YGS ve LYS sınavı olmadan üniversiteye giriş mümkün olacak mı? YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıklamarı ile üniversite sınavı olan YGS ve LYS sınavı kalkacak mı soruları yanıt buldu. Tüm ayrıntıları ile üniversite sınavı hakkında gündeme oturan tüm soruların yanıtlarını sizlerle paylaşıyoruz. YGS ve LYS kalkacak mı? Üniversite sınavı kalkıyor mu? İşte yeni sistem hakkında detaylı bilgi ve üniveriste sınavı nasıl yapılacak sorusunun yanıtı...

YGS VE LYS KALKACAK MI?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversite giriş sisteminde bir çalışma yapıldığı yönündeki açıklamalarına ilişkin, “Giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sisteme yönelik bir hazırlığımız var. Öğrencilerimiz ve ailelerimiz kesinlikle tedirgin olmasınlar. Çalışma şekillerini etkileyecek bir değişiklik söz konusu olmayacak. YÖK'teki çalışmamız, sınavsız geçişe yönelik değil, mevcut merkezi yerleştirme ve merkezi sınavın aksayan taraflarını gidermeye, iyileştirmeye dönük ama özellikle yalınlaştırma ve bu sınavların yönetimini daha kolaylaştırmaya yönelik” dedi.
osym-lys-ygs-univeriste-sinavi


Saraç, “Ailelerimiz ve öğrencilerimiz, asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz, çalışma şekillerini değiştirmesinler. Lise, ortaokul müfredatına sıkı sıkı sarılsınlar. Derslerine iyi çalışsınlar, iyileştireceğimiz ve yalınlaştıracağımız sistem öğrencilerimizin çalışma stillerini değiştirici nitelikte asla olmayacak” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının birkaç gün ardından kaldırılan TEOG sonrasında öğrenciler YGS ve LYS kalkacak mı sorularını sormaya başladı. Hedeflerindeki üniversiteye yerleşebilmek için çabalayan ve çalışmalarını sürdüren öğrenciler LYS ve YGS’nin kalkıp kalkmayacağını merak ediyor…

“ÜNİVERSİTE SINAVI KALKACAK” KONULARI NASIL BAŞLADI?


Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının birkaç gün ardından kaldırılan TEOG sonrasında öğrenciler YGS ve LYS kalkacak mı sorularını sormaya başladı. Hedeflerindeki üniversiteye yerleşebilmek için çabalayan ve çalışmalarını sürdüren öğrenciler LYS ve YGS’nin kalkıp kalkmayacağını merak ediyor…
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitaben yaptığı konuşma ve diğer temaslarının ardından New York'ta kaldığı otele dönen Erdoğan, otel girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, son günlerde Türkiye'nin gündemindeki önemli konulardan biri olan TEOG ile ilgili, “TEOG yerine nasıl bir sistem olacağı ile ilgili çalışmalarımız var” diye konuştu.

lys-ygs-kalkacak-mı-üniversite-sınav

YILDA 3 KEZ LYS GÜNDEME GELDİ


İddialara göre LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM’nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

YEKTA SARAÇ SÖZ KONUSU DEĞİL DEDİ

Saraç, “Ailelerimiz ve öğrencilerimiz, asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz, çalışma şekillerini değiştirmesinler. Lise, ortaokul müfredatına sıkı sıkı sarılsınlar. Derslerine iyi çalışsınlar, iyileştireceğimiz ve yalınlaştıracağımız sistem öğrencilerimizin çalışma stillerini değiştirici nitelikte asla olmayacak” dedi.

[old_news_related_template title="Milli Eğitim Bakanı'ndan son dakika TEOG açıklaması! Yeni sistem nasıl olacak?" desc="Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, canlı yayında eğitim sistemindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Yılmaz, 'Eğitim sistemi sınavdan ibaret değil. Amaç kaliteli ve fırsat eşitliği' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ismet-yilmaz-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-milli-egitim-bakani-ismet-yilmazdan-sinav-aciklamasi-2032182/"]

YENİ SİSTEM İLE NELER GELECEK?

TEOG’un ardından üniversiteye giriş sınavında da değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemenin tüm ayrıntıları belli olmazken, YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni düzenlemeyle dört aya yayılan ve toplam beş gün süren üniversiteye giriş sınavını bir hafta sonunda gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı. Saraç, puan türünün de azaltılacağını, dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacağını söyledi.

Peki yeni sistem daha mı iyi oldu, daha mı kötü oldu? Yeni sistemin artı eksi yönleri neler olur? İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Şimşek, bu soruya “Hiç kendinizi yormayın, sistem aynı sistem. Etüt merkezleri adı altında dershaneler devam eder, lise son sınıfın ikinci dönemi yine kaynar. Bana sorarsanız, çocuklarımızın ve ailelerinin daha fazla yıpranmaması için yapılacak en iyi şey şudur: Bazen yeni yanlışlarla yeni yeni değişiklikler yapmaktansa yerleşmiş bir yanlışı sürdürmek daha iyi olabilir” yanıtını verdi.

Üniversiteye giriş sisteminin tek basamaklı iken 2010 yılında iki basamaklı hale getirenlerin de yine şu an işbaşında olan ekip olduğunu söyleyen Şimşek, “Başa saralım. Türkiye üniversiteye giriş sisteminde son 36 yıldır ‘2-1 artırmalı-eksiltmeli’ sistemiyle sürekli yenilik yapıyor. Her yapılan değişikliğin gerekçesi öğrencileri dershane kapılarından kurtarmak, onlara ve velilerine rahat bir nefes aldırmak, lise öğrenimini daha nitelikli hale getirmekti. 2010 yılından beri YGS+LYS olarak iki basamaklı olarak yürütülen seçme sistemini tek basamağa indirirken o zamanki YÖK başkanının gerekçeleri hemen hemen aynı” dedi.

36 YILDA NELER DEĞİŞTİ?


Şimşek, 1981’den beri yaşanan değişiklikleri şöyle özetledi: “1981'den itibaren üniversite giriş sınavı ilki Nisan'da ikincisi Haziran'da olmak üzere ÖSS ve ÖYS adlarıyla iki basamaklı olarak uygulandı. 1999 yılında o zamanki YÖK yönetimi iki basamaklı sınavı ÖYS'yi kaldırarak tek basamağa düşürdü. Sınav içeriğini ABD'deki SAT sınavı içeriğine benzer ve bizde ana hatları itibariyle genel yetenek sınavı olarak bilinen bir tarza dönüştürdü. 2006 yılında işbaşında olan YÖK yönetimi bu sınav sistemini yeteri kadar zor veya doğru ölçer bulmadığı için genel yetenek tarzı sorulara lise eğitim programlarından ezber sorular ekledi. 2010 yılında tek basamaklı sınav sistemi YGS+LYS adlarıyla tekrar iki basamaklı hale dönüştürüldü. Birinci sınav Nisan'da ikinci sınav Haziran'da yapılmaya başlandı (1981-99 arası da böyleydi!). Yıl 2017 ve iki basamaklı sınav tekrar tek basamaklı hale dönüştürüldü! YÖK başkanının vurgusundan sınav içeriklerinin yine eski tabirle ‘genel yetenek ölçer’ tarzı olacağını anlıyoruz (temel matematik ve temel Türkçe vurgusundan bunu anlıyorum). Yenilik olarak getirilen çok sayıda farklı puan türü de 4 puan türüne dönüştürülecek”

[old_news_related_template title="Sistem aynı sistem!" desc="Üniversiteye giriş sınavında yeniden tek basamaklı sisteme geçildi. Uzmanlar yeni sistemin çok büyük bir değişiklik barındırmadığını, bir anlamda eskiye dönüşüm yaşandığını belirterek, öğrencilerin çalışmaya aynı şekilde çalışmaya devam etmesi gerektiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/sinav7_shutter-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/sistem-ayni-sistem-2029955/"]

YENİ DİYE SUNULAN SİSTEM ESKİYE DÖNÜŞ


Sosyal İnovasyon Merkezi’nin kurucusu eğitimci Suat Özçağdaş, “LGS, OKS, SBS, TEOG, ÖSS, ÖYS, YGS, LYS, aslında hepsi aynı noktaya varıyor. Bugün itibariyle üniversite giriş sisteminin sınavsız olması mümkün değil. İlk bakışta sınav stresini azaltan, sistemi sadeleştiren olumlu bir değişiklik gibi görünse de şu an aileler ve öğrenciler üzerindeki etkisinin kaygı ve merak olduğu çok net görülüyor. Üstelik yeni diye sunulan sistem, yine eskiye dönüş. Ve o zaman da başarısız olmuştu ki bu bile kendi başına bir stres kaynağı. Puan türlerinin azalması teoride olumlu. Ancak kendi içlerinde de sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağı, testlerin ağırlık oranları, açık uçlu soruların durumu gibi yanıt bekleyen pek çok soru ortada dururken öğrenciler ve velilerdeki endişeyi ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bir an önce bu soruların cevaplarının ve sınav tarihinin açıklanması önemlidir. Sınav sisteminin sadeleştirilmesi, lise eğitiminin sınavın etkisinden daha az etkilenir hale gelmesi, sınavın gerçek bir belirleyici olacak şekilde hazırlanması da önemli konulardır.