalışmaya başlayabileceklerinden öğrenme becerileri yükselecektir. Psikolojik olarak hazır olmayan öğrenciler ise ancak ilk yazılıların başlayacağı hafta daha sıkı çalışmaya başlarlar. Gecikmiş çalışma ne kadar sıkı olursa olsun istenilen öğrenmenin gerçekleşmesini sağlamaz” dedi.

ADAPTASYON SORUNU NASIL AŞILIR?


İELEV Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi adaptasyon sorunu için şu bilgileri paylaştı: “Tatil sürecinde; evde geçirilen zamanın okuldaki gibi sistemli olmaması, daha çok dinlenme ve eğlence odaklı olmasından dolayı, tatil dönüşünde okul yerine ev ortamını tercih etme gibi durumlarla karşılaşılabilmekte. Bu durum doğal olmakla beraber, aynı zamanda okula başlamadan birkaç gün önce “arkadaşlarıyla tekrar vakit geçirecek olma, yeni bilgiler öğrenecek olma” vb. gibi okulun ilgi çekici yanlarını hatırlatmak ve uyku/yemek zamanı gibi rutinlere başlamak, okula karşı olabilecek isteksizliği önleyecektir. Tatilde olunan süre içerisinde bazı esnekliklerin olabileceği, okul başladıktan sonra ise kendisini yorgun hissetmemesi adına rutinlere dönülmesinin iyi gelebileceğiyle ilgili çocuklar ile konuşulabilir.”

YEMEK, UYKU SAATLERİNİ DÜZENE SOKUN


Doğa Okulları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Lüle, sömestr tatilinde canı istediği zaman yemek yiyen, uykuları geldiğinde yatağa giden çocukların, okulun başlamasıyla birlikte yeniden kurallarla dolu bir yaşam temposuna girdiğinde belirli düzeyde strese girdiğini belirterek, “Okula adaptasyonu güçleştiren bu durumu önlemek için, öğrencinin yemek yeme, oda toplama, televizyon izleme ve uyku gibi ihtiyaçlarını okullar başlamadan önce düzene sokmak faydalı oluyor. Ailelerin çocuklarıyla ‘okul açılıyor, bakalım bu dönem nasıl geçecek?', 'Hiç ders çalışmadın bakalım öğretmenine ne diyecek?' şeklinde konuşmalar yapmaktan da sakınmalarını öneriyoruz. Okulun tatsız bir şey olduğunu, öğretmenden korkulması gerektiğini ima eden bu tür konuşmalar, öğrencide motivasyon kaybına, okuldan soğumasına ve hatta ders başarısızlığına neden olabiliyor” dedi.

YENİ DÖNEME NASIL HAZIRLANMALI?


İELEV Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi'nin önerileri şöyle:

  • İlk önce iyi yaptıkları ve iyiye dönüştürmek istedikleri şeylerin listesini yaparak işe başlanmalı. Daha sonra “İyi yaptığım şeyleri daha iyiye dönüştürmek için neler yapmalıyım?”, “İyiye dönüştürmek istediğim şeyler için neler yapmalıyım?” ’ sorularının cevaplarını bir kenara yazarak ilk adımı atmalı.

  • Öğrenciler için yeni döneme geçmiş dönemdeki eksikleri gidermiş bir şekilde başlamak önemli. Cünkü bir derste öğrenilen konular birbirleriyle bağlantılıdır ve o konuyu iyi bilmek diğer konunun öğrenilmesini kolaylaştırır.

  • Öğrencinin okula düzenli devam ederek okuldaki derslerini dikkatli takip ediyor olması, derslerini öğrenmek konusunda ona önemli bir vakit kazandırır.

  • Düzenli ders çalışma alışkanlığı oldukça önemli.

  • Öğrencilerin derslerine verdikleri önemin yanı sıra kendilerini geliştirecekleri spor ve sanat aktivitelerini devam ettiriyor olmaları da önemli

  • Öğrencilerin olumlu düşünce yapısı içinde olmaları çok önemli. Bugüne kadar başaramadıkları birçok şeyi başarabileceklerini unutmamalı