Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni müfredat taslağıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Hazırlanan yeni müfredattan, ‘2. Dünya Savaşı’ konu başlığında Türkiye’nin izlediği dış politika ve savaş sırasında Türkiye’de meydana gelen gelişmeler bölümünden 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye ait başlık kaldırıldı.

TARİH KİTABINA YENİ KONU


‘Soğuk Savaş Dönemi’ ünitesine ise, ‘Demokrat Parti döneminde Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler’ başlıklı yeni bölüm eklendi. Atatürk’ün anlatıldığı derslerin kapsamını daraltan MEB, tarih kitaplarında Kut-ül Amare’nin anlatılmasına karar verdi. Müfredatta, 8. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kapsamında ‘Milli uyanış: Bağımsızlık yolunda atılan adımlar’ konusu başlığı altında ‘Irak - Kut’ül Amare Zaferi’ eklendi. Yeni müfredattaki diğer değişiklikler şöyle:

ALEVİLİK ÇIKARILDI


Yeni müfredata göre “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” ismi de bundan böyle kullanılmayacak, yerine ‘Temel Dini Bilgiler Dersi- İslam’ geldi. Geçmişte seçmeli olan “Peygamberimizin Hayatı” dersi, zorunlu hale getirildi. Alevilik ise müfredattan tamamen kaldırıldı.

Alevi açılımının ardından 2012 yılında AKP hükümeti ilköğretim 4. sınıftan lise son sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına Alevilik konusunu eklemişti. Eski müfredatta, Hz. Ali, Hacı Bektaş Veli, Hz. Hüseyin’in sözleri de kitaplarda yer alıyordu.

İMAM HATİPTE CİHAT DERSİ


Ders kapsamında imam hatip ortaokullarında 7. sınıflarda ‘cihat’ kavramı, temel hak ve özgürlükler ve vatan sevgisi konularıyla birlikte ele alınacak. 8. sınıf “Allah’a kulluk ve ibadet” ünitesi başlığı altında, “Allah yolunda mücadele: Cihat” konusu işlenecek.

Felsefe dersinde ünite sayıları azaltıldı. Bundan böyle, lise öğrencilerinden, ‘Anti-demokratik darbe girişiminde gösterilen halk direnişini değerlendiren özgün bir metin yazma çalışması’ yapmaları istenecek.

Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı alması, Hamza Yerlikaya’nın dünya ve olimpiyat güreş şampiyonlukları ders kitaplara girecek.

İNÖNÜ YOK, SANCAR VE SOFUOĞLU VAR


Yürüttüğü politikayla Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’na girmemesini sağlayan İsmet İnönü, ders kitaplarından çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl 23 Nisan Çocuk Bayramı ile aynı dönemde anma programı düzenlenen Kut-ül Amare, ders kitabına girdi. Hükümet tarafından Osmanlı’nın 1916’da kazandığı son zafer olarak gösterilen Kut-ül Amare, “Bağımsızlık yolunda atılan adım” olarak anlatılacak. Lise kimya kitabında ise Nobel Ödüllü Prof. Aziz Sancar yer alacak. Sancar’ın DNA’nın onarımıyla ilgili çalışmaları ve biyografisi okuma parçası olarak öğretilecek. Motosikletçi Kenan Sofuoğlu’nun dünya şampiyonluğu gibi konular da yeni dönemde ders kitaplarına girecek.

ATATÜRK'Ü İNÖNÜ'YÜ ÇIKARMAK, DİN DİYE HURAFE ÖĞRETMEK KENDİLERİNE YAKIŞIR


CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı yeni müfredata sert tepki gösterdi. Kendisi de öğretmen olan Muharrem İnce, şu ifadeleri kullandı:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu yeni müfredat, AKP iktidarının kendisiyle gayet uyumludur. Atatürk’ü, İnönü’yü çıkarmak, din diye hurafe öğretmek tam anlamıyla kendilerine yakışan bir iştir.
Hatta eksiklikler var diye düşünüyorum. Yakın tarihimizi 19 Mayıs 1919’dan başlatmak yerine 15 Temmuz 2016’dan başlatmalılar. Ülkenin kurucu kurumu olarak TBMM yerine sarayı koymalılar.
15 Temmuz’a giden süreç anlatılırken 17-25 Aralık, ‘Ne istediler de vermedik’ gibi bilgiler de yer almalı. Türkçe olimpiyatlarında yapılan konuşmalar da kitaplara girmeli.
Kendilerinden öncekilerin “Abdest suyu alyuvar sayısını artırıyor” mucizesi de mutlaka yeniden kitaplara girmelidir. Mesela satrancı okullarda yasaklamalılar. Yapılanların eğitimle ilgisi yoktur. Siyasal olanın eğitime yansımasıdır.
Yapılanların sürdürülebilirliği yoktur! Türkiye Cumhuriyeti eninde sonunda bu bataklığı kurutarak yoluna kaldığı yerden devam edecektir.