İstanbul'daki özel okul sayısı, devlet okulu sayısı bir farkla geçti. Türkiye Özel Okullar Derneği'nden aldığımız bilgiye göre, Türkiye genelinde bu yıl toplam bin 777 tane yeni özel okul açıldı. Bunun yaklaşık 350 tanesi İstanbul'da açıldı. Böylece İstanbul'daki özel okul sayısı 3 bin 64'e yükselirken, devlet okulu sayısı ise 3 bin 63'te kaldı. Anaokulu, ilköğretim, ortaokul ve liseyle birlikte İstanbul'daki özel ve devlet okulu sayısı ise 6 bin 127 oldu.

İstanbul'daki özel okul fiyatları ise 10 bin liradan başlıyor, 70 bin liraya kadar çıkıyor. Ortalama özel okul fiyatları ise 18 ile 20 bin lira arasında değişiyor. Bu arada İstanbul'daki öğrenci sayısı birçok Avrupa ülkesi nüfusundan fazla. İstanbul'da 3 milyonun üzerinde öğrenci bulunuyor.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Başbakan'dan TEOG açıklaması" desc="Başbakan Binali Yıldırım yeni eğitim öğretim yılı açılış konuşmasında öğrenci ve velilerin merakla beklediği yeni müfredat ve TEOG hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, 'TEOG bir yarışa dönüştü. Üniversite sınavı gibi oldu. Stresi artırdı. Uykularımızın kaçmasına razı olamayız. Bu stresten kurtulacağız dedi. Yıldırım, 'İstenmeyen aş ya karın ağrıtır ya baş... O yüzden istediğiniz okula gideceksiniz. 8. sınıftan sonra herkes istediği okula gidecek' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/bint.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/son-dakika-haberi-basbakanden-yeni-mufredat-aciklamasi-2014908/"]

'ÖZEL MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'


CHP Bursa Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Dr. Ceyhun İrgil, adının önünde milli olan ve milli olması gereken Milli Eğitim Bakanlığı'nın giderek sadece varlıklı, imkanı olan insanların özel milli eğitim bakanlığına dönüştüğünü söyledi.

'YOKSUL ÇOCUKLAR İÇİN ÇARESİZLİK SÖZKONUSU'


Bakanlığın ortaya koyduğu karmaşa, siyaset, umutsuzluk ve güvensizliğin sadece özel okulların artmasına ve özel eğitim sisteminin daha da yerleşmesine yol açtığını belirten İrgil, “Cumhuriyetin temel projelerinden biri, herkese eşit, adil, nitelikli ve ulaşılabilir eğitim vermektir. Bu, cumhuriyet döneminde gerçekleştirildi. Anadolu'nun en yoksul çocukları bile eşit eğitim şartlarında vali, hakim, hekim, öğretmen ya da istedikleri mesleğin sahibi oldular. Bugünkü eğitim sisteminde ise imam hatipler açılarak, Anadolu'nun yoksul çocuklarının bu okullara gitmesi zorlanıyor. Ülkenin yoksul çocukları için çaresizlik ve alternatifsizlik sözkonusu” diye konuştu.

[old_news_related_template title="Müfredatın iptali için ilk dava açıldı" desc="18 Temmuz'da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan ve bu yıl 1, 5 ve 9'uncu sınıflar için uygulamaya geçilecek olan yeni müfredatın iptali için bir veli Danıştay'a dava açtı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/ders_cocuk_ogrenci_sinif_shutter-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/mufredatin-iptali-icin-ilk-dava-acildi-2015037/"]

'PARAN KADAR EĞİTİM SİSTEMİ'


Şu anda ortaya çıkan eğitim sisteminin 'paran kadar eğitim' sistemi olduğunun altını çizen İrgil, şöyle devam etti: “Sadece imkanı olan aileler çocuklarını bu eğitim sisteminin çarpıklığından kurtarabiliyor. Yoksul ve imkanı olmayan ailelerin çocuklarının ise gelecekleri ipotek altına alınıyor, gelecekleri çalınıyor. Eşit ve nitelikli eğitim olmuyor. İstanbul'da özel okul sayısının devlet okulu sayısını bir sıfır öne geçmesi de bu tarihsel gerçekliğin somut bir ifadesidir. Bu şimdiye kadar yaptığımız uyarıların ve gidişatın rakamlarla bize gösterdiği bir gerçektir. Yoksul ve imkanı olmayan çocuklar, bu alternatifsizlik ve niteliksiz eğitimin sonuçlarını 15-20 yıl sonra çok acı olarak yaşayacak. Bilimin ve aklın temel alınmadığı eğitim sisteminin kurbanı olacaklar. 'Milli eğitim' en yoksulun da en zenginin de eşit nitelikli eğitimin aldığı sistemin adıdır.”