Bizler Mahmut Kemal İnal Ortaokulu velileri ve mahalle sakinleri, okullarının imam hatibe dönüşmesini istemediklerini belirterek, dün okul önünde bir basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan'ın da katıldığı açıklamada, “Okulumuzun nitelikli eğitim koşullarının sağlanması amacıyla ;maddi anlamda okulumuza yıllarca büyük katkılarda bulunduk.Neredeyse okulun tamamı,her alanı ilmek ilmek biz velilerin katkısı sonucunda baştan var edilmiştir. Okulumuzun sınıfları,ortak kullanım alanları,düşünebileceğiniz tüm bölümleri bizlerin verdiği büyük oranlarda bağışlarla yapılmıştır.Maddi ve manevi emeklerimiz sonucunda okulumuz Kartal ilçesinin en başarılı okullarından biri haline gelmiştir. Bu kadar emeğe rağmen biz velilere,okul aile birliğine ve mahalle sakinlerine hiç sorulmadan, 4+4+4 yasası,Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu yasa ve yönetmelikler ,yok sayılarak okulumuzun imam hatibe dönüştürüleceği kararı alınmıştır. İlçe milli eğitim tarafından bizlere,okulumuzun imam hatip talebi olması talebiyle imzalar ulaştığı için okulumuzun imam hatibe dönüştürülme kararı aldıkları iletildi” denildi.

Her gün okul velileri ve tüm mahalle sakinleri ile görüşüldüğü belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Bugüne kadar hiç kimse okulumuzun imam hatibe dönüştürülmesini istediğini söylemedi.Hatta ayrımsız herkes,biz okul velileri ve mahalle sakinleri Mahmut Kemal İnal Ortaokulu’nun ,okulumuzun ortaokul olarak kalmasını istediklerini günlerdir yüzlerce dilekçe vererek te ilçe milli eğitime de,kaymakamlığa da,il milli eğitime de ve valiliğe dedilekçelerimizi ulaştırarak defalarca ifade ettik.

Mahallemizin çok yakınında Çakabey İmam Hatip Ortaokulu bulunmaktadır. Sınıf mevcutları oldukça düşük ve yeni öğrencilerin kayıt alınmasına uygundur.Bizim okulun sınıfları ise son derece kalabalıktır.Çakabey’in sınıf mevcutları yeni öğrenci kaydı alınmasına oldukça uygundur.Bizim okulumuzun aşamalı olarak imam hatip yapılması demek zaten kalabalık olan sınıflarımızın çok daha kalabalık hale gelmesi anlamına gelecektir.Mahallemizin çok yakınında imam hatip ortaokulu bulunmasına rağmen okulumuzun imam hatibe dönüştürülme kararı alınmasını anlamakta zorluk çekmekteyiz.

Okulumuz öğretmenlerinin çocuklarımızın başarısını arttırma konusunda ciddi bir emeği vardır. Okulumuzun aşamalı olarak imam hatip olması durumunda öğretmenlerimizin önemli bir bölümü norm fazlası olacak ve okuldan ayrılmak zorunda kalacaktır.Bu durum hem öğretmenlerimizin hem de öğrencilerimizin mağdur olmasına neden olacak ve çocuklarımızın başarısını ve psikolojisini olumsuz etkileyecektir.

Okulumuza farklı türde okulun gelmesi durumunda okulun ortak kullanım alanlarının kullanılmasına ilişkin de sorunlar yaşayacağımız ortadadır.İmam hatibe aşamalı olarak dönüşen birçok okulda ilkokul ve ortaokul bölümleri okul bahçesi,laboratuvar,konferans salonu,kütüphane gibi bölümlerin kullanılmasında mağduriyet yaşamıştır.Zaten yetersiz olan okul bahçeleri ortadan ikiye ayrılmıştır.Okul binalarının giriş-çıkış merdivenleri,koridorları ayrılmış,bina ortadan ikiye ayrıldığı için öğrenciler laboratuvar,konferans salonu,kütüphane vb.bölümleri kullanamamıştır.İmam hatip okullarında okulun giriş-çıkış saatleri,öğle arası,teneffüs araları namaz saatlerine göre düzenlendiğinden bu konuda da derslerin işlenişi sırasında mağduriyetler ortaya çıkacaktır.

Diğer tüm okul türlerinde yalnızca okulun adres bölgesinde olanların kayıtları yapılır,ifadesi yer almasına rağmen imam hatip okullarına hangi mahallede ikamet ederse etsin,istenilen imam hatip okuluna kayıt yapılabilir ifadesi yönetmelikte yer almaktadır.Bu durumda okulumuzun 5.sınıfına çok sayıda imam hatip öğrencisinin başvurması halinde çocuklarımızın okuduğu sınıfların birleştirilmesi,zaten kalabalık olan sınıflarımızın daha da artmasına neden olacaktır.

Kalabalık sınıflar istemiyoruz.Mevcutlarımızın 50-60 kişi olmasını istemiyoruz. Öğretmenlerimizin norm fazlası olarak, okulumuzdan ayrılmasını,çocuklarımızın öğretmensiz kalmasını istemiyoruz. Okulumuzun ikiye bölünmesini istemiyoruz. Okulumuzun bahçesinin, ortak kullanım alanlarının ayrılmasını istemiyoruz.

Biz Mahmut Kemal İnal Ortaokulu velileri olarak; Tüm çocuklarımız için nitelikli ve bilimsel eğitim istiyoruz. Okulumuzun imam hatibe dönüştürülme yanlışlığından bir an önce geri dönülmesini istiyoruz. Çocuklarımız ve öğretmenleri bir arada olmaya devam etsin, ayrılmasın istiyoruz. Vergilerimizle,verdiğimiz büyük oranlarda bağışlarla bizlerin var ettiği okulumuz için söz hakkı istiyoruz. Okulumuzun imam hatibe dönüştürülme kararına ilişkin veliler olarak günlerdir çığlığımızın,haykırışımızın duyulmak istenmemesini anlayamıyoruz.Okulumuza ilişkin bir söz hakkımızın olmamasını kabul etmiyoruz. Okulumuza,çocuklarımıza sahip çıkmak için tüm demokratik ve hukuksal haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Okulumuz ve çocuklarımız sahipsiz değildir.”