Pendik Ayazma İlkokulu öğretmeni Özgül Başak Seyman, SP (Serebral Palsi) hastalığı nedeniyle doğuştan elleri ve ayakları tutmadığı için okula gelemeyen Zeynep Kul’un üç yıl önce evinde eğitimini üstlendi. Ancak Zeynep’in yalnızlığını ve okul özlemini de gidermek isteyen Özgül öğretmen, bu yıl örnek olacak bir uygulama başlattı.

ÖĞRENCİLER EVİNE GELDİ


Okul müdürü Ahmet Dilmaç’ın da desteğini alan Özgül Öğretmen, Zeynep’in evini okula, odasını da sınıfa dönüştürdü. Önce evdeki eğitime katılması için okuldan beş öğrenci seçildi. 11 yaşındaki Zeynep’in yaşıtı olabilmeleri için 4'üncü sınıflar arasından özel olarak seçilen gönüllü öğrenciler, haftada bir gün ders saatleri dışında evdeki eğitime gelmeye başladı. Bununla da yetinmeyen Özgül öğretmen, okuldan panolar ve malzemeler getirerek Atatürk köşesinden mevsimler tablosuna kadar pek çok görselle evde bir sınıf havası oluşturdu. Beş öğrenci ise Zeynep’e kitap okudu, birlikte ders çalıştı, ona arkadaş oldu.

okul3

SIRA DİĞERLERİNDE


15 yıllık öğretmen Özgül Başak Seyman, bir yıldan beri devam ettikleri projeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Pendik Ayazma İlkokulu olarak başlattığımız bu çalışmayla SP hastası Zeynep’te bu yıl çok olumlu neticeler aldık. Önceki iki yıla göre çok daha iyi gelişti. Daha önce yerde yatarak ders dinleyen Zeynep’in yaşıtlarıyla aynı düzeyde olabilmesi için gönüllülerden ona özel koltuk temin ettik. Sınıf olabilmesi için malzemeleri okulumuzdan getirdik. Daha önce elini hareket ettiremeyen Zeynep, bir hafta sonra parmak kaldırmaya başladı. Ona yardımcı olan öğrencilerimiz açısından da çok faydalı oldu. Hem günlük tuttular, hem de bakış açıları değişti. Yaptığımız çalışmayı öğretmen arkadaşımız Zeynep Çınar’la birlikte “Evimiz Okul, Odamız Sınıf” Projesine dönüştürdük. Böylece evinde eğitim görmek durumunda olan başka engelli çocuklar için de bir umut olduğunu göstermek istedik.”

KARNESİNİ DE EVİNE ALACAK


Bir yıl boyunca haftada iki gün kendisini okulda hisseden Zeynep, karnesini de yine sınıf arkadaşları, öğretmeni ve okul yönetiminin gelmesiyle evinde alacak.
OSEO (Odamız Sınıf, Evimiz Okul) Projesi, şimdi Milli Eğitim Bakanlığı 2017 Eğitimde Yenilikçilik Ödülleri’ne aday. Çoklu engelli bireylerin topluma kazandırılması için evde oluşturulan yeni tip bir okul projesi olan OSEO, Eğitimde Yenilikçilik Ödülleri 2017 - Eğitim Öğretime Erişim ve Yönlendirme Kategorisi alanında değerlendirilmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından incelemeye alındı.