Hükümetin uyguladığı teşviklere rağmen işsizlik oranı yüksek seyrini korurken, İŞKUR’a yapılan başvurulardaki artış önümüzdeki aylarda da işsizliğin en büyük problemlerden biri olmaya devam edeceğini gösterdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile başlayan ve 2 milyon işsize iş imkanı sağlamayı hedefleyen ‘istihdam seferberliği’ kapsamındaki teşviklere rağmen, İŞKUR’daki başvuru listesi dev boyutlara ulaştı. İŞKUR’a yapılan başvuruların haziran ayında zirveye yerleşmesi önümüzdeki aylarda da işsizlik rakamlarının çift hanelerde seyredeceğini gösteriyor. Haziran ayında İŞKUR’a yeni iş ümidi ile başvuru yapanların sayısı yüzde 27’lik artış ile 391 bin 588’e kişiyi bulurken, bu rakam yılın ilk 6 ayında yüzde 54’lük artış ile 2 milyon 381 bin 319’a ulaştı.

22szt08a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

ERKEKLER BAŞI ÇEKTİ

Geçen yıl 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişiminden sonra ekonomide çarkların yavaşlaması ile başlayan yoğun işten çırakmalar, çığ gibi büyüyen işsizler ordusu yaratırken, hükümetin aldığı önlemler İŞKUR önünde uzun kuyrukların oluşmasına engel olamadı. Seferberlik kampanyası döneminde sanayi sektöründe istihdamın değişim göstermemesi ise sorunun katlanarak büyüdüğüne işaret etti. Geçen hafta Şırnak’ta 200 kişilik geçici işe gelen 6 bin 280 başvuru, vahim tabloyu özetlerken, Türkiye genelinde İŞKUR’a yapılan başvurulardaki artış yüzde 50’yi aştı. İŞKUR, tarafından açıklanan haziran ayı verilerine göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artan başvuru sayısında erkek işsizler başı çekiyor. Gelen başvuruların 231 binini erkekler oluştururken, 160 bin başvuru ise kadınlardan geldi. Bu dönemde erkek işsiz sayısı yüzde 59, kadın işsiz sayısı ise yüzde 55 artış gösterdi.

EMEKLİLER İŞ ARAYIŞINDA

Rakamlarda dikkat çeken bir başka nokta ise emekli ve halihazırda bir işyerinde çalışanların daha iyi şartlarda iş aramaya devam etmesi oldu. Verilere göre İŞKUR’a gelen başvuruların 216 bin 142’sini emekli ve çalışanlardan gelen başvurular oluşturdu. Bu rakam geçen yıl haziran ayında 107 bin 844’tü. Ocak-haziran döneminde ise emekli ve iş sahibi olan 1.2 milyon kişi İşkur’a yeni bir iş için başvuruda bulundu. Gelen başvuruların 844 bini erkek, 424 bini ise kadın çalışan adaylarından geldi.

Maaş başvurusu hızlı yükseldi


İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaşlarında son iki ayda yaşan hızlı artış da dikkat çekiyor. Temmuz ayında işsizlik maaşı için kuruma yapılan başvuru sayısı 105 bin kişi artarken, toplam işsizlik maaşı alan sayısı 421 bine çıktı. Bir önceki ay bu rakam 409 bin seviyesindeydi.  İŞKUR tarafından ödenen toplam işsizlik maaşı ise temmuz ayında 325 milyon TL’den, 344 milyon TL’ye  yükseldi. İstihdam seferberliğine rağmen, işsizlik oranları yüksek seyrini korumaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre İşsizlik, mayıs döneminde yüzde 10.2 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0.8 puan artarken, işsiz sayısı da 3 milyon 225 bine çıktı. Mevsim etkilerinden arındırılmış veriler ise istihdam seferberliğinin beklenen başarıyı göstermediğin ortaya koydu. Mayısta mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı değişim göstermeyerek yüzde 11.3’te kaldı. Ocak ayında işsizlik yüzde 13’e yükseldiğinde bu oran yüzde 11.8 seviyesindeydi.