Üniversite giriş sınavı kalkıyor mu? YGS ve LYS kalkacak mı? tüm bu soruların yanıtları araştırılıyor. Geçtiğimiz günlerde başlayan Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG kalkacak mı?” konusu dün TEOG’un kaldırılmasıyla sonuçlanmıştı. Cumhurbaşkanı bugün yaptığı açıklamada üniversite sınavlarıyla ilgili de sinyal verdi. YGS ve LYS kaldırılırsa mezun öğrencilerin durumu ne olacak .Peki LYS ve YGS kalkacak mı? Sınavsız üniversite girişi mümkün olacak mı?

TEOG’un yerine nasıl bir sistem geleceği konuşulurken yeni bir gelişme daha yaşandı. Bugün New York'ta kaldığı otele dönen Erdoğan, otel girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. TEOG’un yerine yeni bir sistemin çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Erdoğan, üniversite sınavı olan YGS ve LYS hakkında da çalışmalarının olduğunu belirtti.

ÜNİVERSİTE SINAVLARI KALKACAK MI? (YGS VE LYS)

Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının birkaç gün ardından kaldırılan TEOG sonrasında öğrenciler YGS ve LYS kalkacak mı sorularını sormaya başladı. Hedeflerindeki üniversiteye yerleşebilmek için çabalayan ve çalışmalarını sürdüren öğrenciler LYS ve YGS’nin kalkıp kalkmayacağını merak ediyor…

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitaben yaptığı konuşma ve diğer temaslarının ardından New York'ta kaldığı otele dönen Erdoğan, otel girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, son günlerde Türkiye'nin gündemindeki önemli konulardan biri olan TEOG ile ilgili, “TEOG yerine nasıl bir sistem olacağı ile ilgili çalışmalarımız var” diye konuştu.

lys-ygs-kalkacak-mı-üniversite-sınav

Üniversiteye girişlerle ilgili de çalışma yapıldığını belirten Erdoğan, “Hazırlıklarımız var. Bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin. Sadece kendi derslerine odaklansınlar' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, üniversiteye giriş sınavıyla ilgili bir değişiklik yapılacağın sinyalini verdi ve ‘O da olacak, o konuda da çalışılıyor' dedi.

YGS ve LYS sınavları kaldırılırsa mezunların ne yapacağı hakkında bir bilgi yok. Öne çıkan yeni sistem ile ilgili satır başları ise belli oldu. İşte yeni model hakkında detaylar...

YENİ MODEL KASIMDA SUNULACAK

Yeni üniversiteye giriş modeli için YÖK ve MEB ortak çalışarak hareket edecek. TEOG’un kaldırılmasından sonra ihtiyaç duyulan liseye giriş sistemi ve yeni tasaralanacak üniversiteye giriş sistemi kasımda Bakanlar Kurulu’na sunulacak.
lys_iha


SINAVSIZ GEÇİŞ MÜMKÜN OLACAK MI?


Üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB’in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

LİSANS PROGRAMLARI İÇİN MERKEZİ SINAV

Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

YILDA 3 KEZ LYS

LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM’nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

ÜNİVERSİTELERE SINFLANDIRILIYOR

Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.