Asgari ücret ne kadar oldu? Milyonlarca çalışan 2018 asgari ücret ne kadar olacak sorusunu soruyor. 2018 asgari ücret miktarı yarın belli olacak. TÜRK-İŞ asgari ücretin 1.893, DİSK 2.300 ve CHP'de 2 bin TL olmasını talep etmişti. İşte 2018 asgari ücret ile ilgili ayrıntılar...

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücretin açıklanmasına saatler kaldı, yarın komisyonun son toplantısı gerçekleşecek ve vatandaşa, 2018’de asgari ücretin ne kadar olacağı açıklanacak. TÜRK-İŞ asgari ücretin 1.893, DİSK 2.300 ve CHP'de 2 bin TL olmasını talep ediyor. Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 777 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 510 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari Ücret Komisyonu 29 Aralık Cuma günü 2018 yılında asgari ücret miktarını açıklayacak.

asgari ücret
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?


Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan AsgariÜcret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık’ta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

CHP'NİN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ 2 BİN LİRA

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Emek  Büroları üyesi Milletvekilleri Ömer Fethi Gürer, Fatma Kaplan Hürriyet  ve Ünal Demirtaş, asgari ücretin net 2 bin lira olması için TBMM’ye  bir kanun teklifi sundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Emek Büroları tarafından  geçtiğimiz ay düzenlenen Taşeron İşçilik Çalıştayı'nda ifade ettiği  asgari ücret teklifi, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan  Hürriyet ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş tarafından TBMM  gündemine taşındı. 2018 yılında asgari ücretin net 2 bin lira olmasını  düzenleyen kanun teklifi, hükümet ile işçi ve işverenler arasında  süren Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinde son toplantı öncesi  Meclis’e sunuldu.

Konuya ilişkin hazırlanan kanun teklifinde şu ifadeler yer aldı: “Türkiye, gelir eşitsizliğinde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma  Örgütü (OECD) üye ülkeleri arasında 0,398 puanla en kötü durumdaki  ikinci ülke konumundadır. Gelir adaletsizliği ve sınıflar arasındaki  uçurum her geçen gün büyümektedir. Türkiye İstatistik Kurumu  verilerine göre en yüksek gelire sahip %20’lik grubun toplam gelirden  aldığı pay %47,2’ye yükselmiştir en düşük gelire sahip %20’lik grubun  toplam gelirden aldığı pay ise %6,2 olarak belirlenmiştir.

[old_news_related_template title="Sayılı günler kaldı! 2018 asgari ücret zammı için tarih verildi" desc="Milyonların merakla beklediği asgari ücret ile ilgili yeni gelişme. 2018 asgari ücret miktarı 29 Aralık'ta açıklanacak. Asgari Ücret Komisyonu 2018 asgari ücret zammı için bir toplantı daha yapacak" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/asgari-ucret4-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-asgari-ucret-icin-tarih-verildi-2146469/"]

1 YILDA 500 TL EKSİLDİ

Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK), Kasım 2017 için enflasyon  (TÜFE) oranını yüzde 12,98 olarak açıkladığı ve buna göre asgari  ücretin vergi kaybı dahil, enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 9.6  seviyesinde kaybettiği duyurulmuştur. Bunun sonucu Asgari ücretlinin enflasyon sebebiyle cebinden bir yılda 500 TL eksilmiştir. Ayrıca bu duruma Türk lirasının değer kaybı da eklendiğinde alım gücünün ah da  gerilediği açıktır. Asgari ücrete 2018 yılı enflasyon artışı  hedeflerine dayalı bir artış yapılsa bile, gerçekleşen enflasyonda  beklentinin üzerinde artışlar yaşandığından asgari ücretli sürekli  yeni kayıplarla karşı karşıya kalmaktadır. Asgari ücretin  enflasyondan kaynaklı olarak uğradığı kaybı karşılamaktan uzak  kararlar, zaten açlık ve yoksulluk sınırının altında bir ücretle  yaşamaya mecbur bırakılmış milyonlarca kişiyi daha da mağdur  etmektedir.

Asgari ücretin geçim ücreti olarak düşünülmesi, ücretlinin  ailesiyle birlikte yaşamını sürdürebilecek bir ücret olarak  belirlenmesi gerekmektedir.  Yine resmi makamlarca geçtiğimiz günlerde ülkenin üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 oranında büyüdüğü açıklanmıştır. Ancak, verdiği  vergilerle ülkeye katkısından bahsedilmeyen asgari ücretlinin bu  büyümeden pay almasından hiç söz edilmemektedir. Asgari ücretlinin  milli gelirden adaletli bir pay alması sosyal devlet olmanın  gereğidir. Esas olarak en düşük gelir grubunu temsil eden asgari  ücretlinin gelirlerinin vergi dışı bırakılması da gerekmektedir.  TÜİK’in belirlediği geçim rakamlarının bile altında kalan rakamlarla,  enflasyon kaybı dikkate alınmaksızın, gelirden payına düşen artış göz  önüne alınmaksızın, vergi kayıpları değerlendirilmeksizin yapılacak  bir belirleme asgari ücretlinin sorunlarını çözmekten çok uzaktır.

asgari ücret ne kadar olacak

Anayasanın 55 inci maddesinde ‘asgari ücretin tespitinde  çalışanların geçim şartlan ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde  bulundurulur’ düzenlemesi yer almaktadır.  Asgari ücret, çalışanların  düşük ücretlere karşı korunmasını ve emek sömürüsünü önlemeye yönelik  önemli bir araçtır ve sosyal devlet olmanın bir gereğidir. İnsanın  temel  hak ve özgürlüklerinin tanımlandığı tüm uluslararası  sözleşmelerde, herkesin kendisi ve ailesi için “insan onuruna yaraşır”  adil ve elverişli bir ücret hakkı olduğu kabul edilmektedir.

TÜRK-İŞ  tarafından yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının kasım  ayı sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve  yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması  tutarı (açlık sınırı) 1 567 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim,  konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri  ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam  tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5 106 TL olarak tespit edilmiştir. Bekar  bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise net 1 948 TL olarak  hesaplanmıştır. Asgari ücretin tespitinde, öncelikle işçinin 2017  enflasyon oranından kaynaklı olarak uğradığı kaybın karşılanması,  gelir ve büyüme rakamlarından payına düşeni alması, 2018 yılı  enflasyon beklentisinin de dahil edilecek şekilde bir hesabın  yapılması gerekmektedir. Buna göre yapılacak bir hesapta, 2018 yılı  başından geçerli olacak asgari ücretin en az 2000 TL olması gerektiği  açıktır.” ifadeleri yer aldı