Nobel Ekonomi Ödülü'nü, "ekonomi ve davranışsal ekonomi üzerindeki psikolojik etkiler ile ilgili analizler" yapan ABD'li Richard H. Thaler kazandı.

resimid_4051087 Richard Thaler


Kurul tarafından yapılan açıklamada "Richard Thaler'in katkıları ekonomi ve bireysel kararların psikolojik analizleri arasında köprü oluşturmuştur." denilerek Amerikalı iktisatçının deneysel bulgu ve teorik çıkarımlarının, ekonomik araştırma ve prensiplerin pek çok alanında büyük etkisi olan ekonomi psikolojisine yeni ve süratli genişleyen alanlar yaratılmasına yardımcı olacağı vurgulandı.

Thaler, 2015 yılında en iyi oscar ödülünü alan The Big Short'ta Selena Gomez ile birlikte yer almıştı. Thaler, 2015 yılında en iyi oscar ödülünü alan The Big Short'ta Selena Gomez ile birlikte yer almıştı.


1.1 MİLYON PARA KAZANDI

Nobel ekonomi Ödülü'nü kazanan Thaler, toplamda 9 milyon İsveç kronu yani 1.1 milyon dolar da para ödülü almaya hak kazandı.  72 yaşındaki Thaler, küresel çok satanlar listesinde olan ve insanların nasıl kötü kararlar verdiğini anlatan Nudge isimli kitabın da yazarlarından biri. Alfred Nobel'in anısına verilen ödül 1968 yılından bu yana resmi olarak Sveriges Riksbank Ödülü olarak dağıtılıyor ve 1895 yılındaki orijinal grubun içerisinde yer almıyor.  2016 yılındaki ödülü sözleşme teorisindeki dalındaki çalışmalarıyla Finlandiyalı Bengt Holmström ve ABD'li Oliver Hart kazanmıştı.

[custom_content title="Richard H. Thaler kimdir?" desc="'Mental accounting' yani zihinsel muhasebe konusunda yaptığı çalışmalar ile hem tüketici araştırmaları hem de Behavioral Finance konularına katkılar sağlayan 1945 doğumlu ekonomi ve davranışsal bilimler profesörü. Şu an Şikago Üniversitesi'nde çalışmakta, Thaler daha önce de Cornell University'de ve Massachussettes İnstitute Of Technology'de görev yapmıştı. Daniel Kahneman, Nobel almasındaki etkenlerden birinin Richard Thaler’in çalışmaları olduğunu söylemişti.">