Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Mülakatta sorulan sorular bu kadar da olmaz denilen türden. Yıllarca dirsek çürütmüş insanların emekleri birkaç dakikada gasp ediliyor. Bu emek gaspıdır. Gelinen nokta Türkiye'de eğitim sistemin çöktüğünü de açıkça gösteriyor. Geçmişte öğretmen adaylarına ‘Reis denilince aklınıza kim geliyor?’ şeklinde sorular sorulduğunu da gördük. Şu an ülkenin gündemi referandum olduğu için mülakat soruları da buna yönelik seçiliyor.

Öğretmen adayına ‘Başkanlık sistemi ve referandum hakkında ne düşünüyorsun?’ sorusu yöneltilmiş. Çok merak ediyorum bu soruya verilecek yanıt ile öğretmen seçmek arasındaki bağ nedir? Mülakat komisyonu neye dayanarak böyle bir soru sormuştur? Bu üyeler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır? Liyakat ve donanıma göre öğretmen alımı bu sorular ile mümkün olabilir mi? Ne zaman tarafsız bir biçimde liyakat, bilgi ve donanım kriterleri altında sınav yapacaksınız?" dedi.

Yarkadaş, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

1- Öğretmenlik mülakatında ‘Başkanlık Sistemi’ hakkında soru sorulmasının gerekçesi nedir?
2- Başkanlığa sıcak bakmadığını söyleyen adaya bu tercihinden dolayı düşük not verildiği doğru mudur?
3- Mülakat komisyonu kaç kişiden oluşmaktadır? Siyasi tercihe yönelik soru soran komisyon üyeleri hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
4- Sözlü mülakatların kamerayla kayıt altına alınmasına yönelik bakanlığınızın yürütmüş olduğu bir çalışma var mıdır?