İki aydır öğretmen atamaları ve eş tayinleri için çaba harcayan TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, hükümetin referandum öncesi ‘gönül almak için’ öğretmen ataması yapabileceği ihtimalinin ağırlık kazandığını söyledi. İrgil, “Referandum hatırına atanabilecek öğretmen sayısı 10-15 bin civarında olabilir” dedi.

ŞUBAT ATAMALARI


Binlerce öğretmen adayının merakla beklediği şubat atamalarına ilişkin iki ay önce iktidarın bir atama planı olmadığını, Maliye Bakanlığı’nın ‘kaynak yok’ dediğini açıklayan CHP’li İrgil, sosyal paylaşım sitesinden yeni bir açıklamada bulundu. İrgil referandum öncesinde “gönül alma tarzında” bir atama yapılma ihtimalinin olduğunu belirtti.

“Kanun emrettiği halde, ciddi bir açık ve ihtiyaç olmasına karşın öğretmen atamalarının yapılmaması, yapılıp yapılmayacağının bile açıklanmaması öğretmen adaylarına bir zulümdür. Haksızlıktır” diyen İrgil, şöyle devam etti:

“Bir ay sonrasını bile göremeyen iktidar maalesef binlerce öğretmen ve ailesinin de geleceğini karartmaktadır. Normal koşullarda iktidarın öğretmen atama planı yok. Maliye Bakanlığı’nın bunun için kaynağı da yok, bu atamayı yapacak irade de yok. Referandum hatırına atanabilecek öğretmen sayısı 10-15 bin civarında olabilir. MEB’in istemi var ama içinde bulunulan siyasi atmosfer göz önüne alındığında çok umutlu değilim. Öte yandan eğer hükümet PTT’ye alım yaparken, MEB’in ihtiyacı olmasına karşın kadro verilmezse referandum öncesi bunu öğretmenlere açıklamaları zor olacaktır.”

Dr. İrgil, duyurusu yapılan bin 500 engelli öğretmen atamasına ilişkin de, “Engelli öğretmenlere ilişkin edindiğimiz bilgiye göre en geç mart ayına kadar atamaları yapılarak, görevlerine başlayacaklar” dedi.

EŞ TAYİNLERİNDE KESİN KARAR


Sözleşmeli ve mülakat ile atamaya yönelik itirazlarını AYM götürdüklerini hatırlatan İrgil, OHAL fırsatçılığı ile aceleyle yapılan hukuksuz atamalar sonucu öğretmenlerin ailelerinden ayrı kaldıklarını ifade ederek eş tayinlerine ilişkin de şu açıklamada bulundu:

“KHK ile getirilen düzenleme sonucu mülakatla, 6 yıl çakılı ve sözleşmeli atamalarla birbirinden uzak yerlerde çalışmak zorunda kalan öğretmenler için haberler ne yazık ki iyi değil. Tüm ısrar ve girişimlerimize karşın sözleşmeli atanan ve eşinden, çocuğundan ayrı kalan öğretmenlerin eş tayinlerinin yapılmayacağı açıklandı. Maliye Bakanlığının bu talep karşında engel çıkarmasının insani ve vicdani bir açıklaması yok. Yakın zamanda bununla ilgili olumlu bir karar çıkmayacağı belli. Öte yandan il-ilçe eş tayinleri konusu MEB’in planlamaları dahilinde. Ama başvuruları alınmış olmasına karşın muallakta kalan il-ilçe eş tayinleri konusunda atamalar ağustos ayından önce olmayacak.”

MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMALARI


İrgil, eğitim alanında atanamama mağduriyeti yaşayan müdür yardımcılarına ilişkin de “Müdür yardımcılarının atamalarına ilişkin geçen hafta bir soru önergesi vermiştik. 20 Mart 2016’da MEB tarafından yapılan Müdür Yardımcılığı Sınavı’nı kazanmasına karşın boş kadro olmadığı için atamaları yapılamayan müdür yardımcılarının atamalarının ne zaman gerçekleşeceğini sorduk. Zamanla ilgili bir yanıt bulabilmiş değiliz, ancak aldığımız bilgiye göre MEB bünyesinde müdür yardımcılarının boş kadrolara atamalarına ilişkin planlama yapılıyor. En azından, bu planlama sonrası atamaların gerçekleşeceği ifade edildi” açıklamasını yaptı.

BU MEB TARİHE GEÇECEK


Öğretmenlere ilişkin açıklamasında iktidarın ve MEB’in büyük bir kaos içinde olduğunu da belirten Dr. İrgil ayrıca şu ifadelerde bulundu:
“Eğitim üzerinden ciddi bir karşı devrim süreci yaşanıyor. Ülkenin tüm değerleri eğitim üzerinden örseleniyor. Milli ve yerli söylemi havada kaldı, milli ve yerli ne varsa yerle bir edildi. Evrensel bilim ve akla dair ne varsa ters yüz edilerek yaşam ile bağdaşmayan bir eğitim anlayışı hâkim kılınmaya çalışılıyor. Eğitim ve akademik dünyadaki kıyımlar ile insanları ve çocuklarını haksız ve hukuksuz yere aşsız, işsiz bırakan ve binlerce insanı yok yere karalayan bu MEB tarihe geçecek ve maalesef beddua ile anılacak. -Biz yapmadık, bizim dışımızda yapılıyor- diyerek sorumluluktan kurtulamazlar. Kendileri dışında bir irade yapıyorsa da, bu haksızlık ve hukuksuzluklara sessiz kalmak da bu zulme ortak olmaktır”

GÜRER: KESİN TARİH AÇIKLANMALI


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de TBMM'de yaptığı konuşmada atama bekleyen öğretmenlerin sorunlarını gündeme taşıdı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu; "Binlerce öğretmen atama bekliyor. Öğretmen ataması Ağustos 2016'da yapılacaktı, yapılmadı. Şubat 2017'de yapılacağı söylendi, şubat ayı geldi, bu kez şubat atamalarının yetişmeyeceği söyleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Maliye Bakanı, Millî Eğitim Bakanının konuyla ilgili açıklamaları birbiriyle örtüşmüyor. Ağustos 2016'dan beri bu süreç tamamlanamadı mı '70 bin öğretmen açığı var.' diye Bakan diyor. İhtiyaçla birlikte 100 bin olduğu belirtilen öğretmen açığı ne zaman giderilecek Ne kadar öğretmen ataması yapılacak Bu dahi kesin söylenmiyor. Atama bekleyen öğretmenler ve aileleri bir an önce sürecin sonuçlandırılmasını istiyor. Okullar öğretmensiz. Öğretmenler eğitim aldıkları mesleklerden mahrum bırakılmamalı. Atama bekleyen öğretmenler için kesin tarih açıklanmalı. Ayrıca mağdur olan öğretmenlerin durumu ne olacak Öğretmenler görevlerine dönmek istiyorlar. Komisyon incelemeleri hangi aşamada Bununla ilgili çalışmaların nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor."