Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şişman, bugün itibarıyla bin megavatı aşan jeotermale dayalı elektrik kapasitesini 3 bin megavata çıkararak Türkiye’yi dünya lideri yapmayı hedeflediklerini söyledi.

YATIRIMLAR 3 KAT ARTAR

Ülke genelinde jeotermal yatırımı yapan 30 firmanın üye olduğu JESDER’in Başkan Yardımcısı Şişman, bir grup gazeteciyle yaptığı toplantıda jeotermal kaynaklardan üretilen elektriğin hem yerli hem de çevreci olduğuna işaret etti. Şişman, rüzgar ve güneş enerjisinden farklı olarak sisteme kesintisiz elektrik sağlaması açısından da kritik önem taşıdığını söyledi. Gerçekleştirdikleri jeotermal enerji santrali (JES) yatırımları sayesinde 600 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını önlemiş olduklarını vurgulayan Şişman yenilenebilir enerjiye verilen desteklerin devam etmesi halinde hem yatırımların üç katına çıkabileceğini hem de 1 milyar dolarlık doğalgaz ithalatını daha önleyebileceklerini belirtti. Mehmet Şişman, JES’lere uygulanan kilovatsaat başına 10.5 cent seviyesindeki fiyat alım garantisinin 2020’ de sona ereceğini, dolayısıyla bu tarihden sonra devreye alınacakJES’lerin bu destekten yararlanamayacağını belirtti. Bu desteğin 2020 yılından sonra da devam etmesini istediklerini bildiren Şişman, aksi halde Türkiye’nin jeotermal yatırımlarında yakaladığı ivmeyi kaybedeceğini bildirdi. Şişman, firmaların önünü görüp yatırımlarına devam edebilmeleri için alım garantisinin süreceğine ilişkin kararın bugünden açıklanmasını isteyerek, petrol ve doğalgaz sondajlarına sağlanan vergi muafiyetlerinin benzer pahalı sondajı yapan jeotermal yatırımlarına da sağlanmasını talep ettiklerini, bu sayede adaletin sağlanmış olacağını söyledi.

BU ORTMANDA BEN DE YATIRIM YAPMAM

Mehmet Şişman, JESDER’de yatırımcı olarak değil profesyonel yönetici olarak görev yaptığına dikkat çekerken, mevcut şartlarda Türkiye’de yatırım yapmanın çok zorlaştığını belirtti ve “Ben olsam yatırım yapmam” dedi. Şişman şöyle devam etti: “Yatırım yapmak her anlamda zorlaşıyor. Bir defa bu alanda yatırımın çoğu dövizle yapılıyor. Döviz yükseldi, kredi faizleri yükseldi. Bu kadar riske rağmen yatırım yapmak anlaşılır değil. Eskisi gibi kredi bulmak da artık kolay değil. Asıl risk yatırımcıda. Yatırımcı, santrali yapıp 7-8 yıl çalıştıracak, sonra kâr etmeye başlayacak.”

TÜRKİYE'YE GAZ SATIŞINDA REKOR

Rus doğal gaz devi Gazprom’un ihracatı, 1 Ocak-15 Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 artarak 184.2 milyar metreküp oldu. Aynı dönemde Türkiye’ye ihracat ise yüzde 18.8 artışla 27.6 milyar metreküp seviyesinde gerçekleşerek rekor kırdı. Bundan önceki rekor 2014 yılında 27.3 milyar metreküple kırılmıştı. Türkiye, Gazprom’un ikinci büyük ihracat pazarı konumunda bulunuyor.

11 AYLIK ÜRETİM 1.5 MİLYONU AŞTI

Üretiminin yüzde 79’unu ihraç eden Türk otomotiv sanayii, aralık ayına ihracat ve üretimde tarihi rekorlar kırarak girdi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre,
otomotiv endüstrisinin toplam araç üretimi 2017 Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 1 milyon 544 bin adede yükseldi. Bu dönemde toplam ihracat 1 milyon 216 bin adede ihracat geliri ise 26.5 milyar dolara yükseldi.