REUTERS

Emeklilik Gözetim Merkezi'nde (EGM) yer alan bilgiye göre çalışan sayısı 10 ve üzerinde ancak 50'den az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1 Temmuz 2018, çalışan sayısı beş ve üzerinde ancak 10'dan az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar ise 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren otomatik olarak sisteme dahil olacak.

Garanti Emeklilik tarafından verilen bilgiye göre Ocak 2018'de 1.36 milyon kişinin, Temmuz 2018'de ise 3.3 milyon kişinin otomatik katılım ile BES'e girmesi bekleniyor.

[old_news_related_template title="BES değişiyor mu?" desc="Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek zorunlu BES uygulamasının istendiği düzeyde gitmediğini söyledi. Şimşek, 'Cayma oranı yüksek, dünya uygulamalarına bakarak güncellemeye gidebiliriz' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/beslerdereler.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-bes-degisiyor-mu-1947682/"]

OTOMATİK OLARAK SİSTEME DAHİL EDİLİYOR


BES'te otomatik katılım kapsamında 45 yaş altında, kamu veya özel sektörde çalışan ya da çalışmaya başlayacak kişiler otomatik olarak sisteme dâhil ediliyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, 8 Aralık itibariyle BES'e otomatik olarak katılanların sayısı yaklaşık 3.43 milyon kişi olurken, çalışanların fon tutarı ise 1.67 milyar TL oldu.

Gönüllü bireysel emeklilik sisteminde ise 8 Aralık itibariyle katılımcı sayısı 6.9 milyon kişi, devlet katkısı dahil fon tutarı ise 76 milyar TL'ye ulaştı.

CAYMA ORANI YÜZDE 50


Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kasım ayı başında yaptığı bir açıklamada bireysel emeklilik sisteminde (BES) cayma oranının yaklaşık yüzde 50 olduğunu söyleyerek, daha çok katılımcı çekmek için sistemi iyileştirecek alternatifler üzerinde çalıştıklarını ve bunların son aşamaya geldiğini söylemişti.

Şimşek, sisteme yeniden giriş yapmak isteyen katılımcılar için başlangıçtaki 1,000 TL'lik devlet katkısını yeniden hesaplayacaklarını, sisteme yeniden girişte iki yıl beklenmesi zorunlu olmadan, sistemden cayan vatandaşların daha cazip hale getirilecek tüm haklardan faydalanabilmesinin önünü açacaklarını söylemişti.