AKP iktidarının piyasaya can suyu olarak sunduğu Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) istenilen başarının elde edilemediği ortaya çıktı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na yaptığı sunumda, Hazine destekli kredi garanti sisteminin ekonomiye sağladığı etkiler hakkında bilgi verdi.

ZOR DÖNEMDE YAPTIK

Şimşek, Hazine desteğiyle bu yılın eylül ayı sonuna kadar KGF kapsamında 200 milyar lira kredi dağıtıldığını, bunlara karşılık da Hazine tarafından 178 milyar lira kefalet verildiğini bildirdi. KGF kredileri sayesinde piyasada pozitif bir iklim oluştuğunu, bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren başta KOBİ’ler ve ihracatçı firmaların ticari kredi kullanımları kanalıyla büyümenin desteklendiğini anlatan Şimşek, kredilerdeki genişlemenin ekonomik büyümeye 1 puan katkı sağladığını söyledi. TÜİK, bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 5.1 büyüdüğünü hesaplamıştı.

Bu yılın başında kredi garanti kurumlarına sağlanacak destek miktarını 2 milyar liradan 25 milyar liraya, kefalet üst sınırını da 20 milyar liradan 250 milyar liraya yükselttiklerini hatırlatan Şimşek, bu değişiklikleri “zor bir dönemde” yaptıklarına dikkat çekti. Şimşek, “Hazine destekli kredi garanti uygulaması hem yaratılan kaynağın büyüklüğü hem de mevzuat altyapısının geliştirilmesiyle reel sektörün finansmana erişimini zor bir dönemde kolaylaştırmıştır” ifadesini kullandı.

340 BİN ADET KREDİ

Şimşek’in verdiği bilgilere göre, KGF uygulaması kapsamında 200 binin üzerinde şirket toplam 340 bin adet kredi kullandı. Bu kredilerin yüzde 58’ini yani 116 milyar lirasını firmalar sıfırdan ilk kez kullandı. Yüzde 28.5’i yani 57 milyar liralık bölümü ise firmalara ‘ilave kredi’ olarak dağıtıldı. Kredilerin yüzde 87’sinin TL, yüzde 13’ünün döviz cinsinden olduğuna işaret eden Şimşek, “Önümüzdeki dönemde kalan imkanlar çerçevesinde, özellikle ihracatçı ve yatırımcıların desteklenmesi için Kredi Garanti Fonu kullandırılacaktır” dedi.

Risksiz firmaları tercih ettik


MEHMET Şimşek, Hazine’nin kredilerin geri dönmeme riskine karşı verdiği 178 milyar liralık kefaletin yüzde 75’inin KOBİ’lere yüzde 25’inin de daha büyük işletmelere sağlandığını söyledi. Kredi kullanan firmaların risk grupları içerisinde tamamına yakınının en az risk
içeren birinci ve ikinci risk grubunda yer aldığını belirten Şimşek, firmaların en az yüzde 80’inin de birinci gruptaki en az riskli firmalar grubunda olduğunu belirtti. Şimşek bununla birlikte, uygulama kapsamında kredisini ödeyemeyip temerrüde düşen firmalar nedeniyle Hazine tarafından 2018 yılında yapılacak tazminat ödemelerinin 3 milyar TL olmasını beklediklerini bildirdi.

12szt06a_ant_ist_izm_ank_adn_trb