İHA'nın haberine göre Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Güney Mahallesinde bulanan, tarihi en az 2 bin yıllık öncesine dayanan, Roma ve Bizans dönemlerine ait Antiocheia Ad Gragum antik 12 yıldan buyana her yıl yaklaşık iki ay süren kazı çalışmalarında bu yıl kentin üretim merkezi olduğunu ve markalaşmaya giden ender kentlerden biri olduğunu kanıtlayan bulgulara rastlandı. Kentteki fırınlarda üretilen çömlek ve mozaik benzeri ürünlerin üzerinde “A.N.T” yazılı damga bulundu.

Amerika’nın Nebraska Üniversitesinden Prof.Dr. Michael Hoff başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında kazı başkan yardımcısı ve Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Can, bulguların kendilerini oldukça heyecanlandırdığını söyledi. Kazı çalışmalarının sürdüğü 12 yıllık süreçte çok önemli keşiflere imza attıklarını dile getiren Kazı Başkan Yardımcısı Birol Can, Antiocheia Ad Gragum’un bölgenin nadir kazı alanlarından biri olduğu için elde adilen verilerin çok önemli olduğunu söyledi.

haberler-antalya

Çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Michael Hoff antik kentin çok büyük ve zengin bir kent olduğunu söyleyerek, “2005 yılından bu yana kazı çalışmalarını uluslararası bir ekiple sürdürüyoruz. İlk sezonlarda kentin tapınak yapısı üzerinde duruldu ve bu yapının çalışması büyük ölçüde tamamlandı. Şimdi restorasyonlarını projelendirme aşamasındayız. Onu dışında kentin meclis binası açığa çıkarıldı. Bu yıl tamamen kazılmış olacak. Oldukça büyük bir kompleks olduğu için birkaç yıldır kazısı devam ediyor ve belli ki birkaç yıl daha devam edecek. Kent oldukça büyük ,yaklaşık 30 hektarlık bir alana yayılan bir alandan bahsediyoruz. O yüzden şu an sahip olduğumuz imkanlarla düşünürsek herhalde bu kentin kazıları en az 300 yıl sürecek. Ama her sene heyecan verici keşiflerini görebiliyoruz” diye konuştu.

[caption id="attachment_1945710" align="alignnone" width="1195"]GRAFİK: Huffington Post GRAFİK: Huffington Post[/caption]

DÜNYANIN EN ESKİ ŞİRKETİ


Japon inşaat Şirketi Kongo Gumi 578 yılında kuruldu. 2006 yılında Takamatsu tarafından satın alınan şirket 1400 yıl bağımsız olarak ticari hayatına devam etti. Şirketin yaptığı en büyük yapılar arasında 16. yüzyıldaki Osaka Kalesi bulunuyor.

kongo-gumi-japan-company

DÜNYANIN EN ESKİ MARKASI


Huffington Post'un yaptığı bir araştırmaya göre 1534 yılında faaliyete başlayan Cambridge Üniversitesi matbaası dünyanın en eski markası.

temenni