YGS ve LYS sınavı olmadan üniversiteye giriş mümkün olacak mı? YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın açıklamarı ile üniversite sınavı olan YGS ve LYS sınavı kalkacak mı soruları yanıt buldu. Tüm ayrıntıları ile üniversite sınavı hakkında gündeme oturan tüm soruların yanıtlarını sizlerle paylaşıyoruz. YGS ve LYS kalkacak mı? Üniversite sınavı kalkıyor mu?

YGS VE LYS KALKACAK MI?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite giriş sisteminde bir çalışma yapıldığı yönündeki açıklamalarına ilişkin, “Giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sisteme yönelik bir hazırlığımız var. Öğrencilerimiz ve ailelerimiz kesinlikle tedirgin olmasınlar. Çalışma şekillerini etkileyecek bir değişiklik söz konusu olmayacak. YÖK’teki çalışmamız, sınavsız geçişe yönelik değil, mevcut merkezi yerleştirme ve merkezi sınavın aksayan taraflarını gidermeye, iyileştirmeye dönük ama özellikle yalınlaştırma ve bu sınavların yönetimini daha kolaylaştırmaya yönelik” dedi.

osym-lys-ygs-univeriste-sinavi

Saraç, “Ailelerimiz ve öğrencilerimiz, asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz, çalışma şekillerini değiştirmesinler. Lise, ortaokul müfredatına sıkı sıkı sarılsınlar. Derslerine iyi çalışsınlar, iyileştireceğimiz ve yalınlaştıracağımız sistem öğrencilerimizin çalışma stillerini değiştirici nitelikte asla olmayacak” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının birkaç gün ardından kaldırılan TEOG sonrasında öğrenciler YGS ve LYS kalkacak mı sorularını sormaya başladı. Hedeflerindeki üniversiteye yerleşebilmek için çabalayan ve çalışmalarını sürdüren öğrenciler LYS ve YGS'nin kalkıp kalkmayacağını merak ediyor…

İSMET YILMAZ: 'BİLMİYORUM'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Yılmaz, “TEOG yerine geçecek yeni sistemi bir ay için Bakanlar Kuruluna sunarız” dedi.
Bakan Yılmaz açıklamasında, “Benim de TEOG'dan geçmiş evladım var, TEOG'un ne olduğunu ne olmadığını bilirim” ifadelerini kullandı.

lys-ygs-kalkacak-mı-üniversite-sınav

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Dönem Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gazetecilere açıklamalarda bulunmuş ve üniversiteye girişlerle ilgili de çalışma yapıldığını duyurmuştu. Bakan Yılmaz'a bu da soruldu. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, TEOG'dan sonra üniversite sınavının da kaldırılacağı sorusuna ise “AK Parti'nin seçim beyannamesinde vardı. Ne zaman olur bilmiyorum” diye cevap verdi.

YGS VE LYS NEDİR?

2010 tarihinde hayata geçirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), öğrencilerin yükseköğretime geçişi için yapılan ilk sınavdır. Yükseköğretim Kurulu tarafından kontrolü sağlanmakta ve ÖSYM’ye bağlıdır. YGS, öğrencilerin bir sonraki LYS sınavına giriş yapabilmesi için bir anlamda baraj sınavıdır. 180 puan ve daha fazlasını alan öğrenciler, YGS’ye katılmaya hak kazanır.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Türkiye’de üniversite eğitimine geçiş için yapılan ikinci aşama sınavıdır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yer yıl Türkiye sınırları içinde ve KKTC başkenti Lefkoşa’da 82 ilde yapılmaktadır.

[old_news_related_template title="Üniversite sınavı kalkacak mı? YÖK Başkanı'ndan flaş açıklama | Son dakika haberleri" desc="YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 'Üniversiteye girişte sınavsız model bugün için söz konusu değil' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/yok_bulten2-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/universite-sinavi-kalkacak-mi-yok-baskanindan-flas-aciklama-son-dakika-haberleri-2020612/"]

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’de baraj puanını aşabilen öğrenciler, LYS’ye girmeye hak kazanırlar. YGS’yi geçen öğrencilerin LYS’ye girmesi zorunlu değildir fakat okumak istedikleri bölüm LYS puanı ile öğrenci kabul ediyorsa, mecburen LYS’ye girmek zorundadırlar.

Üniversite giriş sınavı kalkıyor mu? YGS ve LYS kalkacak mı? tüm bu soruların yanıtları araştırılıyor. Geçtiğimiz günlerde başlayan Recep Tayyip Erdoğan'ın “TEOG kalkacak mı?” konusu dün TEOG'un kaldırılmasıyla sonuçlanmıştı. Cumhurbaşkanı bugün yaptığı açıklamada üniversite sınavlarıyla ilgili de sinyal verdi. YGS ve LYS ne olacak .Peki LYS ve YGS kalkacak mı? Sınavsız üniversite girişi mümkün olacak mı? Sorularının yanıtlarını aradık.